- Makaleler
- 9
PowerBoost 1000W Warrior 80+ Gold Tam Modüler PCIe Gen 5.0 Güç Kaynağı
PowerBoost 1000W Warrior 80+ Gold Tam Modüler PCIe Gen 5.0 Güç Kaynağı fiyatı ve teknik özellikleri için hemen Sinerji Bilgisayar'a gelin ve en iyi fiyatlar ile sahip olun
Yaklaşık bir ayı aşkın bir süredir sürekli görüyordum bu modeli. Diğer modellere göre aşırı uygun fiyatı ve marka algısından ötürü bir türlü yanaşamamıştım. Üstelik PCI-e 5.0 bir ürün olmasıyla da çok uygun fiyata 1000W bir modelde 12VHPWR çıkışı elde etmek mümkündü ama... Bu model dünyanın en kaliteli ürünü çıkacak bile olsa önerdiğim an linç yiyeceğimi bildiğim için araştırmaya gerek bile duymamıştım ve ne diyeyim?
Hata yapmışım...
Daha önceden belki birkaç konuda Rampage ve türevi ürünlerinin özellikle Gold sertifika ve üzeri modellerinin fiyatlarını görmüş ve cezbedici olduklarını düşünmüş olabilirsiniz. Zaten hiç bilgimiz yoksa almamamız lazım. En azından içini komple görebilsek yine fikir sahibi olabilir ve aşağı yukarı alıp alınmayacağını kestirebilirdik. Bu tarz modellerin ne içi ne de testleri belli olmadığından önerilmeleri veya alınmaları mümkün değil. Peki bugün en azından bu model için durum değişecek mi? E daha fazla uzatmadan başlayalım madem. Adım adım gidelim.
Ürünün ön tarafına bakalım. Çıkışlar olması gerektiği gibi duruyor. 12VHPWR çıkışı da ortada ancak kablonun kaç W olduğu henüz belli değil. Yalnız ürünün dikkatimizi çeken bir şey olmalı:
PCI-e Gen 5.0 yazıyor ama yanında ATX 3.0 ibaresi görülmüyor. Normalde bu iki ibareyi daima bir arada görürüz. Güç kaynağı gerçekten ATX 3.0 bir model değil mi? Yoksa yazmayı mı unuttular?
Not: bir güç kaynağının PCI-e 5.0 olması, aynı zamanda ATX 3.0 olacağı anlamına gelmez. ATX 3.0, güç kaynağının belirli testleri geçmesinin ardından verilen bir sertifikadır.
Ürünün arka tarafına bakalım:
Yok.
Ciddi ciddi arka tarafına, yani güç tablosuna ulaşabilmek mümkün değil. Bırakın içini veya testlerini, güç tablosunun çekilmiş bir fotoğrafı dahi yok. ATX 3.0 mı değil mi o da belli değil. Ürünü almamak için gerekli tüm koşullar fazlası ile oluşmuş durumda. Yani bu ürünü almanızı önermiyorum. Rehberi okuduğunuz için teşekkürler.
Şakaydı.
Şimdi bu aşamada zaten kullanıcıların %99.9999'u ürünü hafızalarından sildiler bile ama biz araştırmaya devam edelim. Ürünün sayfası yok, biraz yabancı sitelerde araştırma yapmamız lazım ama Powerboost ve yabancı siteler ne alaka? Powerboost sadece ülkemizde satılıyor.
NGUỒN SAMA 1000W V2 DIAMOND BLACK PCI-E 5.0 ATX 3.0 (12VHPWR)
NGUỒN SAMA 1000W V2 DIAMOND BLACK PCI-E 5.0 ATX 3.0 (12VHPWR)
Tıpatıp aynısı. Sol üstte Sama yazısını görüyorsunuz. Aslında daha önce Powerboost ve Rampage'in birkaç modelini daha üreten üretici ve bu sitede ürünün açıklamasında ATX 3.0 olduğu görünüyor. Devam etmeden önce Sama hakkında biraz bilgi vereyim.
Sama aslında 2015'li yıllara kadar top tier modeller üretme işine hiç girişmemişti. İlk denemelerini Forza ile yaptılar ve ilk denemeleri olduğu için pek çok noktada çuvallamışlardı. İyi yönleri de vardı elbette. Detaylı bir şekilde incelemesi mevcut:
Sama Forza Titanium 800 W Review
SAMA is a Chinese PSU manufacturer which, for the moment at least, doesn't seem terribly interested in retail markets outside of Asia. However, this isn't the case for companies looking to find new OEMs for their products. Today, we will look at SAMA's flagship, the Forza Titanium, with a...
İlk denemelerinde verimlilik konusunda epey iyilerdi ve Titanyum sertifikalı bir model çıkarmayı başarmışlardı ama belirli başlı testlerde epey kötüydü, iyi yönleri daha azdı. Yani kabul edilebilir bir durum. İlk denemelerde her daim bu tarz hatalar olabilir. MSI'ın ilk top tier girişimi olan A750GF de pwr_ok sinyali yanlış ayarlıydı mesela ve korkunç bir hataydı bu. Bunda o da doğru ayarlı. Dediğim gibi olabiliyor böyle şeyler. Detaya girmeyelim çünkü konumuz bu değil.
Bize en azından içini görebileceğimiz bir fotoğraf bile çok fazla fikir verirdi. Yaklaşık 2-3 saat daha araştırdım ve sonunda şöyle bir yere denk geldim:
https://www.expreview.com/88119.html
İşte bu. Bulduk. İlk başlarda bırakın içini, arkasını bile göremediğimiz modelin şu an içi ve testleri karşımızda duruyor. Bu site muazzam bir yer bu arada. Bulalı epey oldu ama site tasarımı, animasyonları vesaire bayıldım. Çok fazla ürün çeşidi de var. Hemen modeli incelemeye başlayalım:
İncelemeye başlamadan önce bu güç kaynağının ATX 3.0 olmadığını belirteyim. Yalnızca PCI-e 5.0, 12VHPWR çıkışı ile geliyor.
Güç tablosu ile alakalı bir problem görünmüyor. Tüm kanallar olması gerektiği gibi. 12V kanalı 4W kayıp vermiş ama sorun değil. Her şey normal.
Ön kısmı tıpatıp aynı.
Geldik en güzel kısmına. İç yapısı karşımızda artık ve şaka gibi geliyor olabilir. İlk bakışta yeşil PCB güven vermiyor gibi görünse de alakası yok. Seasonic Focus PLUS yine aynı mantıklı güven vermemeli o zaman. Topoloji olarak top tier: APFC + Full Bridge LLC Sync Rectification + DC-DC kullanımı mevcut. İlk olarak EMI/Transient Circuit'i ile başlayalım:
Sağda mavi ile içine aldığım kısımda gerekli tüm devre elemanları mevcut. Kısılma yapılmamış. CM coil'i, iki X kapasitörü, iki Y kapasitörü ve Metal Oksit Varistör (MOV) ile bu kısımda kaliteli bir iş ortaya çıkarmışlar. Solda dikkatimi çeken ilk şey, pembe ile işaretlediğim Transient Filter'ın devre elemanları için ayrı bir circuit yapılmış olması. Genelde direkt şu şekilde bağlı olurlar:
XPG Core Reactor.
Circuit'e daha yakından baktığımızda girişteki koyu gri, X kapasitörü ve yanında iki tane Y kapasitörü ile birlikte CM coili bulunuyor. Çipin altında kaldıkları için sadece X kapasitörü görünüyor ama çipin altında oldukları belirtilmiş. Her şey tamam yine eksiğimiz yok. Şurada bir şey var ama:
Sigorta.
EMI/Transient Filter, geçer not almayı başardı. Hiçbir şeyden kısma yapılmamış. Şimdi kapasitörlerine bakalım, zira epey önemli bir detay ve ünitenin kırpık olup olmadığı konusunda yine epey bir fikir verecek bizlere ama ondan önce şunu aradan çıkaralım, o da var:
NTC termistörü ve Bypass Relay. Termistörün kaç ohm olduğu belli değil elbette ama var.
Bulk kapasitörü Nippon-Chemicon CE serisinden 400V ve 820uF kapasiteli bir model. 105C toleranslı, hiç kırpılma yok top kalitede bir ürün. CE aslında yeni değil, 7-8 yıllık bir seri ama hala kullanılabilecek çok iyi bir seri. Zamanının en iyi modellerinden Superflower üretimi Evga Supernova G3'ün yine 1000W versiyonunda tam olarak bu modeli kullanmışlardı. Kalitesi konusunda sıfır şüphe. Şimdi electrolytic ve polymer kapasitörlerine de bakalım, onlar da özellikle önemli:
Gelmişken DC-DC kartını da görmüş olduk ve üzerinde iki tane polimer var zaten. Solda ve sağdaki elektrolikitler yine Nippon-Chemicon'a ait. 105C toleranslı olduğunu görüyoruz ama kapasite ve gerilim bilgisi görünmüyor. Tier olarak top kalite yine, o önemli. Polymer kapasitörlerin neye ait olduklarını bulamadım pek bilinirlikleri yok. Eksi hanesine gitti.
DC-DC kartı demişken DC-DC controller'ı ANPEC APW7159C. Ortadaki iki tane bobinin tam ortasında yer alıyor. Bobinler kapattığı için göremiyoruz. Kaliteli bir controller, bilindik pek çok marka ve modelde aynı controller kullanıldı. Aşina olduğumuz OVP, UVP, OTP gibi korumaları birazdan değineceğimiz mosfetlerin koruması için eksiksiz olarak mevcut. Datasheeti hakkında bilgi vermiyorum, çünkü tablosunun üzerindeki verilerin ne olduğunu anlatmak uzun bir konu. O yüzden aynı controller'ın kullanıldığı kaliteli bazı modelleri yazayım ki anlamış olabilelim:
- FSP Hydro G Pro
- XPG Core Reactor
- Cooler Master MWE Gold V2, V850İ
- Corsair HX750...
DC-DC mosfetlerine baktığımızda 4 x ZMJ ZMS018N03MC (30V, 52A @ Tc=100C, RDS(on) =1.55mOhm) mevcut. Bilindik bir model değil ama ne idüğü belirsiz bir model de değil. Verilere ulaşmak mümkün. Aynı mosfetlerin kullanıldığı başka bir model göremedim.
Bridge Rectifier'ı toplamda iki tane var ama modeli görünmüyor. Görünmemesinin sebebi de model numarası diğer yüzünde yazıyor. İçini açan kişi de vidayı söküp çıkarıp bakmamış. Tahmini bilgi almak için biraz daha araştırdım ve şuna denk geldim:
Sama'nın yine bu model ile görünümü birebir aynı, iç yapıda değişiklikleri olan bir modelinde GBU1508 kullanılmış. Hemen hemen tüm kaliteli üst, orta segment modelde görebileceğiniz bir rectifier. O sebepten bu modelde de aynısının kullanıldığını tahmin ediyorum. Üstteki fotoğrafta vidasını söküp elimize alsak muhtemelen diğer tarafında GBU1506, 1508 modellerinden birisi çıkacak. Yani iyiler.
APFC mosfetleri konusunda fotoğraflarında görünmüyor ama içini açan kişinin belirttiğine göre 2 x Infenion IPP50R140CP (550V, 15A @ Tc = 100C, RDS(on)max = 0.14mOhm). Yine sık sık kullanılan kaliteli mosfetlerden birisi. Bazı modellerde 600V olan versiyonlarının kullanıldığı oluyor. Mesela Hydro G Pro. Her halükarda kaliteli.
Main Switcher'lar 4 x WG B60R190, kendileri hakkında bir bilgi mevcut değil. O yüzden eksi hanesine gittiler. APFC Boost Diode görünmüyor. Eksi hanesine yazamayız çünkü direkt görünmüyor yani. Bilmiyoruz.
12V mosfetleri 6 x 014N04A ve bir radyatöre bağlı değiller. Isıyı mosfetlerin üstünde ve altında bulunan metal plaka ile atıyorlar. Haklarında maalesef bilgi yok. Şu var sadece:
Infenion mu bilmiyorum, model numarası aşırı benziyor. Sanmıyorum ama belirteyim dedim.
Resonant Controller'ı Champion CM6901T6X artık klasik. Hemen hemen pek çok modelde yine sık kullanılan bir controller. Gayet iyi, zaten genelde Infenion veya Champion seçimleri yapılıyor bu hususta.
APFC Controller'ı görünmese bile ben CM6500 türevlerinden kullanıldığını tahmin ediyorum. Genelde Resonant Controller Champion olduğu zaman, yanına APFC Controller olarak CM6500'ün türevlerinden koyuyorlar. Champion'un bu tarz kombinasyonları çok ünlü aslında. Bence yine değişmemiştir.
5VSB PWM Controller:
Okunmuyor ama biliyorum ben bu modeli. Daha önce birkaç yerde denk gelmiştim. Sağ alttaki simgesinden tanıdım. EM8569. Hakkında bilgi var zaten, bilindik bir controller çünkü. Denk geldiğim yerlere tekrar baktım, şu modellerde aynısı kullanılıyor:
- Cooler Master MWE Gold V2
- Seasonic Focus Plus
- Hali ile Focus Plus platformunu kullanan ROG ve NZXT C Gold gibi seriler.
- Thermaltake Toughpower GF3 (ATX 3.0 & PCI-e 5.0)
Supervisor IC hakkında bilgi yok. Daha doğrusu direkt görünmüyor fotoğrafta. Aslında direkt görünmesi lazımdı ama belki üstteki fotoğrafta gördüğünüz glue'ların altında kalmıştır.
Şimdi elimizde bilgi olmayan devre elemanlarını bir toplayalım ve bilgi olanlara göre oranlayalım:
- Supervisor IC
- Main Switcherlar
- 12V mosfetleri
- Kapasitörler
- EMI/Transient Filter elemanları
- 5VSB PWM Controller
- Resonant Controller
- APFC mosfetleri
- DC-DC Controller
- DC-DC mosfetleri
- Inrush protection
Bridge Rectifier ve APFC Controller dediğim gibi çok yüksek ihtimalle o belirttiklerim. O yüzden listeye almadım onları. PSU'nun %80'i ortaya çıktı aslında ve aşağı yukarı iç yapının nasıl olduğu belli oldu. Şimdi testler kısmına bakacağız, bakalım bu kaliteli iç yapıyı dışarıya performans olarak yansıtabilmiş mi?
İlk olarak koruma ve verimlilik hususuna değinelim:
OPP koruması 1515W'a ayarlı. Yani sistem milisaniyelik bile olsa 1515W çektiğinde PSU kendisini kapatıyor. (Şu meşhur Gigabyte P750GM'nin amel defterinin kapanma sebebi buydu. OPP çalışmıyordu çünkü.)
OPP koruması 1000W bir PSU için çok yükseğe ayarlı. Trigger noktasının düşürülmesi lazım. Kaliteli modellerde ortalama 1300W oluyor bu değer öyle düşünün. En azından düzgün çalıştığını gördük.
PF Value kısmını geçen anlatmıştım hatırlarsanız. PF oranı kötü değil ama iyi de değil. 0.99 ve üzerini gören çok fazla kaliteli model var.
Verimlilik oranı güzel görünüyor. En sağda 230V tarafına bakıyoruz elbette bizi ilgilendiren orası.
Voltaj regülasyonu kısmında:
- 12V kanalı yaklaşık olarak 1.1'lik bir sapmaya sahip.
- 5V kanalı 0.4'lük bir sapma oranına sahip.
- 3.3V tarafında ise 1.03'lük bir oran görünüyor.
Gelelim en önemli yerlerden birisine, Ripple değerleri:
Direkt tam yükte hesaplama yapılmış.
- 12V kanalı tam yükte 38mV, kötü bir değer değil ama rakiplerinin gerisinde olduğunu söylemek zorundayız.
- 5V kanalı tam yükte 17mV, yine iyi bir değer ama rakipleri çok sıkı bu konuda. Bir miktar gerisinde kalıyor
- 3.3V kanalında ise tam yükte 15 mV, bu değer epey başarılı. Rakipleri ile kıyasıya yarışabiliyor bu konuda.
Cross Load yani çapraz yük testleri:
Tüm kanallar başarılı. Cross Load testleri ile pek haşır neşir olmadığım için rakipleri ile kıyasını yapmayayım. Yanlış yönlendirmek istemem. Başarılı diyebilirim sadece. Turuncu olan 12V, mavi olan 5V, ve mor olan da 3.3V.
Hold-Up Time zamanı.
Normalde Hold-up time PSU %100 yükteyken yapılıyor. Bu site %75 yükte yapmış. Bunun sebebi de gerçek dünyaya daha uygun olması. Gerçekte güç kaynaklarımızı %100 yükte çalıştırmıyoruz çünkü. %60-75 civarları ideal aralıklar. 26.2 ms çıkmış epey başarılı, pwr_ok sinyali de doğru ayarlı. Uygun aralıkta. Karşılaştırma olması için hemen Corsair RM1000e ve TUF 1000G ile kıyasladım. Dip dibeler.
Sitede elbette her türlü test mevcut değil ama bence en önemlilerini görmüş olduk. Güç kaynağının ömrü hususunda Ripple testleri başroldedir. O konuda da başarılı bir iş ortaya koyuyor.
Evet geldik sonuna. Şöyle genel bir artı ve eksi derlemesi yapıp konuyu kapatalım artık:
Artılar:
- İdeal Ripple değerleri,
- Başarılı hold-up time,
- Cross Load testleri,
- Kaliteli first tier kapasitörler,
- EMI/Transient filtresi tam,
- Kullanılan kaliteli mosfetler.
Eksiler:
- 1515W ayarlı OPP koruması,
- Elde bilgi olmayan devre elemanları,
- Power Factor'ü rakiplerine göre geride,
- PCI-e 5.0 ama ATX 3.0 değil.
Sonuç:
Powerboost Warrior 1000W uygun fiyatı ile bence alınabilecek bir güç kaynağı olmuş. İç yapısı genel olarak kaliteli, girdiği önemli testler konusunda da iyi bir performans ortaya koyuyor. Artılarının eksilerini bariz bir şekilde bastırdığını düşünüyorum. Transient Response testinin olmaması üzdü ama yapacak bir şey yok. Öyle yani, okuduğunuz için teşekkürler.
Kaynak konusunu belirtmeme gerek yok, zaten incelemeye yedirerek verdim. Dalgınlığıma hata yaptığım yerler olduysa da affola. Düzeltmekten çekinmeyin.
Dosya Ekleri
Son düzenleyen: Moderatör: