redblack26 1

Çalışkan
Başlıkta belirttiğim gibi PowerColor Reaper RX 9060 XT 16 GB modeli ekran kartına sahibim. Soğutma bloğu en küçük model olduğu için 2000 RPM (%60) fan yüzdesi ile 68-71 GPU, 87-91 hotspot değerleri alıyorum.

Undervolt denedim -70 mV, -15 Power limit, +250 MHz VRAM Tuning şeklinde. (Sadece -mV vermek yetmiyor, sadece kartın frekansı artıyor, sıcaklık düşmüyor; bu yüzden Power limit kıstım.)

Oyunlarda bu şekilde denediğimde kart 136 watt çekti maksimum (stok 160 watt). Stok ayarlara göre 1-2 FPS kaybım oldu, Core clock neredeyse düşmedi. GPU sıcaklığı 4-5 derece, hotspot sıcaklığı 4-5 derece düştü. Üstelik fan hızını da %60'dan %50'ye indirdim. Fakat FurMark'a girdiğimde stokta ortalama 135 alıyor iken, bu denediğim ayarlarda 120 civarı aldım. Oyunlarda düşüş olmuyor ama FurMark'ta FPS fark ediyor. Yaptığım ayarlarda PPW daha yüksek çıktı stok ayarlara göre. Bunun sebebi nedir? Neden FurMark'ta düşüyor da oyunlarda düşmüyor FPS?

Son düzenleyen: Moderatör:
FurMark yapısı ile oyunlar bir değil. FurMark'ta FPS'e takılmayın; adamlar zaten sırf termal değerleri ölçmek için yapmışlar, benchmark için değil. Oyunlarda performans kaybı olmadıkça sorun değil; 1-2 FPS'ten bir şey olmaz.

FurMark'a ekran kartı virüsü olarak bak.

Furmark'tan sağ çıkan değerlerin oyunlar ile zerre alakası yok. Dilersen aç göster birlikte bakalım.

2K FurMark'ta 850MV undervolt 2640MHz stok kart yaptırıp Max 330 watt ile sıyrılmışlığım var da ne işe yarıyor?

Tamam bu kart düzgün silikonlu demeye yarıyor o kadar yani.

Sen düzgün ve tutarlı çalışan değerlerde alem ne ona bakmalısın. Özellikle oyunlarda.

FurMark yapısı ile oyunlar bir değil. FurMark'ta FPS'e takılmayın; adamlar zaten sırf termal değerleri ölçmek için yapmışlar, benchmark için değil. Oyunlarda performans kaybı olmadıkça sorun değil; 1-2 FPS'ten bir şey olmaz.
FurMark'a ekran kartı virüsü olarak bak.

Furmark'tan sağ çıkan değerlerin oyunlar ile zerre alakası yok. Dilersen aç göster birlikte bakalım.

2K FurMark'ta 850MV undervolt 2640MHz stok kart yaptırıp Max 330 watt ile sıyrılmışlığım var da ne işe yarıyor?

Tamam bu kart düzgün silikonlu demeye yarıyor o kadar yani.

Sen düzgün ve tutarlı çalışan değerlerde alem ne ona bakmalısın. Özellikle oyunlarda.
Teşekkür ederim yardımlarınız için. Şuanda -60 mv, -15 power limit, +250 vram olarak kullanıyorum. Saat hızı 150 MHz civarı azaldı, 2-3 FPS kaybım var oyunlarda. Hotspot maksimum 84 gpu ise maksimum 68 derecelere geliyor, fan hızı ise %52 (1750rpm) Stok ayarlarda gpu 70, hotspot 88-90 civarıydı %65 fan hızıyla (2150 rpm). Sanırım böyle kalması daha iyi.

Teşekkür ederim yardımlarınız için. Şu anda -60 mv, -15 Power limit, +250 VRAM olarak kullanıyorum. Saat hızı 150 MHz civarı azaldı, 2-3 FPS kaybım var oyunlarda. Hotspot maksimum 84 GPU ise maksimum 68 derecelere geliyor, fan hızı ise %52 (1750RPM) Stok ayarlarda GPU 70, hotspot 88-90 civarıydı %65 fan hızıyla (2150 RPM). Sanırım böyle kalması daha iyi.

Hotspot yüzünden throttling yemesin o zaman daha büyük FPS kaybın olur. Sen sınırlarda koruyabilirsen işte kafi.

Hotspot yüzünden throttling yemesin o zaman daha büyük FPS kaybın olur. Sen sınırlarda koruyabilirsen işte kafi.
Throttling yiyecek kadar hiç yükselmedi fan yüzdesi ayarlamadan önce stok haliyle en fazla 72-73 gpu, 93-94 hotspot görüyordu. Fan yuzdesiyle 3-4 derece aşağı cekebilmistim sadece ama bu sefer de fan sesli çalışıyordu. Zaten reaper serisi sıcak çalışıyor stokta bir tek iyi yanı honeywell ptm kullanması ve Samsung vram kullanması. Vramler de serin çalışıyor.

Throttling yiyecek kadar hiç yükselmedi fan yüzdesi ayarlamadan önce stok haliyle en fazla 72-73 GPU, 93-94 hotspot görüyordu. Fan yuzdesiyle 3-4 derece aşağı cekebilmistim sadece ama bu sefer de fan sesli çalışıyordu. Zaten reaper serisi sıcak çalışıyor stokta bir tek iyi yanı Honeywell PTM kullanması ve Samsung VRAM kullanması. VRAM'ler de serin çalışıyor.

Undervolt yapabiliyorsan yap ve test et, düz kart ile arasında fark var mı, varsa kaç paralık fark var ve değer mi incele.

Mal senin kıymet senin, üreticiler bu nesilde biraz sallamasyon ilerliyor o yüzden kişisel inceleme şart oldu.