Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Reidon

Uzman
  • Anakart: B450M-A Pro Max.
  • İşlemci: R5 1600.
  • Ekran kartı: GTX 1060.
  • İşletim sistemi: Windows 10.

Merhaba uzun süredir mavi ekran alıyorum Minidump bu da minidump dosyası sıkıntı nedir acaba?

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
RAM'lerin yerini değişsemde çözülmedi. Sorun anakart kaynaklı olabilir mi? Şimdi Memtest yapıyorum.
Sonuç ne oldu? Elimizde neredeyse hiç dosya olmadığından ve bunu fark etmenden dolayı ilk önerim tabii ki her 2 RAM'i de tek tek test etmeni istemek olacaktır. Her 2 RAM'i de sıra sıra tüm slotlarda test et. Herhangi bir program olmadan, ne şekilde mavi ekran alıyorsan o şekilde test et.

Eldeki tek dosya bu:

Rich (BB code):
WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR (124)
A fatal hardware error has occurred. Parameter 1 identifies the type of error
source that reported the error. Parameter 2 holds the address of the
nt!_WHEA_ERROR_RECORD structure that describes the error condition. Try !errrec Address of the nt!_WHEA_ERROR_RECORD structure to get more details.
Arguments:
Arg1: 0000000000000010, Device Driver Error
Arg2: ffffd10f3f9ee028, Address of the nt!_WHEA_ERROR_RECORD structure.
Arg3: ffffd10f2f05809c
Arg4: ffffd10f2f1da1a0

Microsoft'un, Dur 0x124 denetimi için sunduğu yeni sayılabilecek alt varyant türlerinden biri. Kendisi hakkında çok fazla bilgi olmadığı gibi, muhtemelen her zaman depolama ile ilgili bir aygıt sürücüsünden kaynaklanıyor olarak görünüyor dosyalarda. Buna Malwarebytes, McAfee gibi dosya sistemi filtre sürücüleri de dahil edilebilir.

Normalde bu hata denetimi ile ilgili kontrol edilecek alanlar, her zaman suçlu olarak gösterdiği Storport'a ait kayıtlanan loglar olacaktı ki dosyadan Storport bağdaştırıcısının dahili günlük girdilerine baktım ama ne yazık ki dökümden veya sisteminden kaynaklanan bir kayıt olmadığından bakamadım.

0: kd> !storagekd.storloglist ffffd10f2f1da1a0
ERROR: Logging is disabled on this machine for Adapter (ffffd10f2f1da1a0)

Bu, dosyadaki incelemede büyük bir yolu da atlamış olmamıza vesile oldu. Yine de devam edip çağrı yığınını incelersek storport!StorPortNotification fonksiyonunun parametrelerinde hata kontrolünün neden gerçekleştiğine dair biraz daha fazla bilgi bulabiliyoruz. Bu, storport sürücüsünü meydana gelen önemli olaylar hakkında bilgilendirmekten sorumlu bir işlevdir. İşleve ait ilk parametre bildirim türünü ifade ediyor eğer bunu ondalık değere çevirip SCSI_NOTIFICATION_TYPE türünü kontrol edersek sisteme çökme anında gönderilen sonucu görebiliyoruz.
06 ffffe10b3c287920 fffff8071a1cb57d storport!StorPortNotification+91c
Parameter[0] = 000000000000100d
+
0: kd> ? 100d
Evaluate expression: 4109 = 00000000`0000100d

SCSI_NOTIFICATION_TYPE , SCSI donanımlarının belirli olaylar veya durumlar hakkında sistem yazılımını bilgilendirmek için kullanabileceği bir bildirim türünün ismidir. Bu bildirim dediğimiz şey de sistemin ilgili olaylara uygun şekilde yanıt vermesine olanak tanıyan bir sistemi ifade ediyor. Örneğin, bir cihazın bağlantısı kesildiğinde veya bu dosyada olduğu gibi cihazın faillediği durumlarda işe yarıyor.

Gönderdiği ifade bildirimini görüyorsun, 4109. Kontrol etmek için bu sayfadan yardım aldım > The Magic Number Database | MagnumDB

Ekran görüntüsü 2024-08-24 014742.webp

Gönderilen bildirim cihazın arızalandığını gösterir, MarkDeviceFailedEx işlevi daha sonra arıza durumunu açıklayan bazı tanılama verileriyle birlikte cihazı arızalı olarak işaretliyor.

Bunun nedenini de ham yığından ulaşabiliyoruz:

0: kd> fffff8071a1e1750
Controller Reset failed due to surprise remove

İlgili aygıt yani diskimiz, sürpriz bir şekilde kaldırıldığı için başarısız oluyor. Sürpriz kaldırma genelde 2 nedenden dolayı gerçekleşebilme ihtimalini barındırıyor: Ya direkt olarak diski sistem dümdüz kullanımdayken, açıkken elle çekip çıkarmışsındır ya da diske ait sürücüsü sürpriz kaldırılan diskle ilişkili DeviceObject'i kasıtlı olarak geçersiz kılmıştır. Ne yazık ki burda yapılabilecek çok da bir şey yok.

Öncelik olarak, Fark ettiğin gibi RAM'leri tek tek kontrol et. Sorun ondan ortaya çıkıyorsa bir sonuca varalım. Sorun devam ettiği takdirde ise: Disk'in fiziksel bağlantılarını ve Firmware güncelliğini kontrol et.

Ek bir şey fark ettim döküm oluşturmuyor dediğin için.

Kod:
- <Event xmlns="http://schemas.microsoft.com/win/2004/08/events/event">
- <System>
  <Provider Name="volmgr" />
  <EventID Qualifiers="49156">49</EventID>
  <Version>0</Version>
  <Level>2</Level>
  <Task>0</Task>
  <Opcode>0</Opcode>
  <Keywords>0x80000000000000</Keywords>
  <TimeCreated SystemTime="2024-08-16T20:33:57.6291386Z" />
  <EventRecordID>5169</EventRecordID>
  <Correlation />
  <Execution ProcessID="4" ThreadID="488" />
  <Channel>System</Channel>
  <Computer>DESKTOP-1FP9Q98</Computer>
  <Security />
  </System>
- <EventData>
  <Data>\Device\HarddiskVolume3</Data>
  <Binary>000000000100000000000000310004C001400000230000C000000000000000000000000000000000</Binary>
  </EventData>
  </Event>

Sanal bellek olmadan mı kullanıyorsun bilgisayarı? Ya da manuel olarak ayarladığın bir sanal bellek ayarı ile mi kullanıyorsun? WHEA dökümleri öncelikle sanal belleğe yazar ve eğer bu yoksa veya yeterince büyük değilse döküm oluşturulmaz. Lütfen sanal belleği 'Sistem Tarafından Yönetilen' olarak ayarla.