H2onya

Uzman
Arkadaşlar merhaba,

Yeni AM5 sisteme geçtim; R5 7500F işlemcim, ASUS B650R anakartım var.

Genellikle CS, arada hikayeli oyunlar oynuyorum. Bu işlemci gereğinden fazla watt kullanıyor gibi geliyor bana.

ChatGPT'ye sordum; oyun oynuyorsan, render işi ile uğraşmıyorsan işlemciyi 90-95W arasına sabitle dedi. Sizce yapmalı mıyım? FPS kaybı yaşar mıyım?

PBO'dan motherboard seçeneğine işaretle, all cores -15 ver geç bence. +100 veya +150 boost clock da deneyebilirsin. 7500f o kadar çok ısınmaz zaten. Kasan iyiyse öyle kullan bence. Ama detaylı undervolt yapacağım dersen chatgpt'den detaylı bir şekilde yaparsın. İstediğin şekli anlat o sana PPT, EDC ve TDC değeri verir. Düzgün ve doğru veriyor bu arada. Güvenebilirsin. PBO hiç açmadıysan zaten 88watt çeker en fazla.

PBO'dan motherboard seçeneğine işaretle, all cores -15 ver geç bence. +100 veya +150 Boost clock da deneyebilirsin. 7500F o kadar çok ısınmaz zaten. Kasan iyiyse öyle kullan bence. Ama detaylı undervolt yapacağım dersen ChatGPT'den detaylı bir şekilde yaparsın. İstediğin şekli anlat o sana PPT, EDC ve tdc değeri verir. Düzgün ve doğru veriyor bu arada. Güvenebilirsin. PBO hiç açmadıysan zaten 88watt çeker en fazla.

PBO motherboard secınce 120 125W cekıyor ıslemci. Rrender ile ugrasmadıgım ıcın 90W yeter diye dusunuyorum cunku 120W çıkınca CPU fanı cok ses yapıyor.

Ben -25 verip overlock yapmadan kullanıyorum gayet stabil şimdiye kadar. Sıcaklıklar da epey düşük boşta 32 falan ki soğutucu amd wraith prism, termal macun dandik oem bir macun. Gerçi kaç watt olmuş oluyor -25 undervolt yapınca onu bilmiyorum pek anlamadığım için bu işlerden sadece undervolt yapıp bıraktım.

PBO motherboard secınce 120 125W cekıyor ıslemci. Rrender ile ugrasmadıgım ıcın 90W yeter diye dusunuyorum cunku 120W çıkınca CPU fanı cok ses yapıyor.

PBO Disabled ise 88 Watt çekecek işlemcin zaten. PPT'nin 120 Watt olması bir şey değiştirmiyor. Oyun içerisinde ne kadar ihtiyaç duyuyorsa o kadar çekiyor. Bende 7700 var, 120 PPT koydum. CS2'de ortalama 80-90 Watt çekiyor. Çok nadir 100 Watt'lara geldiği oluyor. Aksine sen işlemcine sınır koyarsan, yani 90 Watt çekmesi gereken yerde 80 Watt çekmesini emredersen; MHZ'si düşecektir. Parasını ödediğin işlemcinin tam karşılığını alamayacaksın. İstersen PBO kapalı bir şekilde kullanabilirsin, daha az Watt tüketimi yapar ama 120 Watt çekmesin, 90 Watt çeksin demenin bir anlamı yok. Soğutucun yetersizse ancak PPT limitlersin, duruma göre pozitif boost clock hızı verirsin, mantıklı bir undervolt ile fabrika sınırında kullanırsın. PBO'nun motherboard seçeneği, orta düzey bir soğutucuyla en mantıklısı bence. Boştayken fazla yük binmesin istiyorsan da; Global C State açman yardımcı olabilir. Ama oyun oynarken, hele CS gibi işlemci ağırlıklı bir oyun oynarken; performans kazanmak istiyorsan limitlerine dikkat etmelisin.

PBO disabled ise 88 watt çekecek işlemcin zaten. PPT'nin 120 watt olması bir şey değiştirmiyor. Oyun içerisinde ne kadar ihtiyaç duyuyorsa o kadar çekiyor. Bende 7700 var, 120 PPT koydum. CS2'de ortalama 80-90 watt çekiyor. Çok nadir 100 watt'lara geldiği oluyor. Aksine sen işlemcine sınır koyarsan, yani 90 watt çekmesi gereken yerde 80 watt çekmesini emredersen; MHz'si düşecektir. Parasını ödediğin işlemcinin tam karşılığını alamayacaksın. İstersen PBO kapalı bir şekilde kullanabilirsin, daha az watt tüketimi yapar ama 120 watt çekmesin, 90 watt çeksin demenin bir anlamı yok. Soğutucun yetersizse ancak PPT limitlersin, duruma göre pozitif Boost clock hızı verirsin, mantıklı bir undervolt ile fabrika sınırında kullanırsın. PBO'nun motherboard seçeneği, orta düzey bir soğutucuyla en mantıklısı bence. Boştayken fazla yük binmesin istiyorsan da; global C state açman yardımcı olabilir. Ama oyun oynarken, hele CS gibi işlemci ağırlıklı bir oyun oynarken; performans kazanmak istiyorsan limitlerine dikkat etmelisin.

Hocam curve optimizerde per Core deniyorum bir türlü stabil ayarı bulamadım OCCT testinde paso hata verip duruyor sinir etti bu beni.

Hocam curve optimizerde per Core deniyorum bir türlü stabil ayarı bulamadım OCCT testinde paso hata verip duruyor sinir etti bu beni.

Sıvı sogutma var Cooler Master Core 2 360mm OCCT testinde 117 118W arasında 81 82 derece sıcaklar normal mi bilemedim.

Sıvı sogutma var Cooler Master Core 2 360mm OCCT testinde 117 118W arasında 81 82 derece sıcaklar normal mi bilemedim.

Intel ıslemciden gectim 65W ıslemci 60'ı gecmıyordu. Garibime gitti açıkçası.

Intel ıslemciden gectim 65W ıslemci 60'ı gecmıyordu. Garibime gitti açıkçası.

Intel işlemciyle oynamana pek izin vermez AMD tarafı daha özgür bırakıyor. Sıcaklıklar bir tık fazla ama kasan küçükse yine normal denebilir. Sıcakken de çalışabiliyor işlemciler ama fan ayarı yapmanda fayda var. OCCT'nin hata kodlarında hangi çekirdekte hata verdiği belli oluyor. All cores'dan per cores'a çekip hangi çekirdek hata veriyorsa sadece onu düşür hocam. Düzgün çalışanlar aynı kalsın. -20'de hata veriyorsa atıyorum; -17 dene hata veren çekirdekte -18 dene gibi gibi.

Intel işlemciyle oynamana pek izin vermez AMD tarafı daha özgür bırakıyor. Sıcaklıklar bir tık fazla ama kasan küçükse yine normal denebilir. Sıcakken de çalışabiliyor işlemciler ama fan ayarı yapmanda fayda var. OCCT'nin hata kodlarında hangi çekirdekte hata verdiği belli oluyor. All Cores'dan per Cores'a çekip hangi çekirdek hata veriyorsa sadece onu düşür hocam. Düzgün çalışanlar aynı kalsın. -20'de hata veriyorsa atıyorum; -17 dene hata veren çekirdekte -18 dene gibi gibi.

Denedim cogu cekirdek 7'i gecmiyor -30'dan başladım 7 de stabil oldular ama 123W cekerken işlemci 85 derecede calısıyor. Sıvı sogutma için yüksek değil mi?
Kasam Cooler Master TD500 v1.

Denedim cogu cekirdek 7'i gecmiyor -30'dan başladım 7 de stabil oldular ama 123W cekerken işlemci 85 derecede calısıyor. Sıvı sogutma için yüksek değil mi?
Kasam Cooler Master TD500 v1.

OCCT'de 123 watt 85 derece normal hocam. Bütün çekirdeklere %100 yük bindiriyor çünkü. Ama oyun oynarken biraz daha düşük derecelerde çalışması lazım. 123 watt'ın hepsini kullanıyor mu CS'de vs. Eğer öyleyse curve optimizer'da problem olabilir. Pozitif değer vermediğinizi kontrol edin tekrar. -10 ve -15 güvenlidir aslında her işlemcide taban olarak alınır. Fan ayarı da yapmayı ihmal etmeyin. 360 mm ve 7500f bir tık sıcak geldi bana. Bir de ne kullanıyorsunuz değerleri görmek için? Eğer amd ekran kartınız varsa adrenalin software'den takip ediyorsanız o bir tık doğruyu göstermiyor işlemci kısmında. Msi afrerburner'dan takip etmeye çalışın. CPPC'yi de aktif etmeyi unutmayın. Aktifse ellemeyin hiç. CPB diye de geçiyor bazı Bios'larda. Onun dışında aklıma hiçbir şey gelmiyor valla. Sfc scannow yapabilirsiniz belki terminalden ya da tekrar temiz kurulum deneyebilirsiniz. 7000 serisi ısı sorunları olan bir seri, bios güncellemeleri de ihmal etmeyin.

Ek olarak OCCT'de sadece CPU'yu test edin. Steady ve extreme modunda. OC ram kullanıp ve CPU+Ram'de test ederseniz hata almanız çok olası. Bunun dışında termal macunu tekrar bir kontrol edin hocam. Aklıma gelen her şeyi yazdım.

OCCT'de 123 watt 85 derece normal hocam. Bütün çekirdeklere %100 yük bindiriyor çünkü. Ama oyun oynarken biraz daha düşük derecelerde çalışması lazım. 123 Watt'ın hepsini kullanıyor mu CS'de vs. eğer öyleyse Curve Optimizer'da problem olabilir. Pozitif değer vermediğinizi kontrol edin tekrar. -10 ve -15 güvenlidir aslında her işlemcide taban olarak alınır. Fan ayarı da yapmayı ihmal etmeyin. 360 mm ve 7500F bir tık sıcak geldi bana. Bir de ne kullanıyorsunuz değerleri görmek için? Eğer AMD ekran kartınız varsa adrenalin Software'den takip ediyorsanız o bir tık doğruyu göstermiyor işlemci kısmında. MSI afrerburner'dan takip etmeye çalışın. Cppc'yi de aktif etmeyi unutmayın. Aktifse ellemeyin hiç. CPB diye de geçiyor bazı BIOS'larda. Onun dışında aklıma hiçbir şey gelmiyor vallahi. SFC scannow yapabilirsiniz belki terminalden ya da tekrar temiz kurulum deneyebilirsiniz. 7000 serisi ısı sorunları olan bir seri, BIOS güncellemeleri de ihmal etmeyin.

Ek olarak OCCT'de sadece CPU'yu test edin. Steady ve Extreme modunda. OC RAM kullanıp ve CPU+RAM'de test ederseniz hata almanız çok olası. Bunun dışında termal macunu tekrar bir kontrol edin hocam. Aklıma gelen her şeyi yazdım.

Videolara bakıyorum i9 14 nedil ile test ediyorlar 250W ustune çıkıyor işlemci 80 81 derece. 120W çeken işlemci için 120W çekerken 85 normal gelmiyor açıkçası.
2070s kartım var MSI Afterburner'den bakıyorum değerlere.
Cppc ne oluyor?
Bazı çekirdekler 17 18 yapaniliyorum ama özellikle Core 0 ve 3 en çok ısınan çekirdekler 7'yi geçemiyorum.

Videolara bakıyorum i9 14 nedil ile test ediyorlar 250W ustune çıkıyor işlemci 80 81 derece. 120W çeken işlemci için 120W çekerken 85 normal gelmiyor açıkçası.
Cppc ne oluyor?
Bazı çekirdekler 17 18 yapaniliyorum ama özellikle Core 0 ve 3 en çok ısınan çekirdekler 7'yi geçemiyorum.

İşlemcimin slikonu çok kötü ya da sıvı soğutmamda sorun var diyeceğim 5600X ile test ettim 110 küsur wattlara çıkarken 72'yi gecmemişti.

Cppc ne oluyor?

İşlemcimin slikonu çok kötü ya da sıvı soğutmamda sorun var diyeceğim 5600X ile test ettim 110 küsur wattlara çıkarken 72'yi gecmemişti.
Cs de 60 75w arası çekiyor maksimum

Cppc ne oluyor?

CS de 60 75W arası çekiyor maksimum.

Diyorum acaba Thermalright olması lazım asassin kule tipi sogutması var onu mu alsam diyorum ama sıvı sogutmaya 5 bin küsur para verdim.

Cppc ne oluyor?

Diyorum acaba Thermalright olması lazım asassin kule tipi sogutması var onu mu alsam diyorum ama sıvı sogutmaya 5 bin küsur para verdim.

Bir macun alap deneyeyim diyorum 2 yıllık MX4 sürmüştüm acaba ömrü mü doldu.

Cppc ne oluyor?

Bir macun alap deneyeyim diyorum 2 yıllık MX4 sürmüştüm acaba ömrü mü doldu.

Global C state ne oluyor?

Son düzenleme: