Çözüldü Prime B650M-R ve Ryzen 7500F sistemde EXPO açınca Kernel Power 41 yeniden başlama sorunu

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

nuriC

Çalışkan
Yaklaşık 1 ay önce AM5 sisteme geçiş yaptım.
  • Anakart: Prime B650M-R
  • CPU: Ryzen 5 7500F
  • RAM: XPG Lancer 6400 MHz CL32 2x16 GB
Sorunum ilk olarak EXPO açınca birkaç dakika sonra ekranın gidip kasanın yeniden açılmasıyla gerçekleşti. Belki düzelir diye 6400’den 6000 MHz’ye düşürdüm ama yine oldu. Olay Görüntüleyicisi’nde Kernel Power 41 (63) olarak yazıyordu. Bu sorunu geçen hafta Nebi Akgün’ün timing ayarlarını girerek çözmüştüm, resimde var.

Voltajlar:
  • CPU SOC: 1.25V
  • VDDIO: 1.35V
  • VDD: 1.35V
  • VDDQ: 1.35V
1 hafta bu sorunu yaşamadım ama dün bu lanet sorun tekrardan başıma geldi. 3-4 saat kesintisiz oyundan sonra birden ekran gitti ve sistem yeniden açıldı. Aynı gün kardeşim de uzun oyundan sonra yaşamış. Tam sorunu çözdüğümü sanarken yine başıma gelmesi, bir hafta sorunsuz geçip duruyor başıma gelmesi canımı sıktı. Yardım edebilecek var mı?

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
5200 CL32 bitti hocam. 100dk boyunca yaptim, 50-58 derecelerde gezdi, sorun çıkmadı. Galiba böyle kullanacağım 4800MHz CL40'tan iyidir.

Evet. Bellek kontrolcünde sıkıntı var. 5200 MT/s geçtiyse öyle kullan. İlerleyen süreçte sök tak işlemi yaparsın, bir de BIOS güncellersin. İyice oturduktan sonra belki 5600-6000 MT/s açabilirsin. Ama RAM'lerde bir sıkıntı yok gibi. Ya hatalı montaj, dengesiz pressure kaynaklı sıkıntı var ya da anakartla alakalı problem var. Bu şekilde kullan, en azından Kernel Power yemezsin.
Tek tek rtp de expo kapalı şekilde mi deneyeyim hocam?yoksa ilk olarak ikisi birlikte expo kapalı mi

A1 slotunda 1x16 kullandığında belki asla hata vermeyecek, 2x16 senaryosunda hep hata verecek. Bu durumda da bent pin, dengesiz pressure, hatalı montaj vesaire olabilir. Dikkatlice remount yapman lazım, sök tak işlemine rağmen düzelmezse çok da yapılacak bir durum yok. Arıza tespiti zaman alır, ilk slotta modülleri tek tek deneyerek çözebilirsin basitçe belki. EXPO aktif edildiğinde 1 modül 1 saat hata vermezken EXPO profilde, diğeri 5 dakikada veriyorsa aynı slotta, o halde o modül arızalıdır.

Tek tek rtp de expo kapalı şekilde mi deneyeyim hocam?yoksa ilk olarak ikisi birlikte expo kapalı mi

En basit haliyle BIOS sıfırla tekrardan, sonrasında A1 slotunda tek tek modülleri dene 1x16. EXPO profilde deneyeceksin, mesela bir modül RTP'de 5 dakikada patlayacak, diğeri 1 saat geçecek. O zaman patlayan modül arızalı. Servise göndermen lazım.

RAM sök tak işlemi sırasında fişten çekersin, elektrik olmasın anakartta mümkünse. Anakart üzerinde oynarken elektrik olmayacak.

A1 dediğiniz soldaki slot mu

A1 dediğiniz soldaki slot mu

Sendeki kart 1 DPC, 1 DIMM Per Channel board. A1-B1 slotları var sende. Soldan 1. slot A1, 2. slot B1 oluyor. A1 slotunda dene tek tek modülleri 6000 MT/s EXPO profilde. RTP bir tanesinde patlar diğerinde patlamazsa sorunu anlamış olursun.

