Arkadaşlar iyi akşamlar. R5 5600 işlemcime OC yapıyorum. 1.25v 4.750 MHz yaptım stabilite testi vs iyiydi. 1.2v yaptım PC kapandı. Stabilite testinde 1.2125v yaptım ben de. Şu an stabil gibi. Doğru mu yaptım anlayan arkadaşlar cevap verirse sevinirim.
Detaylar
Kim cevapladı?- Katılım
- 21 Aralık 2023
1.21v ile stabil olması zor, neyle test ediyorsun bilmiyorum ama bu şekilde oyunlarda çökme yaşarsın.Stabilite testinde 1.2125v yaptım ben de. Şu an stabil gibi.
RTX 4060 için 4.75Ghz çıkmaya çalışmak aşırı gereksiz haberin olsun.
1.21v ile stabil olması zor, neyle test ediyorsun bilmiyorum ama bu şekilde oyunlarda çökme yaşarsın.
RTX 4060 için 4.75GHz çıkmaya çalışmak aşırı gereksiz haberin olsun.
Oyunlarda çökme yaşamadım stabil kullandım.
AIDA 64 ile de test ettim 2 dakika falan yarım saatte oyun falan oynadım stabildi.
AIDA64 zaten pek iyi bir test değil ama 2 dakika yapmakla hiç yapmamak arasında neredeyse fark yok.
Prime95'in Small FFTs testini çalıştırıp hataları ve clock stretching oluyor mu diye kontrol etmeni öneririm. Bütün çekirdekleri aynı anda test etmek yerine CoreCycler kurup tek tek test de yapabilirsin.
Clock stretching'in olup olmadığını kontrol edebilmek için HWinfo64 kurmalısın. Stres testi sırasında çekirdek frekansları ve 'efektif' çekirdek frekansları arasında fark açılıyorsa clock stretching vardır. Bu ise ufak bir koruma gibi düşünülebilir. Voltaj, frekans için gereğinden düşük olduğunda işlemci stabiliteyi korumak adına frekansı düşürür. Statik OC bile yapmış olsan frekans düşebilir.
Bu arada oyun için PBO + RAM OC öneririm. Oyunlar için statik OC pek gerekli değil.
Prime95'in Small FFTs testini çalıştırıp hataları ve clock stretching oluyor mu diye kontrol etmeni öneririm. Bütün çekirdekleri aynı anda test etmek yerine CoreCycler kurup tek tek test de yapabilirsin.
Clock stretching'in olup olmadığını kontrol edebilmek için HWinfo64 kurmalısın. Stres testi sırasında çekirdek frekansları ve 'efektif' çekirdek frekansları arasında fark açılıyorsa clock stretching vardır. Bu ise ufak bir koruma gibi düşünülebilir. Voltaj, frekans için gereğinden düşük olduğunda işlemci stabiliteyi korumak adına frekansı düşürür. Statik OC bile yapmış olsan frekans düşebilir.
Bu arada oyun için PBO + RAM OC öneririm. Oyunlar için statik OC pek gerekli değil.
AIDA64 zaten pek iyi bir test değil ama 2 dakika yapmakla hiç yapmamak arasında neredeyse fark yok.
Prime95'in small ffts testini çalıştırıp hataları ve clock stretching oluyor mu diye kontrol etmeni öneririm. Bütün çekirdekleri aynı anda test etmek yerine corecycler kurup tek tek test de yapabilirsin.
Clock Stretching'in olup olmadığını kontrol edebilmek için HWiNFO64 kurmalısın. Stres testi sırasında çekirdek frekansları ve 'efektif' çekirdek frekansları arasında fark açılıyorsa clock stretching vardır. Bu ise ufak bir koruma gibi düşünülebilir. Voltaj, frekans için gereğinden düşük olduğunda işlemci stabiliteyi korumak adına frekansı düşürür. Statik OC bile yapmış olsan frekans düşebilir.
Hw info programını kurdum sıcaklıklara bakıyorum 78 derecelerde falan clock stretchingi dediğiniz nedir onu nasıl test edebilirim.
Hw info programını kurdum sıcaklıklara bakıyorum 78 derecelerde falan clock stretchingi dediğiniz nedir onu nasıl test edebilirim.
