BIOS üzerinden güç yönetimini anakarta bırakıp -40 curve +200 override şeklinde sistemimi uzun süredir kullanıyordum. İşlemci 5.25 GHz civarına boost yapıyordu. Bugün sırf denemek için Ryzen Master üzerinden voltaj sabit 1.27V iken tüm çekirdekleri 5.4 GHz değere sabitledim. Neredeyse hiç performans artışı olmadı. Hatta şu an 5.5 GHz değere sabitledim, tekrar deniyorum. Eski kullanım senaryomda oyunlarda CPU fan devri 900'de iken 53-57 derece olurdu işlemcim, şimdi Cinebench testinde 88'lere dayanıyor. Sizce eski ayarlara geri mi dönmeliyim yoksa frekans yükselterek denemeye devam mı etmeliyim?
Detaylar
Kim cevapladı?En iyi silikon bile sana denk gelse max FPS artışın 10 FPS olur. Genel olarak da stok hâle göre %5 civarında performans artışı oluyor. Eski ayarlara dönebilirsin. Bu işlerden anlıyorsan ve soğutman da yeterliyse biraz oynama yapabilirsin deneme yanılma yöntemleriyle. Ben şahsen bulaşmazdım.
Son düzenleyen: Moderatör:
Altuğ Karatekin
Uzman
Aynı işlemciyi Curve'den -20 +150 ile kullanıyorum stabil olarak. 60-65 derece arasında takılıyorum CPU bazlı oyunlarda. 240mm sıvı soğutma var.
Bu durum beni biraz üzdü. Aslına bakarsak işlemciyi 2 nesil sonra güncellemek için idarelik bir şey almıştım. Diğer bileşenlerim çok daha üst seviye. Ancak benim kullanım senaryomda bu işlemcinin oldukça yeterli olduğunu fark ettim. Çok nadiren işlemci limitine takılıyorum. Bunun için de eski ayarlarımda aldığım performansa %10 daha katabilseydim sistemimi ilerleyen dönemlerde hiçbir güncelleme yapmadan kendi ömrünü doldurana dek kullanacaktım.
Altuğ Karatekin
Uzman
Bu durum beni biraz üzdü. Aslına bakarsak işlemciyi 2 nesil sonra güncellemek için idarelik bir şey almıştım. Diğer bileşenlerim çok daha üst seviye. Ancak benim kullanım senaryomda bu işlemcinin oldukça yeterli olduğunu fark ettim. Çok nadiren işlemci limitine takılıyorum. Bunun için de eski ayarlarımda aldığım performansa %10 daha katabilseydim sistemimi ilerleyen dönemlerde hiçbir güncelleme yapmadan kendi ömrünü doldurana dek kullanacaktım.
OC tecrüben varsa yaparsın ama uğraştığınla kalırsın. 3600 vardı bundan önce bende, ona bastım da bastım, 5600 kıvamına getirmiştim. Ama 7500F'te güç tasarrufuna odaklandım. -20 curve +150 MHz bana yetiyor. 60 W'ı çok nadir görüyor. En ağır oyunda max 70 derece gördüm yaz ayında. En temizi verimliliğe odaklanmak bence 7500F için.
Silikon, silikon değil kristal mübarek. Mükemmel sonuç. OCCT ve P95 testlerini geçiyorsa (P95 geçmese de olur) oyunlarda da stabil ise yapabileceğiniz bir şey kalmamış.
Çok teknik bilgiye sahip değilim. Aslında bilen birisi kurcalasa bayağı iyi değerlere çıkabilir. Çünkü ben direkt yapay zekanın başla dediği voltajı yazdım. Sonra sürekli frekans yükselttim. Sıcaklıklara bakarsak daha voltaj yükseltilebilir. 10 saat civarı Bodycam oyununu oynadım. Ayarlar en yüksek hâlde 190-300 arası FPS. Herhangi bir hata ile karşılaşmadım.Silikon, silikon değil kristal mübarek. Mükemmel sonuç. OCCT ve P95 testlerini geçiyorsa (P95 geçmese de olur) oyunlarda da stabil ise yapabileceğiniz bir şey kalmamış.
Çok teknik bilgiye sahip değilim. Aslında bilen birisi kurcalasa bayağı iyi değerlere çıkabilir. Çünkü ben direk yapay zekanın başla dediği voltajı yazdım. Sonra sürekli frekans yükselttim. Sıcaklıklara bakarsak daha voltaj yükseltebilinir. 10 saat civarı bodycam oyununu oynadım. Ayarlar en yüksek halde 190-300 arası FPS. Herhangi bir hata ile karşılaşmadım.
Zaten bu frekansı all core ile bile kullanacağınızı hiç sanmam. Çok şanslısınız ki elinizdeki işlemci en iyi %0,1 dilimine girecek kadar iyi. Artık işlemci yerine RAM veya GPU OC için uğraşabilirsiniz.
Tüm çekirdekler 5.4 GHz çalışıyor şu an. Ekran kartı OC işini tamamladım. Orada bu kadar şanslı değilim sanırım. -95v undervolt ile %15 RAM frekans artışı ve %10 power limit artışı ile kullanıyorum. Ortalamada oyundan oyuna değişiyor ama %10-12 civarı bir performans artışı oldu. Şu an memnunum. Sadece RAM'lere müdahale etmedim, onlar EXPO olarak CL30 6000 MT/s çalışıyor. RAM çok karışık geliyor, gözüm korkuyor.Zaten bu frekansı all core ile bile kullanacağınızı hiç sanmam. Çok şanslısınız ki elinizdeki işlemci en iyi %0,1 dilimine girecek kadar iyi. Artık işlemci yerine RAM veya GPU OC için uğraşabilirsiniz.