kuzeygencturkk

Üyecik
Arkadaşlar selam, ben 2. el sistem dizdim. Donanımım şu şekilde:
  • RTX 3060 12 GB Gigabyte Eagle
  • Ryzen 5 5600X
  • XPG 8 GB 3200 MHz RAM, 2 adet 8 GB
  • AMD kule tipi soğutucu
  • Gigabyte B450M S2H anakart
  • 650W PSU var.
Yaşadığım sorun, oyun oynarken veya PC boşta çalışırken nadiren kendi kendine kapanıp açılıyor. Aniden elektriği gidiyor, aniden geri geliyor. RAM'leri tek tek kullandım, yine yaptı hatayı. Başka RAM taktım, yine yaptı. CPU ve GPU testi yaptım, CPU 55 dereceyi geçemedi, GPU FurMark'ta 77'yi geçmedi. Test yaparken kapanma olmadı. CPU'yu 2 program ile test ettim, birinin değerleri iyiydi, diğerini OCCT ile yaptım, yine iyiydi.

Olay görüntüleyicisinde şu hataları alıyorum:
  • Whea Logger
  • Service Control Manager 7009 - 7000
  • Kernel Power 41
  • Kernel Boot 124
  • Hyper-V Hypervisor 42
  • Eventlog 6008
Ne yapacağımı bilmiyorum.

PSU Allah'a emanet gibi, OCCT Power testi yapın. 12V kanalı takip edin derim, 11.4V sınır. PSU markası nedir?

PSU Allah'a emanet gibi, OCCT Power testi yapın. 12V kanalı takip edin derim, 11.4V sınır. PSU markası nedir?
Fsp hyper +80 pro h3 650W yeni 0 aldım

Başka bir PSU ile test eder misiniz?
Bende casperin stok 500w ürünü vardı 6 yıllık ondan şüphe edip değiştirdim yenisi fsp hyper +80pro h3 650W

10 dakikalık test yaptım herhangi bir sorun yok

Son düzenleme:
PSU değiştirdiğin halde sorun devam ediyor ise PSU şüphesini kaldırabiliriz, kabloları gözden geçirin derim. Temassızlık yapan var mı bakın. Diğer arkadaşlardan yardım istemek iyi olur. @X99 @CRT_User

AMD kule tipi soğutucu kısmını anlamadım, standart işlemci soğutucusu mu? Yoksa Thermalright'ya da segotep gibi bir şey mi var? İlk olarak kablolamayı gözden geçirin, yanlış soket bağlantısı ya da gevşek soket varsa düzeltin. BIOS mutlaka en son sürüm olsun. Extra programlar varsa, MSI Afterburner benzeri ya da anakartın kendi overclock gibi, ne varsa stok moda alıp deneyin. Aygıt Yöneticisi'ni kontrol edin, üzerinde sarı ünlem işareti olan, yani eksik ya da hatalı sürücü olmasın, eski HDD ya da SATA 6 gibi SSD varsa iptal edip bakın. İkinci monitör varsa teke düşürüp deneyin, HDMI kablo kullanıyorsan DPI kablo ile deneyin ya da tam tersi. Temiz Windows kurulumu da yapman gerekiyor, temizden kastım, elinde uzun süredir kullandığın ISO ile denemeyin, yeniden ISO indirip farklı bir USB bellek ile deneyin.

Sistemin elektriği aniden kesilip geri geliyorsa, sistemi tamamen kasadan söküp uzay montaj kur. Anakartı, işlemciyi, soğutucuyu ve ekran kartını çıkarıp kendi karton kutusunun üzerine koy, antistatik poşetin üstüne koyma. Kasanın ön panelinden gelen kablolarının hiçbirini anakarta takma. Sistemi çalıştırmak için anakartın sağ altındaki Power Switch pinlerine bir tornavidanın ucuyla anlık dokunup çekerek tetikle. PSU'dan gelen 24 pin ve 8 pin işlemci kablolarının tırnaklarının tam oturduğundan ve kasanın doğrudan duvardaki prize takılı olduğundan emin ol. ardından BIOS'unu Gigabyte'ın sitesinden en güncel stabil sürüme çek, ayarları sıfırla XMP bile açma, stok kalsın ve BIOS'tan AMD CBS menüsüne girip Power Supply Idle Control ayarını Typical Current Idle yap. Bu şekilde bir süre test et.

Sistemin elektriği aniden kesilip geri geliyorsa, sistemi tamamen kasadan söküp uzay montaj kur. Anakartı, işlemciyi, soğutucuyu ve ekran kartını çıkarıp kendi karton kutusunun üzerine koy, antistatik poşetin üstüne koyma. Kasanın ön panelinden gelen kablolarının hiçbirini anakarta takma. Sistemi çalıştırmak için anakartın sağ altındaki Power Switch pinlerine bir tornavidanın ucuyla anlık dokunup çekerek tetikle. PSU'dan gelen 24 pin ve 8 pin işlemci kablolarının tırnaklarının tam oturduğundan ve kasanın doğrudan duvardaki prize takılı olduğundan emin ol. Ardından BIOS'unu Gigabyte'ın sitesinden en güncel stabil sürüme çek, ayarları sıfırla XMP bile açma, stok kalsın ve BIOS'tan AMD cbs menüsüne girip Power Supply idle Control ayarını typical current idle yap. Bu şekilde bir süre test et.

Evet sistemi bu şekilde ham olarak denemek lazım, kasada kısa devre varsa bu şekilde hemen ortaya çıkar.

voltaj durumunda da sorun yok

AMD kule tipi soğutucu kısmını anlamadım, standart işlemci soğutucusu mu? Yoksa Thermalright'ya da segotep gibi bir şey mi var? İlk olarak kablolamayı gözden geçirin, yanlış soket bağlantısı ya da gevşek soket varsa düzeltin. BIOS mutlaka en son sürüm olsun. Extra programlar varsa, MSI Afterburner benzeri ya da anakartın kendi overclock gibi, ne varsa stok moda alıp deneyin. Aygıt Yöneticisi'ni kontrol edin, üzerinde sarı ünlem işareti olan, yani eksik ya da hatalı sürücü olmasın, eski HDD ya da SATA 6 gibi SSD varsa iptal edip bakın. İkinci monitör varsa teke düşürüp deneyin, HDMI kablo kullanıyorsan DPI kablo ile deneyin ya da tam tersi. Temiz Windows kurulumu da yapman gerekiyor, temizden kastım, elinde uzun süredir kullandığın ISO ile denemeyin, yeniden ISO indirip farklı bir USB bellek ile deneyin.
segotep gibi