cnarsama

Üyecik
Merhaba,

İşlemcim 5600X, SE-214-XT kule tipi soğutucuyla birlikte kullanıyorum.

BIOS güncelledim normalde hiç BIOS ayarları ile uğraşmam default kullanıyordum, bu sefer güncellemeden sonra bir kurcalayayım dedim.

• Default ayarlarında (PBO Auto, CBP Auto), R23 testi yaptım ilk olarak. 10200 küsur bir skor çıktı, sıcaklık Max 70 dereceyi gördü ortalama 66 falandı.
  • Ardından PBO'yu Auto'dan aktife çektim, aynı testi yaptığımda puan 11893 oldu fakat inanılmaz derecede sıcaklık uçtu. Max 95, ortalama 88 dereceleri gördü.
  • Son olarak da PBO'yu Advanced çekip all cores -30 negative yaptım, tekrar test ettiğimde skor 11818 düştü (çok küçük bir düşüş) fakat sıcaklık inanılmaz düştü. Max 67, ortalama 63-64.

Birkaç oyunda da test ettim, önceden sıcaklıklar 65-70 arasındaydı (defaultta). PBO Advanced + all cores -30 müdahalesinden sonra 55-65 arasında gidip geliyor ve FPS değerlerinde de ufak bir artış var.

Daha fazla ne yapabilirim? Bilgili arkadaşlardan tavsiye almak güzel olur.

Sadece PBO "Enabled" yapmak hiçbir fark yaratmaz. Çünkü "Auto" zaten açık anlamına gelir. Bunun nedeni PBO'nun varsayılan olarak açık gelmesidir. Ne yaptığınızı bildiğinize emin misiniz?

Ayrıca All Core -30 Negatif çok büyük ihtimalle kararlı değildir, rastgele çökme, kapanma ve BSOD yiyebiliirsin.

Sadece PBO "enabled" yapmak hiçbir fark yaratmaz. Çünkü "Auto" zaten açık anlamına gelir. Bunun nedeni PBO'nun varsayılan olarak açık gelmesidir. Ne yaptığınızı bildiğinize emin misiniz?

Ayrıca all Core -30 negatif çok büyük ihtimalle kararlı değildir, rastgele çökme, kapanma ve BSoD yiyebiliirsin.

Bildiğim söylenemez deniyorum sadece ama enabled yapınca sıcaklık inanılmaz artıyor, her şeyi default (yani Auto) kullanınca da R23 testine bakılırsa performans düşüşü oluyor.

Yani Auto ile enabled aynı olmuyor, Auto'da test yapınca 70 Max sıcaklık oluyor. Enabled'e çektiğimde 95 Max sıcaklık oluyor.

Enabled dediğinde kesin olarak yapıyor sınırları zorluyor fark burada. Diğerinde sıcaklığa göre kendi artış ve denge sağlıyor. Gayet güzel ilerliyorsun kendi elindeki sisteme göre yapmaya devam, en uygun değeri bulduğunda ve stabil olduğunu görürsen bu iş tamamdır. Macun yenilemesi ve toz vs. temizliğini de düşünelim. Bu arkadaş kanalında güzel anlatıyor bunları.

Enabled dediğinde kesin olarak yapıyor sınırları zorluyor fark burada. Diğerinde sıcaklığa göre kendi artış ve denge sağlıyor. Gayet güzel ilerliyorsun kendi elindeki sisteme göre yapmaya devam, en uygun değeri bulduğunda ve stabil olduğunu görürsen bu iş tamamdır. Macun yenilemesi ve toz vs. temizliğini de düşünelim. Bu arkadaş kanalında güzel anlatıyor bunları.

Teşekkür ederim hocam.

Macunum eskidi orası garanti 2 yıl oldu onu değiştirmek aklımda, bariz bir şekilde önceki haline kıyasla ısınma var sistemimde.

Sistemimi ilk aldığımda yani 2 yıl önce BIOS'tan sadece XMP açtım ve bıraktım hiçbir şey ile oynamadım, OCCT testinde Max 60 derece çıkıyordu sıcaklığım. Geçenlerde tekrar yaptığımda 70 dereceleri görüyordu, boşta 32-33 dereceydi şimdi 45'den aşağı inmiyor boşta bariz artık termal macun değiştir beni diye bağırıyor.

Evet dediğiniz gibi o sanırım Full + Full yükleniyor, Auto'da dengeyi sağlıyor. Çünkü BIOS girip sadece XMP ayarı yapıp çıkınca R23 testinde sıcaklık Max 70, enabled alınca inanılmaz uçtu ortalama 88 oluyor.

Attığınız kanalın videosunda da tam dediklerime değinmiş test kısmında da benim yaşadığım durumun aynısı var. "enabled" yaptığı senaryoda sıcaklıklar uçmuş, -30 vermiş benim gibi.

Testler de yaptım, sorun yaşamadım şu ana kadar. Olası bir sorunda zaten değeri düşürürüm, gerekirse uğraşıp her çekirdeğe uygun değeri bulmaya çalışırım ama o da abartı uğraş gibi geliyor şu an ideal gibi.

Son düzenleme:
Teşekkür ederim hocam.

Macunum eskidi orası garanti 2 yıl oldu onu değiştirmek aklımda, bariz bir şekilde önceki haline kıyasla ısınma var sistemimde.

Sistemimi ilk aldığımda yani 2 yıl önce BIOS'tan sadece XMP açtım ve bıraktım hiçbir şey ile oynamadım, OCCT testinde Max 60 derece çıkıyordu sıcaklığım. Geçenlerde tekrar yaptığımda 70 dereceleri görüyordu, boşta 32-33 dereceydi şimdi 45'ten aşağı inmiyor boşta bariz artık termal macun değiştir beni diye bağırıyor.

Evet dediğiniz gibi o sanırım Full + Full yükleniyor, Auto'da dengeyi sağlıyor. Çünkü BIOS girip sadece XMP ayarı yapıp çıkınca R23 testinde sıcaklık Max 70, enabled alınca inanılmaz uçtu ortalama 88 oluyor.

Attığınız kanalın videosunda da tam dediklerime değinmiş test kısmında da benim yaşadığım durumun aynısı var. "enabled" yaptığı senaryoda sıcaklıklar uçmuş, -30 vermiş benim gibi.

Testler de yaptım, sorun yaşamadım şu ana kadar. Olası bir sorunda zaten değeri düşürürüm, gerekirse uğraşıp her çekirdeğe uygun değeri bulmaya çalışırım ama o da abartı uğraş gibi geliyor şu an ideal gibi.

Son noktasına kadar aramaya gerek yok. Tatmin eden bir stabilete yakaladığınızda bırakın. Kanalda ki arkadaş bilinmesi gerekenleri göstererek anlatıyor size yeterli. Macunu kontrol edin normalde iki yıl da macun özelliğini kaybetmez ama yüksek ısı görünce kuruyabilen oluyor.