- Anakart: B450 Aorus Elite V2.
- İşlemci: R5 5500.
- Ekran kartı: GTX 1070.
- İşletim sistemi: Windows 11.
Merhaba arkadaşlar,
2 gündür bir hata ile karşılaşıyorum fakat bilgisayar mavi ekran değil de siyah ekran veriyor ve hata kodunu göremiyorum ekranda. Yazan sadece "your device ran into a problem and needs to restart" yazısı ve %100 olunca bilgisayar sorunsuz bir şekilde yeniden başlıyor.
Minidump dosyasını ekte veriyorum, yardımcı olabilir misiniz?
Siyah ekran hatasıyla ilgili sorunları çözmek için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:
1.
Güç Bağlantılarını Kontrol Edin:
- Bilgisayarınızı kapatın ve güç kablosunu çekin.
- Tüm güç bağlantılarını, ekran kartı ve anakarta giden kablolar dahil, kontrol edin. Gevşemiş veya hatalı kablolar soruna neden olabilir.
2.
Ekran Kartını Yeniden Takın:
- Bilgisayarınızı açın ve ekran kartınızı çıkartıp, tekrar tam olarak yerine yerleştirin.
- Ekran kartının bağlantı noktasının temiz olduğundan emin olun ve gerekirse temizleyin.
3.
RAM'i Kontrol Edin:
- Ram modüllerini çıkarın ve her birini ayrı ayrı kontrol edin.
- Gerekiyorsa, RAM'i başka bir slotta deneyin.
4.
Güvenli Modda Başlatma:
- Bilgisayarı yeniden başlatın ve açılış sırasında F8 veya Shift + F8 tuş kombinasyonunu kullanarak "Güvenli Mod"da başlatmayı deneyin.
- Güvenli modda açıldığında, sürücüleri kontrol edin ve güncellemeleri yapın.
5.
Sistem Güncellemeleri:
- Windows'u güncelleyin. "Ayarlar" > "Güncelleştirme ve Güvenlik" > "Windows Update" yolunu takip edin ve var olan güncellemeleri yükleyin.
6.
Ekran Kartı Sürücülerini Güncelleyin:
- NVIDIA’nın resmi web sitesinden GTX 1070 için en güncel sürücüyü indirin ve yükleyin.
- Sürücüyü kaldırmak için "Ayarlar" > "Uygulamalar" yolunu izleyerek, yüklü sürücüyü sistemden kaldırın. Ardından yeni sürücüyü kurun.
7.
Minidump Dosyasını İnceleyin:
- Bilgisayarınızdaki en son çökme hakkında ayrıntılı bilgi almak için minidump dosyasını inceleyin. Bunun için Windows’un "Diagnostic Tool" veya "BlueScreenView" gibi bir üçüncü taraf yazılım kullanabilirsiniz.
8.
Donanım Sorunlarını Kontrol Edin:
- Eğer yukarıdaki adımlar işe yaramazsa, PSU (Güç Kaynağı) veya anakartta bir sorun olabilir. Başka bir PSU ile deneme yapmayı veya farklı bir bilgisayar üzerinde ekran kartınızı test etmeyi düşünebilirsiniz.
Eğer bu adımlar sorununuzu çözmezse, daha fazla bilgi ve detay almak için ekran kartı ve monitör modeli gibi ek detaylarla geri dönmenizi öneririm.