RAM'lerden bağımsız olarak Dual Channel 2x16 6000 MT/s açamıyorsan, RAM'lerde eğer sorun yoksa ya IMC sıkıntılı ya da montaj kusuru var. Bahsettiğim üçlüyü sök tak yapacaksın dediklerime uyarak. Belki son çare 6000 MT/s yerine 2x16 5600-5800 MT/s denenebilir. EXPO açtıktan sonra frekans kısmını sadece 5600 MT/s alacaksın, öyle Boot edeceksin. Yöntemler bunlar.

Ramlarin kendi exposunda (6400mhz) mi deneyeyim sizin attığınız ayarlarla mi

Ramlarin kendi exposunda (6400mhz) mi deneyeyim sizin attığınız ayarlarla mi

Kendi EXPO'sunu, EXPO1 açıp frekans kısmını 6000 MT/s alacaksın sadece, bir de anakart kendisi 1:1 moda atmayabilir giriş seviyesi diye. UCLK=MCLK yapman yeterli DRAM Timings içinden. 1x16 tek tek dene 6000 MT/s. RTP bir modülde özellikle patlıyorsa o modül arızalıdır, servise gidecek. 2 modül de eğer A1 slotunda 1x16 6000 MT/s açıyorsa, 2x16 6000 MT/s açamıyorsan sök tak işlemi anlattığım gibi yapacaksın. Her şeye rağmen olmuyorsa 2x16 5600 MT/s bakacaksın. O da olmuyorsa bellek kontrolcü ya da anakart arızalı. Tabii bu dediğim RAM arızasını dışladıktan sonra geçerli. Adım adım anlattım. Önce 1x16 6000 MT/s 1:1 mod tek tek denenecek modüller.

Takip ediyorum, birçok etken var. Giriş seviye ve ımc sıkıntılı gibi.

Silgi ile sil muhabbetleri falan önemli değil bu aşamada. 10 yıllık değil bu modüller sonuçta. Belki slot arızası da olabilir B1 slotu mesela. Yakından bakmak lazım. Kendin deneyerek bulursun, başka yöntem yok. Hazır sistemse toptan gönderirsin, incelerler. RAM arızasını ilk slotta deneyip kendin tespit edersen kit şeklinde aldığın için modüllerden biri arızalı olsa bile kit halinde göndereceksin servise. @nuriC

Remount, sök tak işlemi esnasında anakart pinleri de kontrol edeceksin soketteki. Bent pin varsa Dual Channel açamazsın şu anki gibi.

@nuriC BIOS Default ayarlara almanın haricinde fişten çekip CLRTC pinlerine 15 saniye yıldız dokunup Clear CMOS yapmanı da tavsiye ederim. @ggbye cebinde tornavida ile geziyor, sana bundan bahsetmiştir belki.

@nuriC Fişten çekili iken yuvarlak içine aldığım CLRTC pinine 15 saniye yıldız dokun arasına. 15 saniye yeterli gelir. Sonrasında sistemi açarsın, Clear CMOS da yapmış olursun bir kere.

Son düzenleme:
Clear cmos atıp ramlari söküp sıra sıra a1e takip deniyorum simdi hocam marketteydim sökmeden önce ikisini expo kapalı rtp başlattım bir sorun yok simdi dediğinizi yapıyorum

Clear cmos atıp ramlari söküp sıra sıra a1e takip deniyorum simdi hocam marketteydim sökmeden önce ikisini expo kapalı rtp başlattım bir sorun yok simdi dediğinizi yapıyorum

Faulty modül EXPO kapalı iken kendini gizler, tespiti zordur. EXPO açıkken patlar yüksek oranda. Sonraki dönemlerde EXPO kapalı iken de patlamaya başlar. Çünkü çiplerden birisi patlak. Tespiti bu yöntemle kendin yapacaksın. Clear CMOS da işe yarayabilir, bakarsın.

EXPO1 açtıktan sonra sadece MT/S Frequency kısmı 5600 MT/s çekilecek, UCLK=MCLK yapılacak DIV1 Mode ayarı. Eğer hiçbir işlem yapmadan bu 2x16 geçerse bellek kontrolcü sorunudur. Pressure ile de alakalı olabilir. Uğraşman gerekecek. Metodlar belli, hepsini anlattım. Kimse de anlatmaz böyle tek tek. Teknik servis işi bu normalde. Uzun sürer. @nuriC

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…