Açıkçası emin değilim. Oynadığım çoğu oyun genel olarak işlemci ve RAM gerektiriyor. Microsoft Flight Simulator, Garry's Mod tarzı oyunlar. 3D Cache'in sağladığı avantaj işime yarar mı, yaramaz mı; onu siz söyleyebilirsiniz :)

3D cache çoğu işlemci bazlı oyunlarda fark yaratır, onun dışında orta seviye bir L3 cache değerine sahip işlemci işinizi görür.

Eğer 3D bir işlemci almayı düşünüyorsanız, son RAM zamlarından itibaren "bence" 5700X3D alınabilir bir CPU oldu.
14-15.000 TL vermezdim açıkçası. Her ne kadar DDR5 RAM'lere zam gelmiş bile olsa hala daha mantıklı.

DDR5 RAM parasına üst seviye AM4 soket işlemci alabilir.

Mesela? 5700X3D altı bakılmamalı kolay kolay. Ki fiyatları zaten uçuk. 5700X3D'nin 2. el fiyatına 7500F + 1x16 GB DDR5 RAM alınabiliyor.

Çok artmış fiyatları, ben hala 10k bandında hatırlıyorum nedense. Açtım baktım, ağzım açık kaldı. 5700X3D alacağıma şu anda 5900X almayı tercih ederim.
Nedenini bilmiyorum ama AM4 sevdiğim bir soket olmasına rağmen orta-üst seviye (5600x üstü) modelleri aşırı derecede pahalı. Yurtdışında ise çok uygun fiyatları. Üzücü. :(

Sadece sistem parçaları değil, çevre birimleri de dahil olmak üzere her şey için neleri yükseltmemi önerebilirsiniz?

CPU: Ryzen 5 5500 – 6C/12T, 3.6 GHz.
GPU: Gainward RTX 4060 Ti Ghost – 8 GB GDDR6X.
Anakart: ASUS Prime B450M‑K II – AM4, mATX.
RAM: G.Skill Ripjaws V – 16 GB (2×8) 3600 MHz.
SSD: XPG Spectrix S40G – 1 TB NVMe.
Soğutma: Cooler Master ML120L RGB.
Kasa: Game Booster GB‑F3105B – mesh, RGB.
PSU: DeepCool PF650 – 650 W, 80+.

Monitör: Dell G2422HS – 24”, 165 Hz.
Klavye: Monsgeek M1 v5 – Akko V3 Piano Pro.
Mouse: Razer DeathAdder Essential.
Kulaklık: Soundcore Q10.
Açıkçası sistemin komple elden çıkarılıp yeni bir sistem dizilmesi daha cazip şu an.

Veyahut işlemci, GPU, RAM ve PSU upgrade'i yapılabilir. Ki bu da mantıklı bir seçenek. (Duruma göre soğutucu da eklenebilir.)

Anladım. O zaman genel olarak ne yapmamı önerirsiniz?

Şimdi bütçe olmadığı için rahatlıkla öneri yapabileceğim diye düşünüyorum. Ben olsam şu anda DDR5 geçmeye çalışırdım, her ne kadar zamlı fiyatları da olsa DDR4 bitmeye çok yakın bir soket haline geldi.

Yine de DDR4 kalacaksam R7 5800X, R9 5900X gibi bir CPU ile değişim sağlardım. RAM miktarını minimum 32 GB seviyesinde tutardım. GPU ve PSU tarafında da değişim sağlardım. Mid tier Sistem'den High tier Sistem'e geçiş yaparım kısacası.

İhtiyaçların neredeyse benimki ile aynı. Tek fark senin işlemci benim ise ekran kartı güncellemesi yapmam gerektiği. Senin yerinde olsaydım; ikinci elden 4 RAM slotlu ve daha üst segment bir anakarta yükseltip RAM’leri 32’ye çıkarmak, işlemci olarak ise 5800x gibi bir işlemciye yönelmek olurdu. Ki bende 5700x, RX 6500 XT ve giriş seviyesi bir anakarta sahibim. Ekran kartı, anakart ve RAM yükseltmesi yaparak yoluma devam etmeyi planlıyorum.

Sadece sistem parçaları değil, çevre birimleri de dahil olmak üzere her şey için neleri yükseltmemi önerebilirsiniz?

CPU: Ryzen 5 5500 – 6C/12T, 3.6 GHz.
GPU: Gainward RTX 4060 Ti Ghost – 8 GB GDDR6X.
Anakart: ASUS Prime B450M‑K II – AM4, mATX.
RAM: G.Skill Ripjaws V – 16 GB (2×8) 3600 MHz.
SSD: XPG Spectrix S40G – 1 TB NVMe.
Soğutma: Cooler Master ML120L RGB.
Kasa: Game Booster GB‑F3105B – mesh, RGB.
PSU: DeepCool PF650 – 650 W, 80+.

Monitör: Dell G2422HS – 24”, 165 Hz.
Klavye: Monsgeek M1 V5 – Akko V3 Piano Pro.
Mouse: Razer DeathAdder Essential.
Kulaklık: Soundcore Q10.

Ryzen 7 5800X ucuzsa alın hocam.

Son düzenleyen: Moderatör:
AM4 kalacaksan işlemciye öncelik ver, sonra orta veya üst düzey anakartla beraber RAM işini çözersin, sonra PSU falan.
4060Ti iş görür, yükseltmenin acelesi yok.

Şimdi bütçe olmadığı için rahatlıkla öneri yapabileceğim diye düşünüyorum. Ben olsam şu anda DDR5 geçmeye çalışırdım, her ne kadar zamlı fiyatları da olsa DDR4 bitmeye çok yakın bir soket haline geldi.

Yine de DDR4 kalacaksam R7 5800X, R9 5900X gibi bir CPU ile değişim sağlardım. RAM miktarını minimum 32 GB seviyesinde tutardım. GPU ve PSU tarafında da değişim sağlardım. Mid tier Sistem'den high tier Sistem'e geçiş yaparım kısacası.

Anladım, DDR5 geçmek istiyorum açıkçası. Almam gereken parçalar ne olacaktır DDR5 geçmem için?