Primer sargısı kısa devre gösteriyor

Lara Croft

Uzman
Mikrodalga fırın trafosunun seconder sargısını, metal testerem olmadığı için matkapla dele dele çıkardım. Primere hasar vermemeye özen gösterdim. Şimdi bütün bakır tellerini temizledim. Primere baktığım zaman hiç hasar göremiyorum. Primer sargısına kısa devre testi yaptığım zaman kısa devre olduğunu söylüyor multimetre. Sizce normal mi?

Elimde kalın kablo olmadığı için ve uzun süreli yüksek amper çekmeyeceğim için 2 tur 2x0.75 sardım ve uçları birbirine bağladım. 1x1.5 denilebilir bence.
Tekrar soruma geliyorum; Sizce primer sargısına baktığım zaman multimetre niye kısa devre olduğunu söyledi?
Cevap verebilirseniz sevinirim. Akşam akşam, kendi özel sigortalı prizime taksam bile kısa devre yapmak istemiyorum.
Multimetrenin problarını direkt kısa devre yaptığımda 0.1 ohm, 0.2 ohm gibi değer okuyorum ama primer sargısında 3 ohm gibi değer okuyorum. Fotoğrafta da gözüküyor zaten.

Sorununuz üzerinde çalışırken şu adımları izleyebilirsiniz:

1. Kısa Devre Kontrolü:
- Multimetreyi ölçüm moduna alın ve primer sargıda herhangi bir görünür hasar olup olmadığını kontrol edin, görünüm yanıltıcı olabilir.
- Primer sargının uç noktalarını birbirine bağlayarak ölçüm yapın; çok düşük bir direnç ölçmüyorsanız, kablolar arası bir bağlantı hatası olabilir.

2. Sargı Yalıtımını Kontrol Edin:
- Sargılardaki izolasyon malzemesinin hasar görüp görmediğini inceleyin. Eğer sargılar arasında ya da sargı ile çekirdek arasında bir bağlantı varsa, bu kısa devreye neden olabilir.

3. Bakır Tel Temizliği:
- Temizlediğiniz bakır tellerden herhangi bir kalıntı veya kısa devreye yol açabilecek metal parçaların kalmadığından emin olun.

4. Çevirim Sayısı ve Direnç Hesabı:
- Sarım sayınızın uygun olup olmadığını kontrol edin. Az sayıda sarım yapmanız, ohmik direnci etkileyebilir.
- 2x0.75 mm² kablo ile yaptığınız sarım yeterli olmayabilir, bu nedenle yüksek akıma karşı dikkatli olun.

5. Yüksüz Test:
- Mikrodalga fırın trafosunu devreye almadan önce yüksüz test yapmayı deneyin. Yük altında değerlendirme yapmadan önce, cihazınızı koruyun.

6. Güvenlik:
- Mikrodalga trafoları çok yüksek voltaj ve akım kapasitesine sahip olduğu için elektrik ile ilgili çalışmalarda dikkatli olun. Herhangi bir devreyi açmadan önce gücü kesmekte fayda var.

7. Sonuç:
- Eğer yukarıdaki adımlarla sorunu çözemezseniz, trafonun değişimi veya profesyonel destek almayı düşünün.

Testlerden önce güvenliğiniz için uygun önlemleri aldığınızdan emin olun.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…