Çözüldü R5 5500, 100 derece oluyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Bütçe
Sıvı Soğutucu 4.000₺

NeonCircuit

Çalışkan
Merhaba.
İşlemci (Ryzen 5 5500) sıcaklığım yükte çalıştırdığımda, anlamadığım şekilde 110 °C'leri buluyor ve doğal olarak kapanıyor sistem. Boştayken de, 65°C'lerde.

Kasamda sıvı soğutucu, kule tipi soğutucu yok, stok fan var. Hava akışı da; üstte (120 mm x3), ön tarafta yok, arkada da egzoz fanı var. Termal macunu da en son yaz ayı, İşlemci'yi satın aldığımda yeniledim.

İşlemcinin sıcaklığını; boştayken 40-45 °C, yükte 80-85 °C'lere ulaşmak için nasıl bir yol izlemem gerek? Sıvı Soğutucu mu, kule tipi soğutucu mu? Hatalarım neler?

Bütçe: Soğutucu 2.500, 3.000₺.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Ryzen 5 5500'ün stok soğutucuyla bile 110 °C sıcaklığa ulaşması mümkün değil.
  • İşlemci ayaklarını iyi sıkmamış olabilirsin. Ya da ayaklardan biri oturmuyor bile olabilir.
  • Fan kablosu CPU_FAN pinine takılı olamabilir.
  • Fan hiç çalışmıyor olabilir.
Bu bütçe ile önerim:

İncelemesi:

SORUNUM ÇÖZÜLDÜ! ✅
Recep hocam ve sevgili okurlar, size tecrübemi aktarmak istiyorum; Maalesef ki geçtiğimiz günlerde Ryzen Master üzerinden "Auto" dahi olsa Ryzen 5 5500 model işlemcime OC, BIOS üzerinden de GHz ayarlaması yapmıştım.

Bu iki işlem, işlemcimin voltaj değerlerini 1.500-1.550 V değerlerine kadar çıkarttı. "Performans farkı yaşamadın mı?" az da olsa yaşadım fakat, işlemcimi az daha voltaj yüksekliği yüzünden ve bu iki işlem saçmalığım yüzünden, "az daha performans detayı" olsun diye kaybediyordum.🧿 Çözümü CMOS (BIOS pilini) çıkartıp; 2-3 dakika bekletip o şekilde, BIOS'u sıfırlayarak, Voltaj değerini işlemcimin fabrika ayarı voltajına indirmiş oldum.

Siz siz olun, ASLA ama ASLA işlemcinizin "voltaj" ayarlarını olsun, "OC" olsun (deneyimlemiş biri olarak) "Auto'lara" dahi almayın! ❗
Bakın, "işlemcinize" karşı en azından böyle olun!
He "RAM" için, BIOS'ta SADECE "XMP veya D.O.C.P." ayarını açın yeter.
Yetkililerimiz konuyu çözüm olarak işaretlerse sevinirim. :)
Soğutucu olarak bağlantıdaki ürünü öneririm.

Ryzen 5 5500'ün stok soğutucuyla bile 110 °C sıcaklığa ulaşması mümkün değil.
  • İşlemci ayaklarını iyi sıkmamış olabilirsin. Ya da ayaklardan biri oturmuyor bile olabilir.
  • Fan kablosu CPU_FAN pinine takılı olamabilir.
  • Fan hiç çalışmıyor olabilir.
Bu bütçe ile önerim:

İncelemesi:

SORUNUM ÇÖZÜLDÜ! ✅
Recep hocam ve sevgili okurlar, size tecrübemi aktarmak istiyorum; Maalesef ki geçtiğimiz günlerde Ryzen Master üzerinden "Auto" dahi olsa Ryzen 5 5500 model işlemcime OC, BIOS üzerinden de GHz ayarlaması yapmıştım.

Bu iki işlem, işlemcimin voltaj değerlerini 1.500-1.550 V değerlerine kadar çıkarttı. "Performans farkı yaşamadın mı?" az da olsa yaşadım fakat, işlemcimi az daha voltaj yüksekliği yüzünden ve bu iki işlem saçmalığım yüzünden, "az daha performans detayı" olsun diye kaybediyordum.🧿 Çözümü CMOS (BIOS pilini) çıkartıp; 2-3 dakika bekletip o şekilde, BIOS'u sıfırlayarak, Voltaj değerini işlemcimin fabrika ayarı voltajına indirmiş oldum.

Siz siz olun, ASLA ama ASLA işlemcinizin "voltaj" ayarlarını olsun, "OC" olsun (deneyimlemiş biri olarak) "Auto'lara" dahi almayın! ❗

Dosya Ekleri

• STABİL ÇALIŞIYOR.webp
    STABİL ÇALIŞIYOR.webp
    50,2 KB · Görüntüleme: 15
  • CPU SICAKLIĞI.webp
    CPU SICAKLIĞI.webp
    16 KB · Görüntüleme: 17
Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
SORUNUM ÇÖZÜLDÜ! ✅

Siz yine de işlemci için bir soğutucu alıp, fanları ön tarafa takmayı unutmayın. Daha iyi bir soğutma sağlayacaktır. Bu arada Auto dediğiniz ayarı galiba ben de Auto kullanıyorum. Eğer düşündüğüm ayar ise frekansı sürekli Turbo hızda tutuyor. Bence o ayarı soğutma ve termal macun yenileyince tekrar açın. Anlamıyorsanız benim gibi OC kısmına ayar yapmayın. Ama en azından Auto dursun.

Sizin hatanız stok soğutucuyla OC yapmaya çalışmanız olmuş. İyi bir soğutucuyla güzel bir overclock yapılabilir.

Sizin hatanız stok soğutucuyla OC yapmaya çalışmanız olmuş. İyi bir soğutucuyla güzel bir overclock yapılabilir.
Onu geç bilinçsiz OC yapmış 1.5 voltaj nedir? Bilmeden araştırmadan yapmayın OC yaptığını da söylemesi lazımdı insanları gereksiz yoruyorsunuz...

Yeni konular

Geri
Yukarı Alt