@Ehwenisher Static OC mu deniyorsunuz, konuyu takip edemedim. Alternatif sunacağım, Ryzen Per Core Optimization, ilgili konuda program linkleri mevcut kullanman gereken. Static OC mantığında PBO Algoritması ile her çekirdeği, golden çekirdeğinde eşliyorsun çektiği voltajı, en verimli yöntemlerden birisi bu, static OC yapmazsan. Static OC şöyle bir sıkıntısı var, yükte aşırı drop yapıyor, LLC 7 çeksem bile değişmiyor, Global C-State, Clock Spread Spectrum tarzı ayarları Disabled yapmayı kısmen gerektiriyor stabilite için, bu bahsettiğim PBO yönteminde buna ihtiyaç yok, ikisini karşılaştırmalı kullanabilirsin.

PBO-Advanced PBO Limits-Motherboard Boost Clock +200 Scaler 6x verip Per Core Tuning bu şekilde yapabilirsin ekstra. PPT-TDC-EDC vermek çok gerekli değil, istersen Temp. Limit 80-90 koyarsın yine ilgili bölümden.

İhtiyaç duyacağın programlar:

HWiNFO, Ryzen SMU Debug Tool, Status Core

@Ehwenisher static OC mu deniyorsunuz, konuyu takip edemedim. Alternatif sunacağım, Ryzen per Core optimization, ilgili konuda program linkleri mevcut kullanman gereken. Static OC mantığında PBO algoritması ile her çekirdeği, golden çekirdeğinde eşliyorsun çektiği voltajı, en verimli yöntemlerden birisi bu, static OC yapmazsan. Static OC şöyle bir sıkıntısı var, yükte aşırı drop yapıyor, llc 7 çeksem bile değişmiyor, global C-state, clock spread Spectrum tarzı ayarları disabled yapmayı kısmen gerektiriyor stabilite için, bu bahsettiğim PBO yönteminde buna ihtiyaç yok, ikisini karşılaştırmalı kullanabilirsin.

PBO-Advanced PBO limits-motherboard Boost clock +200 scaler 6X verip per Core tuning bu şekilde yapabilirsin ekstra. PPT-tdc-EDC vermek çok gerekli değil, istersen temp. Limit 80-90 koyarsın yine ilgili bölümden.

İhtiyaç duyacağın programlar:

HWiNFO, Ryzen smu Debug tool, status Core.

Deniyorum hocam sağ olun.

Hocam bu status Core programı ne kadar sağlıklı yuk bindiriyor? Co ölçmek için teker teker düşürüyorum ama herhangi bir tepki alamıyorum bende düşürmeye devam ediyorum.

Son düzenleme:
Deniyorum hocam sağ olun.

Hocam bu status Core programı ne kadar sağlıklı yuk bindiriyor? Co ölçmek için teker teker düşürüyorum ama herhangi bir tepki alamıyorum bende düşürmeye devam ediyorum.
Normalde problem olmuyor, arka planda hiçbir program çalışmaması lazım, ondan kaynaklı olabilir. All Core -20 ver onun üzerinden ilerle mesela. Arka plan yazılımları etkiliyor dediğim gibi, sadece 3 program açık kalsın.

Normalde problem olmuyor, arka planda hiçbir program çalışmaması lazım, ondan kaynaklı olabilir. All Core -20 ver onun üzerinden ilerle mesela. Arka plan yazılımları etkiliyor dediğim gibi, sadece 3 program açık kalsın.

Hocam en son sıkıldım P95 çalıştırıp co düşürüyorum. :rolleyes:
Hocam akil verin daha kısa yolu yok mu yav.😅

1763803288172.webp

@Ayhan Dönmez hocam sizinle bendeki belleği nasıl ayarladıysak işlemci 5GHz üstüne all Core çıkmıyor. :rofl:

BIOS'u default yaptıktan sonra frekans yükseltebildiğimi fark ettim. Ne yapsam bilemedim.😅

Son düzenleme:
Hocam en son sıkıldım P95 çalıştırıp co düşürüyorum. :rolleyes:
Hocam akil verin daha kısa yolu yok mu yav.😅

Eki Görüntüle 204020

@Ayhan Dönmez hocam sizinle bendeki belleği nasıl ayarladıysak işlemci 5GHz üstüne all Core çıkmıyor. :rofl:

BIOS'u default yaptıktan sonra frekans yükseltebildiğimi fark ettim. Ne yapsam bilemedim.😅
Oyunda bu durum olmazken stress testte olması çok normal, bellek-IMC tarafını sıkıyorsun, Core eskisi gibi testte boost olamayabiliyor, PBO+CO düzgün oturtursan tam olarak power efficiency sağlarsın. Per Core yapamadın mı anlattığım şekilde.

Oyunda bu durum olmazken stress testte olması çok normal, bellek-ımc tarafını sıkıyorsun, Core eskisi gibi testte Boost olamayabiliyor, PBO+co düzgün oturtursan tam olarak Power efficiency sağlarsın. Per Core yapamadın mı anlattığım şekilde.

Hocam istediğim sonucu elde edemedim. Beynimin error verdiği yerlerde oldu😅. All Core denediğimde ise 5GHz frekansta 25MHz bile arttiramadım ne kadar voltaj verirsem vereyim. En son limitleri anakarta bırakıp +200MHz verip voltajı otomatik bırakacağım.😅

Aslında curve sharper menüsünü görünce 180 derece döndüm. :D

Son düzenleme:
Hocam istediğim sonucu elde edemedim. Beynimin error verdiği yerlerde oldu😅. All Core denediğimde ise 5GHz frekansta 25MHz bile arttiramadım ne kadar voltaj verirsem vereyim. En son limitleri anakarta bırakıp +200MHz verip voltajı otomatik bırakacağım.😅

Aslında curve sharper menüsünü görünce 180 derece döndüm. :D
MSI'de per core biraz sorunlu, PBO algoritması biraz değişik, maalesef sabit voltaj verdirtmiyor, ASUS'ta bu mümkün, optimize çalışıyor. All Core -30 stabil ise, 6400 CL28 ayarları ile aslında problem yaşamaman lazımdı 5 GHz dolaylarında.

Stress testten ziyade oyun odaklı bak, 6400 CL28 ile oyunda boost frekansına ulaşamama gibi bir durum olmamalı. @Ehwenisher

MSI'de per Core biraz sorunlu, PBO algoritması biraz değişik, maalesef sabit voltaj verdirtmiyor, ASUS'ta bu mümkün, optimize çalışıyor. All Core -30 stabil ise, 6400 CL28 ayarları ile aslında problem yaşamaman lazımdı 5 GHz dolaylarında.

Stress testten ziyade oyun odaklı bak, 6400 CL28 ile oyunda Boost frekansına ulaşamama gibi bir durum olmamalı. @Ehwenisher

5GHz ile de enteresan bir sekilde hocbir test ve oyunda patlamadı ama TLOU P1 de bile patlamayan işlemci forbidden West başlangıcında patladı. Oysa P95 bile hata vermemişti.

@Ayhan Dönmez hocam DDR4 bellekleri elden çıkaracağım diye test sistemini hazırlamak icin kasayı açtım ama ne desem inanırsın? GPU mandalı elimde kaldı hem de çok az güç uygulayarak...

17645082871741818046264111470228.webp

Son düzenleme: