Ripper Doc

Gelişen
Yer
Night City
Benim pek bir teknik bilgim yok, bu sistem arkadaşıma ait, 6800 XT ve 5600 kullanıyor, çoğu oyunda (Uncharted, GoW, RDR2) ekran kartı %80-99 gezerken işlemcisi %50'yi bile geçmiyormuş, kendisi darboğaz olmasından şüpheleniyor, kendisine 5700X3D almasını önerdim ancak parası yok, bu durum normal midir?

@pawEn @Caner Uncu Bir bilginiz var mıdır ?

Düşük performans yok ki. Olması gereken FPS'i alıyorsanız tamamdır. Durum gayet olması gerektiği gibi. Kafaya takılacak bir şey söz konusu değil.

@Kanuni Jedi Suleyman, Anladım, darboğaz benim sadece şüphelendiğim bir şeydi, asıl sorun düşük performans, teşekkür ederim.
Düşük performans yok. FPS normalse tamam.

Düşük performans vermesinin birçok nedeni olabilir. Konuya gelecek olursak, arkadaşının sisteminde ekran kartı ve işlemci darboğazı yok.
Bu dediklerin gerçekten en az etkileyen faktörler yani öyle %30-40 bir fark yaratmazlar. En önemli faktörlerden biri oynanan oyunun çözünürlüğü.

@Ripper Doc tahminimce çözünürlük 2K.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu arada darboğaz o sistemde var. AMD sistemlerde çok çok düşük bir işlemci kullanmadığın takdirde hiçbir zaman darboğaz yaşasan da %100 işlemci kullanımını göremezsin.

Oyunlarda her zaman %50'nin altında işlemci kullanımı olmalı. İnanmayan çözünürlüğü artırıp işlemci kullanımının çok daha aşağılara ineceğini görebilir.

Sistemde net darboğaz var fakat düşük seviyede maksimum %10-15 arasında darboğaz oluşuyor.

Örneğin, bir oyunda avarage 100 FPS alıyorsa işlemci değiştirdiğinde 110-115 FPS civarlarına çıkacaktır.

Not: Ayrıca ekran kartı kullanımı her zaman %99 olması da tamamen beslendiğini göstermez. Yaklaşık RAM timing değerleri ile oynayarak aynı oyunlarda %5-7 arasında bir FPS kazanımı yaşadım ve her iki durumda da sürekli oyunlarda %99 ekran kartı kullanıyordu sistem ama işlemci gücü RAM timing değerleri ile oynadığımdan FPS değerleri de doğrusal olarak arttı.

Kombinasyon olarak:

RX 5700 XT
R5 3600
3600 MHz CL18 16 GB RAM
Kullanmıştım.

Diğer örnek, darboğaz olup olmadığı nasıl anlaşılır:

RX 5700XT ekran kartınız var ve R5 5600 - RX 5800X3D işlemci kullanan iki sistem dizelim. Her ikisinin de işlemci haricinde tüm bileşenleri aynı olsun. Bu kombinasyonda FPS değerleri neredeyse birebir aynı değerleri verecektir. Çünkü darboğaz söz konusu bile olmayacaktır.

Artı -1 Eksi
Oyunlarda her zaman %50'nin altında işlemci kullanımı olmalı.
Alakası yok. 7600C - 4070 kullanıyorum. CPU %55-65 arasındaki PBO ile +200 MHz verdim işlemciye. Önemli olan ekran kartı kullanımının yoğun sahneler dahil %96'nın altına düşmemesi, ki bende hep 98-99.

%50 durumunuz yanlış.

RX 7800X3D alıp aynı ayarlarda FPS değerlerini bir karşılaştırın, aynı FPS değerlerini mi alıyorsunuz?

%±1-2 FPS farkı göz ardı edilebilir. Arada en az %5 fark oluşacaktır. Bazı spesifik oyunlarda her oyunda değil. Bu da darboğaz yaşadığını gösteriyor. Eğer sistem yeterli beslenebiliyorsa dünyanın en iyi işlemcisini de getirsen aradaki FPS farkı maksimum %1-2 değerinde oluşacaktır ve program yanılması olarak değerlendirilip göz ardı edilir.

Çoğu oyunda evet senin dediğin geçerli fakat ekran kartı kullanımı hep %99 olması tamamen sorunsuz beslendiğini göstermiyor. Bunu anlatmaya çalışıyorum.

RX 7800X3D alıp aynı ayarlarda FPS değerlerini bir karşılaştırın, aynı FPS değerlerini mi alıyorsunuz?

%±1-2 FPS farkı göz ardı edilebilir. Arada en az %5 fark oluşacaktır. Bazı spesifik oyunlarda her oyunda değil. Bu da darboğaz yaşadığını gösteriyor. Eğer sistem yeterli beslenebiliyorsa dünyanın en iyi işlemcisini de getirsen aradaki FPS farkı maksimum %1-2 değerinde oluşacaktır ve program yanılması olarak değerlendirilip göz ardı edilir.

Çoğu oyunda evet senin dediğin geçerli fakat ekran kartı kullanımı hep %99 olması tamamen sorunsuz beslendiğini göstermiyor. Bunu anlatmaya çalışıyorum.
%1 lowlarımda çok fark yok. İdeal ve iyi. Kullanım olayında sürekli %99-100 olması da önemli ancak fikrinize saygı duyuyorum. Zaten %99-100 kullanılıyorsa genel olarak lowlar da dengeli oluyor (bende).