bbaykan

Uzman
Merhaba, FurMark’ta 1080p’de ekran kartı stres testi yapmak için run tuşuna bastığım anda bilgisayar kapanıyor veya yeniden başlatıyor. GTA V, PUBG ve LoL’de yaptığım testlerde herhangi bir sorun yaşamıyorum. Bu durum PSU kaynaklı olabilir mi? Ekran kartına giden 2×8 pin kabloyu tek bir demetten alıyorum. 2 farklı kabloyla test etmek istiyorum fakat PSU eski ve PSU’dan çıkan herhangi bir 8 pin kabloyu ekran kartına takabilir miyim bilmiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.

Sistem:

İşlemci: R5 5600
Ekran kartı: RX 6750 XT 12 GB
RAM: 2×8 GB 3000 MHz
Anakart: Gigabyte B450M S2H
PSU: FSP FX700 GLN

Düzenleme: Kartın farklı bir bilgisayarda yapılan Furmark testini de paylaşmak istiyorum.

IMG_20260212_092831.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Büyük ihtimal PSU kaynaklıdır. FurMark aşırı sentetik yük bindirir yani oynadığınız oyunlardan daha ağır ve ani güç çekişi yapar. Bundan dolayı da koruma devresi tetikleniyor ve PSU ani yük sıçramasını kaldıramıyor. Kullandığın PSU eski bir teknoloji 6750 XT için 700W yazması önemli degil zayıf kalabilir. FurMark çok ekstrem oldugu için farklı testleri de yap çünkü sadece FurMark'ta kapanıyorsa yüzde yüz PSU diyemeyiz. Emin olalım

Büyük ihtimal PSU kaynaklıdır. FurMark aşırı sentetik yük bindirir yani oynadığınız oyunlardan daha ağır ve ani güç çekişi yapar. Bundan dolayı da koruma devresi tetikleniyor ve PSU ani yük sıçramasını kaldıramıyor. Kullandığın PSU eski bir teknoloji 6750 XT için 700W yazması önemli degil zayıf kalabilir. FurMark çok ekstrem oldugu için farklı testleri de yap çünkü sadece FurMark'ta kapanıyorsa yüzde yüz PSU diyemeyiz. Emin olalım
AMD Adrenalin üzerinden de 5 dakikalık bir stres testi yaptım test sonuna kadar bilgisayar kapanmadı 228W-230W ve 2723Mhz-2693Mhz arasında max sıcaklık 66derece ve max fan hızı 1573Rpm gördüm sonuçlar normal midir? Sorunun Furmark'ta olduğunu söyleyebilir miyiz?

Ekran görüntüsü 2026-02-12 101835.webp
Ekran görüntüsü 2026-02-12 102054.webp

AMD Adrenalin üzerinden de 5 dakikalık bir stres testi yaptım test sonuna kadar bilgisayar kapanmadı 228W-230W ve 2723MHz-2693MHz arasında Max sıcaklık 66derece ve Max fan hızı 1573RPM gördüm sonuçlar normal midir? Sorunun FurMark'ta olduğunu söyleyebilir miyiz?

3DMark time spy stres Test'ini deneyin.
Sonrasında OCCT GPU test yapın. Power değil normal GPU test olması lazım. Ayrıca tek kablodan 2x8 kullanmanız da yükü tek'e bindirir. Bunları deneyin üzerinden devam edelim

3DMark time spy stres Test'ini deneyin.
Sonrasında OCCT GPU test yapın. Power değil normal GPU test olması lazım. Ayrıca tek kablodan 2x8 kullanmanız da yükü tek'e bindirir. Bunları deneyin üzerinden devam edelim
3DMark time spy testini ve OCCT GPU testini yaptım. İkisinde de bilgisayar kapanmadı ve sonuçları ekliyorum.

Ekran görüntüsü 2026-02-12 111729.webp
Ekran görüntüsü 2026-02-12 112114.webp
Ekran görüntüsü 2026-02-12 112339.webp
Ekran görüntüsü 2026-02-12 113818.webp

3DMark time spy testini ve OCCT GPU testini yaptım ikisinde de bilgisayar kapanmadı ve sonuçları ekliyorum.

Değerler normal görünüyor. Undervolt yaptınız mı? Yapmışsınız gibi ama yapmadıysanız adrenalin üzerinden küçük bir mv değeri ile yapın. Undervolt yaptıktan sonra kapanma kesiliyorsa FurMark üzerinde PSU büyük ihtimal sınırda çalışacak. Kesilme devam ederse undervolt ile birlikte bu çok büyük ihtimal FurMark'tan dolayı oluşan OCP/OPP devreye girmesindendir(ani yük patlaması). Günlük kullanımda idare edebilir sizi ama 6750 XT gibi kartlar çift PCIe kablosuyla bağlanmalıdır. Degistirmek veya Upgrade etmek isterseniz PSU ile başlayabilirsiniz.

Son düzenleme:
Değerler normal görünüyor. Undervolt yaptınız mı? Yapmışsınız gibi ama yapmadıysanız adrenalin üzerinden küçük bir mv değeri ile yapın. Undervolt yaptıktan sonra kapanma kesiliyorsa FurMark üzerinde PSU büyük ihtimal sınırda çalışacak. Kesilme devam ederse undervolt ile birlikte bu çok büyük ihtimal FurMark'tan dolayı oluşan OCP/OPP devreye girmesindendir(ani yük patlaması). Günlük kullanımda idare edebilir sizi ama 6750 XT gibi kartlar çift PCIe kablosuyla bağlanmalıdır. Degistirmek veya Update etmek isterseniz PSU ile başlayabilirsiniz.
Teşekkürler, bundan sonraki ilk işim sanırım PSU'u değiştirmek olacak.

Rica ederim. Undervolt ile de bir deneyin yapmadıysanız?

Kartla çok uğraşmak istemiyorum ama sarı sitede 1243431007 şu ilanı 1800TL'ye düşürdüm. Sence alınır mı? Bir sıkıntı yaşar mıyım?

Rica ederim. Undervolt ile de bir deneyin yapmadıysanız?

Kartla çok uğraşmak istemiyorum ama sarı sitede 1243431007 şu ilanı 1800TL'ye düşürdüm. Sence alınır mı? Bir sıkıntı yaşar mıyım?