İki tane B450 ve Ryzen 5 2600 sistemim var ve ikisinde de 2800 MHz üstünde çıktığımda sıkıntı yaşıyorum. XMP açınca sürekli reset atıp hızı tekrardan düşürüyor. Elimle yapınca da görüntü gelmiyor.

1. Sistem
B450-A Pro Max (B450M değil)
2x G.Skill Ripjaws 3600 MHz
2x G.Skill Ripjaws 3200 MHz
Ryzen 5 2600

2. Sistem
B450 Tomahawk Max
4x Apacer Panther 3200 MHz
Ryzen 5 2600

1. sistemin BIOS sürümü güncel, 2. sistemin de çok eski değil.

Son düzenleyen: Moderatör:
Farkli bellekler takmissiniz sisteme. XMP onermem. Manuel gecikme ve frekans ayarlarsaniz sorun olmayacaktir.
Hızı farklı diğer 2 belleği takmadan önce de 1. sistem aynı sorunu yaşıyordu. Diğer sistemin 4 belleği de aynı o da aynı problemi yaşıyor. Manuel ayarlamayı bilmiyorum, bir rehberi var mı? Şu an sadece DRAM Frekans kısmından 2800 seçip kullanıyorum. Üstlerini seçince görüntü gelmiyor.

4 slotun dolu olması en büyük etken. 2000 serisi, 2 tane RAM takılıyken 3000-3200 MHz'leri görebiliyor ama 4 slotu birden doldurduğun an işlemcinin bellek kontrolcüsüne binen yük ikiye katlanıyor. Haliyle sistem ben bu kadar veriyi bu hızda yönetemem deyip reset atıyor veya görüntü vermiyor. Ekstra 4 slot doluyken bir de farklı çipler işin içine girince anakartın kafası iyice karışıyor. 2800 MHz'de çalışıyorsa çok kurcalama derim.

4 slotun dolu olması en büyük etken. 2000 serisi, 2 tane RAM takılıyken 3000-3200 MHz'leri görebiliyor ama 4 slotu birden doldurduğun an işlemcinin bellek kontrolcüsüne binen yük ikiye katlanıyor. Haliyle sistem ben bu kadar veriyi bu hızda yönetemem deyip reset atıyor veya görüntü vermiyor. Ekstra 4 slot doluyken bir de farklı çipler işin içine girince anakartın kafası iyice karışıyor. 2800 MHz'de çalışıyorsa çok kurcalama derim.
2 slot doluyken de böyle yapıyor zaten.

Az önce 1. sistemi Memory Try It ile arttırmayı denedim. Görüntü falan geliyodu BIOS giriyordu fakat Windows gelince çöküyordu. 3200 MHz ve 2933 MHz profillerini denedim. İkisinde de BIOS ekranına girebiliyor ve hızın ayarladığım profildeki hız olduğunu görebiliyordum fakat çıkıp Windows ekranına geldiğimde çöküyordu ve görüntü gidiyor. Şu an DRAM Frekans kısmı Auto ayarlı ve Memory Try It kısmı 2800 MHz ayarlı ve sorun yok.

DRAM Voltage kısmını 1.35V yerine 1.40V yap bakalım.
Olmadı. Windows giriş yapma ekranı geldiğinde git gel yaptı ekran. Bir iki kere gitti geldi sonra takıldı kaldı.

Son düzenleme: