@dewberry, daha önce hiç böyle bir girişimde bulundunuz mu?
Sicak hava tabancasi ve flux kullanarak kendi Xperia Z'min (2014'de) Micro USB portunu degistirmisligim var benzer olarak. Direkt HDMI portu degistirmisligim yok ancak.

HDMI ile benzer boyutta fakat daha genis ayak araligina sahip cok USB-A portu lehimledigimide belirtirim. Mesela BELKIN'in bir WIFI adaptoru vardi bende. Kasanin ustunde taki iken GPU kutusunu bilincsizce ittirmem sonucu portu ayrilmisti.

Son düzenleme:
@dewberry, güzel. Bu iş için herhangi bir eğitim aldınız mı?
Hayir ancak oncesinde cok fazla sayida basarili, basarisiz bundan daha basit lehim isleri yapmistim. Mesela kulaklik anakartina driver (JVC marka bir kablosuz TV kulakligim vardi. 900mhz bandinsa calismakta idi yanlisim yoksa. Bu cihazdan bahsediyirum, yere dusurdugumde lehimi atmisti sacma bir sekilde.) lehimlemek gibi.

Bilgisayar Muhendisi oldugumu da belirtirim.

@dewberry, öncelikle sizi tebrik ediyorum.

HDMI portu değiştirmenin herhangi zorlayıcı bir yanı yok. Sadece takarken pinleri kırılmasın diye çok dikkatli olmak gerekiyor. Neyi nereden çıkarıldığı bilinirse yapılabilir. Bu noktada donanıma zarar verme ihtimali olan lehimi kullanmak sıkıntılı. Bunun için daha önceden tecrübe etmek gerekiyor. Ancak konu sahibinin büyüklerinin yapabileceğini düşünüyorum.

Diğer sistemleri bilmiyorum ancak PlayStation'larda MOSFET hariç herkes basit malzemelerle kendi tamirini yapabilir.

@dewberry, öncelikle sizi tebrik ediyorum.

HDMI portu değiştirmenin herhangi zorlayıcı bir yanı yok. Sadece takarken pinleri kırılmasın diye çok dikkatli olmak gerekiyor. Neyi nereden çıkarıldığı bilinirse yapılabilir. Bu noktada donanıma zarar verme ihtimali olan lehimi kullanmak sıkıntılı. Bunun için daha önceden tecrübe etmek gerekiyor. Ancak konu sahibinin büyüklerinin yapabileceğini düşünüyorum.

Diğer sistemleri bilmiyorum ancak PlayStation'larda MOSFET hariç herkes basit malzemelerle kendi tamirini yapabilir.
Malesef sizinle ayni dusuncede degilim. Asagidaki ekte ciplak bir HDMI portu gozukmekte.

Ayaklari oldukca fazla ve ince. Bu portu normal bir lehim makinesi ile halletmeniz zordur, ya flux + asiri ince uclu high-end lehim makinesi + PCB kiskaci + buyutec kullanacaksiniz yada flux + sinak hava tabancasi + L cimbiz kullanacaksinix. Bu saydiklarim arasinda ev ortaminda bulma ihtimaliniz en yuksek olan sey L cimbiz olacaktir. 1. Verdigim ekipman listesi ciddi anlamda deneyim isterken ikinci liste icin yapilmasi gerekenler basit flux ve s. hava tabancasi kullanimi olacaktir. Ikinci yontemin evde yapilabilmesi oldukca kolaydir ancak ciddi bir ekipman ucreti gerektirir (3 binden baslar genelde. Fon makinasi dusunmeyin, 300°ye ulasmiyorlar!).

Ancak bu islerle ugrasmayan kisiler genelde veri yollarina kisa devre yaptirip anakarti mefta ederler yada pinler arasi kaynak yapip, duzeltilmesi icin bir tamirciye gider.

images.webp