Çözüldü Python 'Python' is not recognized as an internal or external command" hatası

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

SocialCyber

Uzman
Makaleler
1
Arkadaşlar, Python ve pip sanırım yüklü değil. Olayı anlamadım, CMD'ye girip Moviepy'yi indirecektim, fakat bana
'Pip' is not recognized as an internal or external command,
Operable program or batch file. hatası verdi. Python da aynı şekilde. Sildim, yeniden yükledim ve kurarken 'Add to Path' seçeneğini de seçtim, ama bir türlü çalışmıyorlar. Yardım edebilirseniz çok sevinirim.

Çözüm
Hocam kod düzenlemesini yaptım ve exe uzantısı olmadan çalıştırabiliyorum.Teşekkür ederim.
Tamamdır. 5 sayfada geçen bütün çözüm önerilerini toparlayayım o zaman. Zira hepsinin işe yarama ihtimali var.

Her adımın ardından cmd'yi kapatıp açmanız tavsiye edilir.​

1. cmd'yi kapatıp açın. Path değişikliklerinin yansıması yeni bir cmd oturumuna kadar sürebilir. ( @brkyozell )
  2. Python yerine python yazın. Büyük/küçük harf denetimi NTFS'de sorun olmasa da garantiye almakta fayda var. ( @Cruslan )
  3. Python'u Microsoft Store'dan indirmeniz tavsiye edilmez, onu kaldırıp kendi sitesinden indirin. ( @001 )
  4. Python'un o klasörde olduğuna emin olun. ( @brkdnmz )

Buradaki sorunun çözümü

Ayarlar --> Sistem --> Sistem Hakkında --> Gelişmiş Sistem Ayarları --> Gelişmiş --> Çevre Değişkenleri

Bu yolu takip ettikten sonra yukarıdaki ve aşağıdaki Path'leri Düzenle tuşuna tıklatarak inceleyin. Sağdaki Yukarı Taşı tuşlarıyla, Python'un olduğu maddeleri en üste çekin.

Sonuç böyle olmalı. Özellikle WindowsApps girdisi, Python'ların üstünde bulunmamalı.

Son olarak, eğer python yazınca çalışmayan uygulama python.exe yazınca çalışıyorsa sorun PATHEXT üzerindedir. Kendisini düzenlemek için yine Çevre Değişkenleri menüsünü kullanın.

Buradan PATHEXT'e tıklatın, 2. boşluğu aşağıya eklediğim metinle değiştirin; kaydedin.
[CODE title="PATHEXT"].COM;.EXE;.BAT;.CMD;.VBS;.VBE;.JS;.JSE;.WSF;.WSH;.MSC[/CODE]

Çok fazla denedim hocam.
Ayarlar --> Sistem --> Hakkında --> Gelişmiş Sistem Ayarları --> Gelişmiş --> Ortam Değişkenleri

Burada kullanıcı ve sistem için geçerli PATH'ler var. İlk önce yukarıdaki Path'e tıklayın, Düzenle'ye tıklatıp sonucu fotoğraf atın. Ardından alttaki Path'i seçip, yine Düzenle'ye tıklatıp fotoğraf atın.

Hocam bu konu hakkında da video izledim ama olmadı.İsterseniz pathtext'i de atabilirim.

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2024-07-15 180719.webp
    10,9 KB · Görüntüleme: 97
  • Ekran görüntüsü 2024-07-15 180811.webp
    12,5 KB · Görüntüleme: 96
Hocam bu konu hakkında da video izledim ama olmadı.İsterseniz pathtext'i de atabilirim.
Benim Path'im böyle ve çalışıyor.
Başka bir çözüm yöntemi buldum.
Ayarlar --> Uygulamalar & özellikler --> App execution aliases(Türkçesini hatırlamıyorum.)

Buradan Python'ları kapatınca bir kullanıcı sorununu çözmüş, denemekte fayda var.

Dosya Ekleri

• 1721056296371.webp
    31,7 KB · Görüntüleme: 73
Bir şey fark ettim, - ki muhtemelen sorununuzu çözecek -.

Eğer Path üzerinde WindowsApps'i daha yükseğe alırsam beni Store'a yönlendiriyor. Bu yüzden WindowsApps'i sağdaki Aşağı Taşı tuşlarıyla Python Path'lerinin altına çekin. Muhtemelen bu çözecektir.

Python ve Pip'in küçük harfle yazılması lazım çalışması için.

Zorunluluk değil.

Windows'da(NTFS'de) büyük-küçük harf duyarlılığı yok, doğru.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…