Stres testi sırasında çekirdek frekanslarına ve efektif çekirdek frekanslarına bakman lazım. HWinfo'da 4 sutün vardır; anlık değer, minimum değer, maksimum değer, ortalama değer diye soldan sağa sıralanır. Attığım fotoğrafta Core 0 Ratio ortalaması 39.00 iken yani 3900 MHz ortalamasındayken ortalama efektif frekansı 3611 MHz'miş. Yani çıkması gereken frekansa çıkamamış ve bu da clock stretching oluyor.
Stres testi sırasında çekirdek frekanslarına ve efektif çekirdek frekanslarına bakman lazım. HWiNFO'da 4 sutün vardır; anlık değer, minimum değer, maksimum değer, ortalama değer diye soldan sağa sıralanır. Attığım fotoğrafta Core 0 ratio ortalaması 39.00 iken yani 3900 MHz ortalamasındayken ortalama efektif frekansı 3611 MHz'miş. Yani çıkması gereken frekansa çıkamamış ve bu da clock stretching oluyor.
Eki Görüntüle 49570
Elektrikler gitti R25 testi yaparken.
Umarım bir sorun olmamıştır.
Stres testi sırasında çekirdek frekanslarına ve efektif çekirdek frekanslarına bakman lazım. HWiNFO'da 4 sutün vardır; anlık değer, minimum değer, maksimum değer, ortalama değer diye soldan sağa sıralanır. Attığım fotoğrafta Core 0 ratio ortalaması 39.00 iken yani 3900 MHz ortalamasındayken ortalama efektif frekansı 3611 MHz'miş. Yani çıkması gereken frekansa çıkamamış ve bu da clock stretching oluyor.
Eki Görüntüle 49570
Evet Prime 95 testinde reset attı 1.25 v yaptım 87 88 derecelere ulaşıyor Prime testinde.
Direk bende AIDA ile test ediyorum o program biraz zorluyor.
Sanırım Core stretching oluyor.
Dosya Ekleri
Son düzenleme:
Elektrikler gitti R25 testi yaparken.
Umarım bir sorun olmamıştır.
Evet Prime 95 testinde reset attı 1.25 v yaptım 87 88 derecelere ulaşıyor Prime testinde.
Direk bende AIDA ile test ediyorum o program biraz zorluyor.
Sanırım Core stretching oluyor.
Reset atıyorsa stabil değildir. Daha hafif bir testle denemek yerine ayarları stabil hâle getirmeye çalışman daha doğru.
Ortalama değerin daha doğru sonuç vermesi için HWinfo'yu testi açmadan hemen önce çalıştır çünkü sistem boştayken efektif frekanslar 40 MHz'e kadar düşüp ortalamayı da düşürebiliyor. Sol taraftan genişlet işaretine basıp bütün çekirdeklerin değerlerine bakman daha iyi olur genel bir değerden ziyade.
Reset atıyorsa stabil değildir. Daha hafif bir testle denemek yerine ayarları stabil hâle getirmeye çalışman daha doğru.
Ortalama değerin daha doğru sonuç vermesi için HWiNFO'yu testi açmadan hemen önce çalıştır çünkü sistem boştayken efektif frekanslar 40 MHz'e kadar düşüp ortalamayı da düşürebiliyor. Sol taraftan genişlet işaretine basıp bütün çekirdeklerin değerlerine bakman daha iyi olur genel bir değerden ziyade.
1.25 ile test ettim direk sıcakliklar fırlıyor Prime 95 testinde 85 dereceleri görüyor bende kapatıyorum o zaman testi.
1.25 ile reset atmadı ama Prime 95 testinde.
1.25 altı kapanıyor sanırım stabil değer bu.
Ortalama değerin daha doğru sonuç vermesi için HWiNFO'yu testi açmadan hemen önce çalıştır çünkü sistem boştayken efektif frekanslar 40 MHz'e kadar düşüp ortalamayı da düşürebiliyor. Sol taraftan genişlet işaretine basıp bütün çekirdeklerin değerlerine bakman daha iyi olur genel bir değerden ziyade.
Hocam 4.7 GHz 12.375v 10 dakika Prime 95 testi yaptım 87 88 derecelerde idi reset atma vs olmadı.
Son düzenleme: