Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Kovboy Morgan

Çalışkan
i5-12400F'ten R5 7500F'e geçtim. Thermalright Aqua Elite 240 White ARGB V3 240mm sıvı işlemci soğutucu kullanıyorum. Dün montajını yaptım, macununu sürdüm güzelce. XMP açtım, BIOS'tan kaydet ve çık diyince Precision Boost Overdrive seçeneğinin de aktif hale geldiğini gördüm, ben dokunmamıştım. Sonra BIOS'tan çıkıp sıcaklıkları kontrol ettiğimde boşta 30 dereceydi. Bilgisayarı kendim yeniden başlattım, daha da 45'ten aşağı inmedi. Stres testine soktum bilgisayarı, ilk başta 60-65 derecelerdeydi stres testi 15 dakikada. Bir süre kullandıktan sonra tekrar test yaptım, bu sefer 90'ı gördü. Kapattım, biraz daha macun sürdüm. Macunu arttırınca sıcaklıklar boşta 42-43, yükte 70 olarak çalışıyor, şu anda da değişen bir durum yok ancak ilk başta 30 olabilen sıcaklık nasıl oluyor da 40'tan aşağı inmiyor, onu anlamıyorum. Eski işlemcim boşta 25-26, yükte de 55'ti en fazla. Termal macun eski işlemcide Thermalright TF7 idi. Şimdiki ise aşağıda linki bıraktığım macun ama macunun bu kadar fark ettireceğini sanmıyorum.

Buraya kadar okuduysanız bile teşekkür ederim, yardımlarınızı bekliyorum. İyi forumlar.

Çözüm
MSI X670E Gaming Plus anakartım hocam. İnternetten baktım ama bu kadar yükselme sanırım bir tek bende olmuş, kapatınca o kadar fark eder mi size?

Edebilir. PBO CPB ayarını daha agresif kılıyor. Bu arada bende all core 5 GHz sabitlediğim anda stok ayardan daha verimli oluyor.
Buradan kapatılabilir. Resim temsilidir.

1763891933118.webp
MSI X670E Gaming Plus anakartım hocam. İnternetten baktım ama bu kadar yükselme sanırım bir tek bende olmuş, kapatınca o kadar fark eder mi size?

Edebilir. PBO CPB ayarını daha agresif kılıyor. Bu arada bende all core 5 GHz sabitlediğim anda stok ayardan daha verimli oluyor.

1763891933118.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm

Eki Görüntüle 204422
İki ayarı da kapattım, şu an boşta 30'un altında. Ancak açılırken game boost enabled, it is not recommended gibi bir şey dedi tam okuyamadım. Ayarları kapatmadan önce işlemci hızı 4.7 GHz' lerdeydi, şimdi 3.7 GHz yani temel hızı aşmıyor. Çok performans etkiler mi hocam sizce?

İki ayarı da kapattım, şu an boşta 30'un altında. Ancak açılırken game boost enabled, it is not recommended gibi bir şey dedi tam okuyamadım. Ayarları kapatmadan önce işlemci hızı 4.7 GHz' lerdeydi, şimdi 3.7 GHz yani temel hızı aşmıyor. Çok performans etkiler mi hocam sizce?
CPB açın, PBO kapalı kalabilir hocam. CPB kapalı kalırsa işlemci temel frekansın (3.7) üzerine çıkamaz.

CPB açın, PBO kapalı kalabilir hocam. CPB kapalı kalırsa işlemci temel frekansın (3.7) üzerine çıkamaz.

Çok performans farkı göremedim ama fark ettirir mi o kadar?

Dediğinizi yaptım ama yaparken şunu fark ettim, az önce kapattığım PBO geri açılırken CPB aynı kalmış. XMP de kendi kendine kapandı birkaç kere. Bu neden olabilir? CPB açınca sıcaklık eski "yüksekliğine" döndü bu arada boşta 45 derece şu anda.

Son düzenleme:
Çok performans farkı göremedim ama fark ettirir mi o kadar?

Dediğinizi yaptım ama yaparken şunu fark ettim, az önce kapattığım PBO geri açılırken CPB aynı kalmış. XMP de kendi kendine kapandı birkaç kere. Bu neden olabilir? CPB açınca sıcaklık eski "yüksekliğine" döndü bu arada boşta 45 derece şu anda.

Boşta 45 derece gayet normal ve iyi. yükte sıcaklığı 95 derece bile normal AM5 işlemcilerde ama siz yine de 85 dereceye kadar çıkarabilirsiniz.