Lara Croft

Uzman
Normalde dağıtım trafolarında primer (birincil sargı) yıldız bağlıdır. Yıldız bağlanan nokta, prizlerde ki bildiğimiz nötr'dür. Sekonder sargıları ise üçgen bağlıdır çünkü ortak nötr kullanmak gerekir. Düşününce bu trafonun üçgen bağlı sekonderini, primer olarak kullanırsak kısa devre olur çünkü üçgen bağlı olduğu için fazlar çakışacaktır. İşte görseli:

kısa dre.webp

Ünlem olan yerde atlama olduğu ve üst kısımda da atlama olduğu için bu yüzden kısa devre olacaktır ve ters bağlayamayız.
Ama videoda ki bu arkadaş, bu trafoyu ters bağlamış ve normalde Primer'i (birincil sargı) sekonder olarak kullanmış ve orta gerilim alabiliyor. Ama dediğim gibi ters bağlayınca kısa devre olması gerekmez mi?

Ekran Alıntısı.webp

Şimdi yine aklıma bir şey geldi. R fazını 1.bağlantı noktasından, S fazını 2.bağlantı noktasından, T fazını ise 3.bağlantı noktasından verirsek nolur?

Yani bundan bahsediyorum:

dwdwdww.webp
İlk fotoğraf benim aklımı karıştırdı. Eğer trafoyu ters bağlarsak üstte ki fotoğrafta ki gibi bağlamış oluyoruz sekonderi. İlk fotoğrafta ki gibi değil.

Son düzenleme:
Yıldız - Yıldız trafolarda var yıldızın ortasından uç almak zorunda değilsin kullanmak için. Trafonun tipine göre değişir dediğin durumlar. OG girişi birincil sargı, AG ikincil sargıdır. Türkiye'de kullanılan şehir trafolarında. Fakat dediğim gibi bağlantı tipine göre değişir o ve ilk fotoğrafta dediğin gibi üçgende o şekilde bağlarsan uçurursun. Trafo büyük ihtimalle yıldız-yıldız.

Yıldız - Yıldız trafolarda var yıldızın ortasından uç almak zorunda değilsin kullanmak için. Trafonun tipine göre değişir dediğin durumlar. OG girişi birincil sargı, AG ikincil sargıdır. Türkiye'de kullanılan şehir trafolarında. Fakat dediğim gibi bağlantı tipine göre değişir o ve ilk fotoğrafta dediğin gibi üçgende o şekilde bağlarsan uçurursun. Trafo büyük ihtimalle yıldız-yıldız.
Peki ya; Yıldız Yıldız trafoyu normal kullanmak istersen OG tarafı yıldız olduğu için normal olarak nötr oluşur lakin sekonder de yıldız olduğu için orada da nötr oluşmaz mı? Bu durumda hangisinin nötr'ünü kullanmak gerekir?

İletim hatlarında OG tarafındaki nötr direkt olarak toprağa verilir. Eğer şehirler arası yollarda dikkat edersen her zaman 3 faz ilerler nötr kablosu yoktur. AG tarafındaki ortak noktadaki nötr de evlerimize kadar gelir.

İletim hatlarında OG tarafındaki nötr direkt olarak toprağa verilir. Eğer şehirler arası yollarda dikkat edersen her zaman 3 faz ilerler nötr kablosu yoktur. AG tarafındaki ortak noktadaki nötr de evlerimize kadar gelir.
Ama ben dağıtım trafolarında OG Primer sargısının yıldız bağlanıp orada ki nötr'ü kullandığımızı biliyorum. AG sekonder ise üçgen bağlı. İç yapısını yanlış mı biliyorum. Şehirler arasında ki yolculuklarda AG gerilim görmeyiz. Ya OG yada YG görürüz ve yanlarında nötr görmeyiz. Aslında nötr, OG ve YG de de oluşturulabilir ama oluşturulsa bile bu gerilimlerde çalışacak bir cihaz olmadığı için oluşturulmuyor. Yanlış mı biliyorum?

Nötrün taşınmama sebebi toprağı kullanabiliyor olmamız neden fazladan 1 kablo çeksinler. Bende bundan bahsettim zaten şehirler arasında OG-YG iletimlerde 3 fazla tüm taşıma yapılır. Şehir girişlerinde YG OG'ye dönüştürülür şehir içlerinde OG AG'ye dönüştürülür ve burada kullanım sağlarız. Yıldız-Üçgen trafolarda var tabi ki kullanım için ben senin ilk mesajındaki olayı için söyledim. Büyük ithimalle Yıldız - Yıldız kullanıyor videodaki arkadaş.