Alessandro Del Piero

Başarılı
Merhaba. Benim Ryzen 5 5600 boşta bile 3.9-4 GHzlerde çalışıyor bu durum canımı sıkıyor. Boşta 50 derece yükte 70 derece stok fanla. Bu dereceler normal olsa da canımı sıkıyor. Elimde RX 5500 XT 8 GB da FurMark testinde 78 derecelerde bu da benim için gayet iyi bir değer fakat oda boşta bile Full frekansta çalışıyor. BIOS'tan yapmam gereken bir ayar mı var? Anakart A520M HVS.

1754942675261.webp

Bu görsel PC'yi açtıktan 10 dakika sonraki görsel.

Gözüken değer o olsa bile efektif değer genelde boşta yaklaşık 20-25 MHz'dir. HWinfo'dan efektif değerlere bakabilirsin. Orada kaç yazdığının çok bir önemi yok.

Ekran kartı sürekli full MHz çalışıyorsa onun bir çözümü vardı. Ben kendi ekran kartımda (5600xt) uygulamıştım. Boşta 5-6 derece fark ediyor, bulabilirsem atarım. CRU ile özel çözünürlük oluşturarak çözmüştüm.

@23087, hocam kusura bakmayın ama benim işlemcim 7500F şuan oyun da açabilirim inanın sorun değil hiçbir undervolt yapmadan 65 derecenin üstüne asla çıkmadığımı kanıtlayabilirim. Üstüne A serisi anakartlar undervolt ve overclock destekli değiller. Konu sahibi biosa girdiği zaman nereden ayar çekecek?

Yani sorun voltajla alakalı değil çünkü Core ve Ryzen işlemciler zaten yüke bağlı olarak frekans arttırıyor. Sıcaklık değerine göre azaltıp arttırıyorlar. Üstüne konu sahibi zaten Windows 11 kullanıyor anlık servis kullanımları bile frekans artışını tetikliyor olabilir.

@23087, hocam kusura bakmayın ama benim işlemcim 7500F şu an oyun da açabilirim inanın sorun değil hiçbir undervolt yapmadan 65 derecenin üstüne asla çıkmadığımı kanıtlayabilirim. Üstüne a serisi anakartlar undervolt ve overclock destekli değiller. Konu sahibi BIOS'a girdiği zaman nereden ayar çekecek?

Yani sorun voltajla alakalı değil çünkü Core ve Ryzen işlemciler zaten yüke bağlı olarak frekans arttırıyor. Sıcaklık değerine göre azaltıp arttırıyorlar. Üstüne konu sahibi zaten Windows 11 kullanıyor anlık servis kullanımları bile frekans artışını tetikliyor olabilir.

Stok fan ile ısınır. Ben denedim sonuç olumlu sonuç aldım. Undervolt işlemi işe yarıyor. Dediğimin aynısını demişsiniz ve bende diyorum tekrar Windows 11 dd4 platformunda optimizasyon problemleri var hele ki o anakart ile tam uyumsuzluk içinde çalışır.

Stok fan ile ısınır. Ben denedim sonuç olumlu sonuç aldım. Undervolt işlemi işe yarıyor. Dediğimin aynısını demişsiniz ve bende diyorum tekrar Windows 11 dd4 platformunda optimizasyon problemleri var hele ki o anakart ile tam uyumsuzluk içinde çalışır.
Isınmıyor ki sadece turboda çalışıyor.

Isınmıyor ki sadece Turbo'da çalışıyor.

Arkadaş konudan bağımsız mesajlar yazıyor siz boş verin onu. Bir tane mesajı silindi hâlen devam halinde. Siz isterseniz BIOS'ta OC sekmesi varsa oraya bakın ama %99 ihtimalle bulunmuyor. Yoksa da benim linkini attığım uygulamayı indirin ardından "disable Turbo" tuşuna tıklayın.

Ustte yazilan efektif degere bakma onerisine katiliyorum oncelikle.

Advanced > CPU Configuration altindan PSS Support ayarinin acik olduguna emin olun.

1754977402968.webp

Bunun disinda guc plani olarak da ''Dengeli'' planda olmalisiniz. Yuksek ve nihai performans guc planlarinda CnQ ve SpeedStep duzgun calismaz genelde.
Elimde RX 5500 XT 8 GB da FurMark testinde 78 derecelerde bu da benim için gayet iyi bir değer fakat oda boşta bile Full frekansta çalışıyor.
Sunun icinse, GPU'nun clock dusurmemesi icin bir ton sebep olabilir.

1754977826904.webp

Belki bir ihtimal Afterburner ayarlarindan bunu tiklemis olabilirsiniz, bir bakin derim.

Arkadaş konudan bağımsız mesajlar yazıyor siz boş verin onu. Bir tane mesajı silindi hâlen devam halinde. Siz isterseniz BIOS'ta OC sekmesi varsa oraya bakın ama %99 ihtimalle bulunmuyor. Yoksa da benim linkini attığım uygulamayı indirin ardından "disable Turbo" tuşuna tıklayın.

Arkadaşım ben yardımcı oluyorum. Ben denedim sonuç aldım. Demek ki GHz düşürmüşüm ki ısınma problemim de azalmış. Burada arkadaşa yardımcı oluyorum sen beni kötülüyorsun. Ben de söylediğimin aynısını yaptım olumlu sonuç aldım. Neden konudan bağımsız olsun yani ben anlamadım. Bende hem ısınma hem de arkadaşın bahsettiği gibi yüksek GHz çalışma problemi vardı ben söylediğim işlemi yaptım ve olumlu sonuç aldım. Ayrıca mesajımı kim silmiş? Nasıl siliniyor bu mesaj yani ne alaka silinmesi?

Isınmıyor ki sadece Turbo'da çalışıyor.

E sende ne güzel işte yüksek GHz çalışıyorsa ısınmıyorsa kullan gitsin yani ne diye canını sıkıyorsun anlamış değilim. Ayrıca GHz düşük kalınca (işlemci kullanımı) ısınma problemi de olmuyor. Yani bunu herkes biliyor. Isınma problemim azalmış diyorum çünkü bende de yüksek GHz de çalışıyordu ama bende çok fazla ısınıyordu yani ben ısınma problemim azalmış diyorsam sizin burada çıkarmanız gereken şey demekk ki GHz düşürmüş işlemci kullanımı boşta daha az. Neyse zaten silmişler yorumumu. Bir daha da girmem ben böyle platforma. Sadece yardımcı olmaya çalışmıştım. Ben aynı CPU kullanıyorum arkadaş DDR5 anlatıyor: ) böyle çok bilmişlerin olduğu yere gelmem ben bir daha.

Son düzenleme: