Python-Turkish: Python Fonksiyonlarını Türkçeleştiren Paket

taha1901

Gelişen
Yer
Türkiye
Merhaba Techolay, bir adet Python paketi geliştirdim. Daha çok Python Türkçe yaması olarak düşünebilirsiniz. Paketin ismi Python-turkish. Bazı temel Python ve Turtle fonksiyonlarını Türkçeleştirerek sundum. Proje hakkında daha fazla bilgiye https://pypi.org/project/python-turkish/ adresinden ulaşabilirsiniz.

Dipnot: Eğer bir sorun görürseniz bu konu üzerinden bana bildiriniz.

Sürüm notları

Son düzenleyen: Moderatör:
Peki yazdigin programi Github vb'de yayinlamak istediğinde Cinli ya da Rus bunu anlayacak mi? Tersi durumda onlarin Ingilizce yazdiklarini sen nasil anlayacaksin?

@3613 Bu paket, Türk kişilerin rahatça Python programlama dilini anlaması için yazıldı. Çinli veya Rus kişilere odaklı değil.

@3613 Bu paket, Türk kişilerin rahatça Python programlama dilini anlaması için yazıldı. Çinli veya Rus kişilere odaklı değil.
Programcilikta standartlardan sapmamak lazim. Bunu kullanan sadece bu pakette ogrendiklerine mahkum kalir. Kendini gelistiremez diyorum.

@3613 Çok değerli bir noktaya değindiniz ve programlama standartlarının evrensel önemini kesinlikle kabul ediyorum. Projemde bu hassas dengeye zarar vermemek benim en büyük önceliğimdir. Bir yazılım geliştiricisi olarak, standartlardan sapmanın kullanıcılarımı kısıtlamasını elbette istemem.

1. Projemin Amacı: Kısıtlamak Değil, Hızlandırmak
Benim python-turkish projemin amacı, kullanıcıları Türkçe komutlara mahkum etmek değil, Python öğrenimine bir başlangıç köprüsü kurmaktır.

Kavram Odaklılık: Paket, Python'ın orijinal komutlarını (print, input) arkada çağırdığı için, kullanıcı yazdır komutuyla çıktı alma kavramını öğrenir.

Standartlara Geçiş: Kullanıcı kavramı Türkçe öğrendikten sonra, global standart olan print komutuna geçiş yapması, sadece bir isim değişikliğinden ibaret olur; temel kavram karmaşası yaşamaz.

2. Eğitimsel Motivasyon
Başlangıç seviyesindeki bir kullanıcının kod satırında kendi dilini görmesi, yabancı dil bariyerini aşmasına yardımcı oluyor ve ilk aşama motivasyonunu önemli ölçüde artırıyor. Bu paket, dil bilmeyen veya yabancı dil kaygısı olanlar için tasarlanmış bir "hızlandırıcı" araçtır.

3. Profesyonel Yapı
Ayrıca, projemin mimarisini oluştururken profesyonel standartlara sadık kaldım:

Temiz API: Python dil yapısını bozacak if/else gibi anahtar kelimelere dokunmadım, sadece fonksiyonları çevirerek API'ı temiz tuttum.

Sektör Standartı: Projem, PyPI'da modern standartlara uygun olarak yayımlanmıştır.

Sonuç olarak, python-turkish benim için bir son durak değil, bir başlangıç noktasıdır. Kullanıcılarımın bu paketle yetinmeyip, hızla global standartlara geçmelerini bizzat ben teşvik ediyorum.

Eleştiriniz ve dikkatiniz için tekrar teşekkür ederim. Projemi daha da kararlı hale getirmek için açığım. Şu anda projenin kaynak kodu henüz GitHub'da yayımlanmamıştır; son testleri tamamlayıp iç sorunları çözmekle uğraşıyorum. Kaynak kodu çok yakında yayımlayacağım. İyileştirmeler tamamlandığında (v1.0.0 kararlı sürümüne ulaştığımda), PyPI'da ve GitHub'da yeni bir yayın yapacağım. Bu süreçte gördüğünüz her türlü sorunu bana bu konu üzerinden bildirmenizi rica ederim. Geri bildirimleriniz benim için çok değerli.

Son düzenleme:
Dostum, emeğine saygi duysam da dili ogrenmeye calisanlarin tamami Turkce ya da Ingilizce egitim kaynaklarinda orijinal komut seti ile muhatap olacak zaten. O yüzden bunu istese de kullanma ihtimali yok. Vaktini harcayip emek vereceksin ama cok ise yaramayacak diyorum. Ama tabii sen bilirsin. Zaman senin.

@3613 Değerli vaktinizi ayırıp yorum yaptığınız ve emeğime saygı duyduğunuz için teşekkür ederim.

@taha1901 her ne kadar programlamada yabancı kökenli bir dil ile geliştirme yapıyor olsak da Türkçe kullanarak program yazmak ayrı bir tat verecektir. Kullanıcı kitlen düşük olacaktır ancak sana yeni tecrübeler kazandıracağı kesin. Projende başarılar dilerim.

@erkanagri
Güzel yorumunuz ve dilekleriniz için çok teşekkür ederim!

Tam olarak ifade ettiğiniz gibi, "Türkçe kullanarak program yazmak ayrı bir tat verecektir." Benim için de bu projenin en büyük motivasyonu, bu eşsiz deneyimi yaratmaktı. Programlamanın evrensel kurallarını bozmadan, ana dilimizde kod yazmanın verdiği o "tat"ı yaşatmak istiyorum.

Kullanıcı kitlesinin şimdilik düşük olabileceği konusundaki haklı uyarınızı kabul ediyorum. Ancak ben bu projeyi, bir başlangıç köprüsü ve kişisel gelişim tecrübem olarak görüyorum. Bu süreçte öğrendiklerim ve edindiğim deneyim, proje büyüklüğünden çok daha değerli.

Desteğiniz için tekrar teşekkür ederim. Amacım, bu tatlı deneyimi daha fazla kişiye ulaştırmak ve projeyi kararlı (v1.0.0) sürümüne taşımak!

Saygılarımla.

Peki yazdigin programi Github vb'de yayinlamak istediğinde Cinli ya da Rus bunu anlayacak mi? Tersi durumda onlarin Ingilizce yazdiklarini sen nasil anlayacaksin?
Her şeyin her kitleye hitap etmesine gerek yok. Github'da Topics kısmında Python bölümüne bakarsanız anlayabilirsiniz bunu. Tam tersi, yerli kaynaklar ve modüller değerlidir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…