Konu Başlıkları Gizle
Herkese selamlar. R5 5600 ve RX 6700 XT olan sistemime başarılı bir şekilde macOS 15 Sequioa Beta 1'i kurdum. Ve şimdi de sizlerle detayları paylaşmak isterim. EFI'yi çoğunlukla kendim oluşturdum. Sistemdeki önemli Kext'ler kaynağından derlenmiştir. Lilu, VirtualSMC, AppleALC, WhateverGreen ve NootRX(6700 XT) elle derlenmiştir, hepsinin Sequioa desteği bulunmaktadır. Sequoia için desteklenen AMD patchleri de EFI içerisine yerleştirilmiş ve kullanılabilmektedir. OpenCore'nin 1.0.0 sürümü kullanılmıştır. SMBIOS olarak MacPro 7,1 tercih edilmiştir. Ayrıca internet için HoRNDIS ve RealtekRTL8111 Kext'leri de internet için etkinleştirilmiştir.
Eğer EFI'mi kullanacaksanız SMBIOS'daki donanım kimliğini düzenlemenizi tavsiye ederim, birisi aynı donanım kimliğini kullanıp hesap falan açarsa sorun çıkabiliyor ve OpenCore Configurator rastgele seri numarası oluşturabiliyor. Kernel patchları 6 çekirdek çalışacak şekilde ayarlanmıştır, Farklı Ryzen işlemcilerle kullanmak için ayrıca ayarlanması gerekmektedir. EFI içerisindeki RestrictEvents.kext'i çalışmamaktadır, belleğin elle ayarlanması gerekmektedir, sistem açılır fakat "Hakkında" kısmına ulaşıp hava atamazsınız millete. EFI'deki RestrictEvents.kext ve NVMeFix.kext devre dışı bırakılmıştır, bu kext'ler Sequoia güncellenmediğinden devre dışı bırakılmıştır. Bu EFI, Sequioa Beta 1'de denenmiştir, sonraki güncellemelerde çalışmayabilir veya tweaklere ihtiyaç duyabilir, ara güncellemelerde sık yaşanan bir durumdur.
EFI-Sequioa.zip
drive.google.com
Tam sistem özellikleri
- AMD Ryzen R5 5600 (6c/12t), AMD Wraith Stealth Stok Soğutuculu,
- Sapphire Pulse imzalı AMD RX 6700 XT Ekran Kartı,
- 16 GB 2x8 şeklinde XPG Gammix 3600 MT/s DDR4 Bellek,
- MSI B550-A Pro Anakart,
- Samsung SSD 980 Pro 2 TB(İlk slota takılı, PCI-e 4.0 X4 hattında, bunda Gentoo Linux kurulu)
- Adata Legend 700 500 GB PCI-e 3.0 SSD(İkinci M.2 slotuna takılı PCI-e 3.0 X4 hattında, macOS 15.0 buna kurulu)
BIOS Ayarları
BIOS Ayarları varsayılana döndürülüp şu ayarlar uygulanmıştır:- Devre Dışı
- Fast Boot
- Secure Boot
- Serial/COM Port
- Parallel Port
- CSM
- Resizable bar
- Etkin
- XMP
- EHCI/XHCI Hand-off
- OS type: Windows 8.1/10 UEFI Mode
- SATA Mode: AHCI
- Above 4G decoding
Çalışan özellikler
- Donanım Hızlandırmalı GPU, DisplayPort ile test edildi. Monitörden 144 Hz çıkış ve ses alınabiliyor. Arayüz akıcı ve kasma-donma yok.
- Fare-klavye düzgün çalışıyor, Kablolu AKG Type-C girişli kulaklığımdan hem ses hem de mikrofon girişi alabiliyorum. USB-C girişini kullanabiliyorum.
- HoRNDIS ile telefondan kabloyla internete bağlanabiliyorum.
- Monitör ve USB-C kulaklıktan ses alabiliyorum, temiz ve net.
- SSD düzgün çalışıyor görünüyor, kurulumda veya kullanırken sorun çıkartmadı, hız testi yapmadım ancak sistem gayet akıcıydı.
Denenmemiş özellikler
- Anakart ethernet yongası, EFI içerisinde sürücüsü var ama deneme fırsatı bulamadım.
- Anakart ses yongası, 3.5 jak kulaklığım olmadığı ve monitörden ses alabildiğim için gerek görmedim.
Çalışmayan özellikler
- Kendi elimdeki TP-Link Archer T3U Wi-Fi ve TP-Link U500 Bluetooth yongalarını çalıştıramadım, sürücüsü yok.
- EFI'deki RestrictEvents.kext(belleklerin elle tanıtılması gerekir, tanıtılmasa dahi sistem açılır ama hakkında kısmına erişilemez) ve NVMeFix.kext(bazı SSD'lerde uyumluluk sorunlarına yol açabilir) devre dışı bırakılmıştır, bu kext'ler Sequoia güncellenmediğinden devre dışı bırakılmıştır.
Son düzenleyen: Moderatör: