Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

unalbomber

Başarılı
Merhaba dostlar, dün normal bir şekilde bilgisayarımı kapattım ve birkaç saat sonra güç tuşuna bastığımda bilgisayar hiçbir tepki vermiyordu. İnternete yazdığımda statik elektrik olabileceği ve güç kablosunu çekip güç tuşuna birkaç saniye basmam gerektiği yazıyordu. Yazılanı yaptım ve güç kablosu takılı değilken güç tuşuna bastığımda yaklaşık onuncu saniyede bir saniyeliğine bilgisayarın ışıkları açıldı ve fanlar döndü sonra tekrar gitti.

PSU arızası olduğunu düşünüp PSU'yu komple söktüm ve 24'lük konektörden 3 ve 4. pinleri kısa devre yaparak test ettim. PSU fanları dönüyordu. PSU dışarıda olacak şekilde tekrar kabloları anakarta taktım ve güç tuşuna tekrar bastım. PSU fanı dahil hiçbir hareketlilik olmadı.

PSU dışarıdayken bilgisayarı çalıştırdığımda çok sessiz bir şekilde PSU'nun kuş gibi cik cik yaptığını duydum. Coil whine da olabilir ama ChatGPT bunun akım korumasının devrede oduğunda PSU'nun çıkardığı sese benzediğini söyledi. Bu konuda bir tecrübem yok ama belki yardımcı olur diye yazayım dedim. Yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkürler. İyi Sosyaller.

Moderatör konu ismini değiştirmiş, PSU'nun coil whine yapıp yapmaması sorun değil. Şuan PC açılmıyor sorunun nerede olduğunu nasıl bulabilirim? Onun için yazdım. Asıl konu başlığı "PC Arıza Tespit"ti.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
O anakart da sağlam ise PSU arızalı diyebiliriz sanırım.
Bir fırsat bulup başka bir PSU ile deneyeceğim. Yalnız soylemek istediğim başka bir konu var. Konuyu açtığımda seçtiğim başlık bu değildi (herhalde) moderatörler değiştirdi konuyu onaylarken, şimdi de "içerikle ilgisi olmayan konu başlığı" için ceza vermişler.

Sorun PSU'daymış. Uzun bir zaman sonrasında problem çözüldü. PSU kablolarını kısa devre yaparak fanın dönüp dönmediğine bakmak pek iyi bir test değilmiş onu anlamış oldum.
Bir saniyeliğine bilgisayarın ışıkları açıldı ve fanlar döndü sonra tekrar gitti.

Bu işte parçalar üzerinde arta kalan elektrikten dolayı oluyor. Statik elektrikte diyebiliriz sanırım. PSU dışarıda çalışıyor kasada çalışmıyorsa uzay montaj yapıp deneyebilir misiniz? Kasanızda kısa devre yapıyor olabilir.

Bu işte parçalar üzerinde arta kalan elektrikten dolayı oluyor. Statik elektrikte diyebiliriz sanırım. PSU dışarıda çalışıyor kasada çalışmıyorsa uzay montaj yapıp deneyebilir misiniz? Kasanızda kısa devre yapıyor olabilir.
Olay biraz karışık olduğu için iyi anlatamamış olabilirim PSU dışarıdayken de sistem başlamıyor. Sadece 24'lük konektörün pinlerini kısa devre yaparak PSU fanlarını çalıştırmayı başardım (PSU paperclip method'dan bahsediyorum). Ama PSU'yu anakarta takıp güç tuşuna bastığımda (anakart üzerinden tornavidayla çalıştırmayı da denedim) PSU fanı dahil hiçbir şey çalışmıyor. Yine de uzay montaj deneyeyim mi?

Merhaba dostlar, dün normal bir şekilde bilgisayarımı kapattım ve birkaç saat sonra güç tuşuna bastığımda bilgisayar hiçbir tepki vermiyordu. İnternete yazdığımda statik elektrik olabileceği ve güç kablosunu çekip güç tuşuna birkaç saniye basmam gerektiği yazıyordu. Yazılanı yaptım ve güç kablosu takılı değilken güç tuşuna bastığımda yaklaşık onuncu saniyede bir saniyeliğine bilgisayarın ışıkları açıldı ve fanlar döndü sonra tekrar gitti. PSU arızası olduğunu düşünüp PSU'yu komple söktüm ve 24'lük konektörden 3 ve 4. pinleri kısa devre yaparak test ettim. PSU fanları dönüyordu. PSU dışarıda olacak şekilde tekrar kabloları anakarta taktım ve güç tuşuna tekrar bastım. PSU fanı dahil hiçbir hareketlilik olmadı. PSU dışarıdayken bilgisayarı çalıştırdığımda çok sessiz bir şekilde PSU'nun kuş gibi cik cik yaptığını duydum. Coil whine da olabilir ama ChatGPT bunun akım korumasının devrede oduğunda PSU'nun çıkardığı sese benzediğini söyledi. Bu konuda bir tecrübem yok ama belki yardımcı olur diye yazayım dedim. Yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkürler. İyi Sosyaller.

Moderatör konu ismini değiştirmiş, PSU'nun coil whine yapıp yapmaması sorun değil. Şu an PC açılmıyor sorunun nerede olduğunu nasıl bulabilirim? Onun için yazdım. Asıl konu başlığı "PC Arıza Tespit"Ti.

PSU modeliniz nedir?

Olay biraz karışık olduğu için iyi anlatamamış olabilirim PSU dışarıdayken de sistem başlamıyor. Sadece 24'lük konektörün pinlerini kısa devre yaparak PSU fanlarını çalıştırmayı başardım (PSU paperclip Method'dan bahsediyorum). Ama PSU'yu anakarta takıp güç tuşuna bastığımda (anakart üzerinden tornavidayla çalıştırmayı da denedim) PSU fanı dahil hiçbir şey çalışmıyor. Yine de uzay montaj deneyeyim mi?

Tamam dediğinizi anladım anakart PSU'dan bir türlü start almıyor bende anakartın kasa ile kısa devre yapıyor olabilir diyorum. O yüzden uzay montajda denemenizi önerdim. Z270 M3 anakartım USB bölümündeki metali kasaya değdiği için kısa devre yapıyordu ( tabii daha sonra prizimde topraklama olmadığını öğrendim o ayrı mesele :D ).

Tamam dediğinizi anladım anakart PSU'dan bir türlü start almıyor bende anakartın kasa ile kısa devre yapıyor olabilir diyorum. O yüzden uzay montajda denemenizi önerdim. Z270 M3 anakartım USB bölümündeki metali kasaya değdiği için kısa devre yapıyordu ( tabii daha sonra prizimde topraklama olmadığını öğrendim o ayrı mesele :D ).
Tamamdır hocam, en yakın zamanda uzay montaj deneyeceğim.

@Recep Baltaş @Yasin Alemdağ Hocam uzay montajda da tık yok. Şu sorunla iki gündür uğraşıyorum yardımcı olun hocalarım.

Son düzenleme:
Hocam soruna PSU üzerinde yoğunlaştık sürekli ama sorun anakartta da olabilir. Parçaları deneyebileceğin farklı bir sistem var mı?
Maalesef ki yok, ben de anakarttan şüpheleniyorum ama anladığım kadarıyla anakart arızasını evde tespit etmenin pek bir yolu yok. Arızanın nerede olduğunu bilmeden yeni parça da alamam. Kilitlendim biraz.

Maalesef ki yok, ben de anakarttan şüpheleniyorum ama anladığım kadarıyla anakart arızasını evde tespit etmenin pek bir yolu yok. Arızanın nerede olduğunu bilmeden yeni parça da alamam. Kilitlendim biraz.

Sıkıntılı bir durum. Bir bilgisayarcıya gitmekten başka çare kalmıyor gibi.