H2onya

Uzman
Arkadaşlar merhaba,

Yeni AM5 sisteme geçtim; R5 7500F işlemcim, ASUS B650R anakartım var.

Genellikle CS, arada hikayeli oyunlar oynuyorum. Bu işlemci gereğinden fazla watt kullanıyor gibi geliyor bana.

ChatGPT'ye sordum; oyun oynuyorsan, render işi ile uğraşmıyorsan işlemciyi 90-95W arasına sabitle dedi. Sizce yapmalı mıyım? FPS kaybı yaşar mıyım?

Videolara bakıyorum i9 14 nedil ile test ediyorlar 250W ustune çıkıyor işlemci 80 81 derece. 120W çeken işlemci için 120W çekerken 85 normal gelmiyor açıkçası.
2070s kartım var MSI Afterburner'den bakıyorum değerlere.
Cppc ne oluyor?
Bazı çekirdekler 17 18 yapaniliyorum ama özellikle Core 0 ve 3 en çok ısınan çekirdekler 7'yi geçemiyorum.

İşlemcimin slikonu çok kötü ya da sıvı soğutmamda sorun var diyeceğim 5600X ile test ettim 110 küsur wattlara çıkarken 72'yi gecmemişti.

Cs de 60 75w arası çekiyor maksimum

Diyorum acaba Thermalright olması lazım asassin kule tipi sogutması var onu mu alsam diyorum ama sıvı sogutmaya 5 bin küsur para verdim.

Bir macun alap deneyeyim diyorum 2 yıllık MX4 sürmüştüm acaba ömrü mü doldu.

Global C state ne oluyor?

C State boştayken çekirdekleri uykuya alıyor hocam, daha serin çalışmasını sağlar. Açıkçası ben de 2 yıla yakın MX-4 kullanıyorum bende de sıkıntı yok. Dediğiniz gibi slikon kalitesi olabilir, gerçekten aklıma bir şey gelmiyor. OCCT testinde 85 dereceleri veya daha yukarısını görmesi çok normal ama 360 mm'lik aio ile CS2'de max 65-70 dereceler olması lazım. Sizin anladığım kadarıyla ses canınızı sıkıyor. Zira ben de öyle. Ben de hayatımda ilk kez 360 mm sıvı soğutma kullandım ve aşırı rahatsız oldum. Biraz fan ayarıyla anlık ivmelenince yükselen RPM'i düşürüp çözdüm. Boşta 45-50 derece, oyunlarda 65-75 arası alıyorum 7700 işlemci ile 0 intake bir kasada. Sıvı soğutma pişmanlık oldu benim için de. Haba spğutmadan şaşmamak lazım. 5600 kullanıyorum diğer sistemimde onda da 115 PPT yaptım ve AK400 ile acayip serin çalışıyor. Farklı mimariler diye biliyorum. Zaten biri ddr4, diğeri ddr5 ikisini aynı kefeye koymak doğru olmaz bence. Intel kanadı hakkında pek bir fikrim yok o yüzden yorum yapmam doğru olmaz. Ama oyun içerisinde 60-70 derecelerdeyseniz canınızı sıkmaya gerek yok. Nebi Akgün adında bir yayıncı var, belki biliyorsunuzdur. Onun soğutucu ve sıcaklık videoları baya yardımcı olmuştu bana. Hatta kendisi 95 derece stabil AMD işlemci ile 7-8 saat yayın yaptı.

Ek olarak: CPPC de açınca en verimli çekirdiğiniz boostlanıyor, diğer ona nazaran güçsüz olanlar boost hızı stabil kalıyor. 2 çekirdeği güzel bulmuşsunuz. Onun dışındakilerinin değerini arttırarak -30'a kadar deneyin. Hata verdiği yerde bir öncekine geçirin. Belki işlemcide bile arıza olabilir, sokette olabilir, pompasında olabilir. Ama başka işlemciyle denedim dediniz sanıyorum, sıvı soğutmada bir problem yok muhtemelen. Sıvı soğutma görsellik ve render harici tercih edilmemeli bana kalırsa.

C State boştayken çekirdekleri uykuya alıyor hocam, daha serin çalışmasını sağlar. Açıkçası ben de 2 yıla yakın MX-4 kullanıyorum bende de sıkıntı yok. Dediğiniz gibi slikon kalitesi olabilir, gerçekten aklıma bir şey gelmiyor. OCCT testinde 85 dereceleri veya daha yukarısını görmesi çok normal ama 360 mm'lik aio ile CS2'de max 65-70 dereceler olması lazım. Sizin anladığım kadarıyla ses canınızı sıkıyor. Zira ben de öyle. Ben de hayatımda ilk kez 360 mm sıvı soğutma kullandım ve aşırı rahatsız oldum. Biraz fan ayarıyla anlık ivmelenince yükselen RPM'i düşürüp çözdüm. Boşta 45-50 derece, oyunlarda 65-75 arası alıyorum 7700 işlemci ile 0 intake bir kasada. Sıvı soğutma pişmanlık oldu benim için de. Haba spğutmadan şaşmamak lazım. 5600 kullanıyorum diğer sistemimde onda da 115 PPT yaptım ve AK400 ile acayip serin çalışıyor. Farklı mimariler diye biliyorum. Zaten biri ddr4, diğeri ddr5 ikisini aynı kefeye koymak doğru olmaz bence. Intel kanadı hakkında pek bir fikrim yok o yüzden yorum yapmam doğru olmaz. Ama oyun içerisinde 60-70 derecelerdeyseniz canınızı sıkmaya gerek yok. Nebi Akgün adında bir yayıncı var, belki biliyorsunuzdur. Onun soğutucu ve sıcaklık videoları baya yardımcı olmuştu bana. Hatta kendisi 95 derece stabil AMD işlemci ile 7-8 saat yayın yaptı.

Ek olarak: CPPC de açınca en verimli çekirdiğiniz boostlanıyor, diğer ona nazaran güçsüz olanlar boost hızı stabil kalıyor. 2 çekirdeği güzel bulmuşsunuz. Onun dışındakilerinin değerini arttırarak -30'a kadar deneyin. Hata verdiği yerde bir öncekine geçirin. Belki işlemcide bile arıza olabilir, sokette olabilir, pompasında olabilir. Ama başka işlemciyle denedim dediniz sanıyorum, sıvı soğutmada bir problem yok muhtemelen. Sıvı soğutma görsellik ve render harici tercih edilmemeli bana kalırsa.
Normalde id cooling 224 xt vardı bende arkadas 5700x aldı yanında cooler master 240mm lık sıvı sogutma.İşlemci 135 140w cekiyor 75 77 i gecmiyor dedi bana.

Normalde id cooling 224 xt vardı bende arkadas 5700x aldı yanında cooler master 240mm lık sıvı sogutma.İşlemci 135 140w cekiyor 75 77 i gecmiyor dedi bana.
Onun gazına gelip 360mm aldım valla pişman oldum iade de edemedim kullanmak zorundayın

Normalde ID-Cooling 224 XT vardı bende arkadas 5700X aldı yanında Cooler Master 240mmlık sıvı sogutma. İşlemci 135 140W cekiyor 75 77'i gecmiyor dedi bana.

Onun gazına gelip 360mm aldım vallahi pişman oldum iade de edemedim kullanmak zorundayın.

Ben ayarları Advanced AMD overclocking kısmından yapıyorum AI tweaker de PBO ayarı var acaba oradan mı denesem ne dersiniz?

Onun gazına gelip 360mm aldım valla pişman oldum iade de edemedim kullanmak zorundayın

Ben ayarları Advanced AMD overclocking kısmından yapıyorum AI tweaker de PBO ayarı var acaba oradan mı denesem ne dersiniz?
Evet ses rahatsız ediyor 2070s var dedıgım gibi 220 230w çekiyor ekran kartı fanı 2800 3000 fan hızında calısıyor 72 derecde geziyor hem sıvı sogutmanın sesi katlanılmaz oluyor

Normalde ID-Cooling 224 XT vardı bende arkadas 5700X aldı yanında Cooler Master 240mmlık sıvı sogutma. İşlemci 135 140W cekiyor 75 77'i gecmiyor dedi bana.

Onun gazına gelip 360mm aldım vallahi pişman oldum iade de edemedim kullanmak zorundayın.

Evet ses rahatsız ediyor 2070s var dedıgım gibi 220 230W çekiyor ekran kartı fanı 2800 3000 fan hızında calısıyor 72 derecde geziyor hem sıvı sogutmanın sesi katlanılmaz oluyor.

Nebiyi biliyorum sıvı sogutma ile hava sogutma farkl videosunu izledim cogu sıvı sogutma 165W 200 çekiyor işlemci 80'ı pek gecen yok 120wattı hayli hayli tutması lazım aslında.

Son düzenleme:

İkisi aynı yer aslında. Advanced'e yaptığınız ayarlar, AI Tweaker'ın üzerine de yazılıyor. AI tweaker Asus'un, Advanced de genel Bios ayarı kısmı. AI tweaker'ı da deneyin. Ben AP201 kasasını kullanıyorum görsellik için aldım Deepcool LD360 sıvı soğutmasını. Bir daha da hiçbir şekilde sıvı soğutma alacağımı düşünmüyorum. 7500f tek kuleyle bile soğutursunuz aslında. Biraz sıcak çalışır ama kafa ütülemez 360 mm sıvı soğutma gibi. Kasa fanınız anakarta bağlıysa onları da silent'a getirin ya da RPM'ini düşürün. Kontrolcüyse çoğu kontrolcülü kasa fanları anakarta bağlanmadığı sürece %100'de çalıştırıyor. Belki soğutucuyu satıp daha ucuza bir Thermalright assasin king, spirit tarzı bir şey çekebilirsiniz. İşlemciyi yükselticem, sıcak çalışıtırcam derseniz de çift kuleli phantom spirit veya frost spirit falan alabilirsiniz. O kule tipleriyle 7800X3D, 9800X3D bile soğutursunuz.

Evet ses rahatsız ediyor 2070s var dedıgım gibi 220 230w çekiyor ekran kartı fanı 2800 3000 fan hızında calısıyor 72 derecde geziyor hem sıvı sogutmanın sesi katlanılmaz oluyor

Nebiyi biliyorum sıvı sogutma ile hava sogutma farkl videosunu izledim cogu sıvı sogutma 165W 200 çekiyor işlemci 80'ı pek gecen yok 120wattı hayli hayli tutması lazım aslında.

Çoğu default ayarlarda test ediyorlar onları. 65Watt fabrika çıkışlı satılıyor ama anakarta taktığınızda; tavan PPT 88 watt olarak alınıyor o yüzden 88 watt'ı geçmiyorlar. OC veya undervolt yaparak işlemci wattlarını değiştiriyorlar. Yani önünüzde pek seçenek de yok aslında. PBO kapalı bir şekilde kullanabilirsiniz, max 88 watt çeker. Ya da sıvı soğutmayı satıp kule tipi alabilirsiniz. Ses konusunda maalesef kasada fanlar arttıkça ses gelecektir. Bu sıvı soğutmaların tek ses derdi fan da değil. Pompa sesi de oluyor birçoğunda.

İkisi aynı yer aslında. Advanced'e yaptığınız ayarlar, AI Tweaker'ın üzerine de yazılıyor. AI tweaker ASUS'un, Advanced de genel BIOS ayarı kısmı. AI Tweaker'ı da deneyin. Ben AP201 kasasını kullanıyorum görsellik için aldım DeepCool LD360 sıvı soğutmasını. Bir daha da hiçbir şekilde sıvı soğutma alacağımı düşünmüyorum. 7500F tek kuleyle bile soğutursunuz aslında. Biraz sıcak çalışır ama kafa ütülemez 360 mm sıvı soğutma gibi. Kasa fanınız anakarta bağlıysa onları da Silent'a getirin ya da RPM'ini düşürün. Kontrolcüyse çoğu kontrolcülü kasa fanları anakarta bağlanmadığı sürece %100'de çalıştırıyor. Belki soğutucuyu satıp daha ucuza bir Thermalright assasin king, spirit tarzı bir şey çekebilirsiniz. İşlemciyi yükselteceğim, sıcak çalışıtıracağım derseniz de çift kuleli Phantom spirit veya frost spirit falan alabilirsiniz. O kule tipleriyle 7800X3D, 9800X3D bile soğutursunuz.

Çoğu default ayarlarda test ediyorlar onları. 65watt fabrika çıkışlı satılıyor ama anakarta taktığınızda; tavan PPT 88 watt olarak alınıyor o yüzden 88 Watt'ı geçmiyorlar. OC veya undervolt yaparak işlemci wattlarını değiştiriyorlar. Yani önünüzde pek seçenek de yok aslında. PBO kapalı bir şekilde kullanabilirsiniz, Max 88 watt çeker. Ya da sıvı soğutmayı satıp kule tipi alabilirsiniz. Ses konusunda maalesef kasada fanlar arttıkça ses gelecektir. Bu sıvı soğutmaların tek ses derdi fan da değil. Pompa sesi de oluyor birçoğunda.

Daha yeni aldım 6 ay taksitli şu an satmak istemiyorum. Olmadı işlemciyi 100W sabitleyip kullanırım. 100W'a sabitleyince performans düşer mi ki?

Daha yeni aldım 6 ay taksitli şu an satmak istemiyorum. Olmadı işlemciyi 100W sabitleyip kullanırım. 100W'a sabitleyince performans düşer mi ki?
Occt testi yaptım 102 w çekerken 73 74 derecede tutuyor.

Fanım anakarta baglı ıo pump kısmı yok bende.

Silent moda alınca sıcaklılar dahada artmaz mı?

OCCT testi yaptım 102 W çekerken 73 74 derecede tutuyor.

Fanım anakarta baglı IO pump kısmı yok bende.

Silent moda alınca sıcaklılar daha da artmaz mı?

Pompa ses sorunum yok çok şükür iyice delirirdim herhalde.

Son düzenleme:

Kasa fanlarının işlemci sıcaklığını çok değiştireceğini sanmıyorum ya. Dedim ya ben 0 intake, 1 exhaust fanla kullanıyorum. 100, 105watt PBO ayarı da mantıklı olabilir. Bir fark olmaz muhtemelen. Chatgpt'den yaotınız bir de değil mi TDC ve EDC verilerini? Onun çünkü yüzdesel bi matematiği var chatgpt en iyi öneren.

Pompa ses sorunum yok çok şükür iyice delirirdim herhalde.

Anakartta pompa kablosunu cpu_opt'a bağladınız değil mi? Benimkinde pompa sesi de var ama çok değil. İleride belki pompa sesi kullanıma dayalı yapabilir. Çok kalitelilerde bile olabiliyor. Siz de benim yaşadığımın aynısını yaşıyorsunuz. 95Watt yapmıştım ben ilk, sonra yavaş yavaş arttırdım şimdi 120 PPT ile kullanıyorum. Arada fark yok denilecek kadar az.

Kasa fanlarının işlemci sıcaklığını çok değiştireceğini sanmıyorum ya. Dedim ya ben 0 intake, 1 exhaust fanla kullanıyorum. 100, 105watt PBO ayarı da mantıklı olabilir. Bir fark olmaz muhtemelen. Chatgpt'den yaotınız bir de değil mi TDC ve EDC verilerini? Onun çünkü yüzdesel bi matematiği var chatgpt en iyi öneren.

Anakartta pompa kablosunu cpu_opt'a bağladınız değil mi? Benimkinde pompa sesi de var ama çok değil. İleride belki pompa sesi kullanıma dayalı yapabilir. Çok kalitelilerde bile olabiliyor. Siz de benim yaşadığımın aynısını yaşıyorsunuz. 95Watt yapmıştım ben ilk, sonra yavaş yavaş arttırdım şimdi 120 PPT ile kullanıyorum. Arada fark yok denilecek kadar az.
Evet chatgpt den alup yazıyorum.Birini işlemciye diğerini anakarta bagladım cha1 fanından sıvı sogutma fanlarını kontrol ediyorum.Pompa ayarı var ise yapamıyorum.

Evet chatgpt den alup yazıyorum.Birini işlemciye diğerini anakarta bagladım cha1 fanından sıvı sogutma fanlarını kontrol ediyorum.Pompa ayarı var ise yapamıyorum.
Sonuçta render işi ile ugrasmıyorum 100wattın yeteceğini düşünüyorum zaten csde 60 75w çekiyor bi valorantta 80 90w çekiyor..”

Soğutmanın 4 pin PWM kablosu cpu fan kısmına, pompa kablosunu da aio_pump yoksa cpu opt'a takmanız lazım hocam. Bu ikisi önemli.

Sonuçta render işi ile ugrasmıyorum 100wattın yeteceğini düşünüyorum zaten csde 60 75w çekiyor bi valorantta 80 90w çekiyor..”

105 watt mode'u bile olabilir anakartın. 105 watt PBO yapın yeterli olur. Hikayeli oyunlar da ortalama o kadar çeker zaten.

Soğutmanın 4 pin PWM kablosu cpu fan kısmına, pompa kablosunu da aio_pump yoksa cpu opt'a takmanız lazım hocam. Bu ikisi önemli.

105 watt mode'u bile olabilir anakartın. 105 watt PBO yapın yeterli olur. Hikayeli oyunlar da ortalama o kadar çeker zaten.
2 kere söküp taktım en sonda vatanda taktırdım yanlış takmışımdır diye degısen bısey olmamıştı

2 kere söküp taktım en sonda vatanda taktırdım yanlış takmışımdır diye degısen bısey olmamıştı

Cpu_fan direkt işlemci sıcaklığına göre ayarlanan kısım zaten soğutucunun fanlarını ayarlayan, anakartın ona göre default, silent, performans, full speed diye ayarları var hatta. Cpu fan kısmında olması önemli. Pompa kablosu da sürekli aynı voltta çalışması lazım. Cpu opt kısmı da onu sağlıyor. Pompa kısmında detaylı bilgim yok ama cha_fan kısmına takılacağını sanmıyorum, problem olabilir. Chatgpt bu sorulara da baya detaylı cevap verir aslında.

CPU_FAN direkt işlemci sıcaklığına göre ayarlanan kısım zaten soğutucunun fanlarını ayarlayan, anakartın ona göre default, silent, performans, Full Speed diye ayarları var hatta. CPU fan kısmında olması önemli. Pompa kablosu da sürekli aynı voltta çalışması lazım. CPU OPT kısmı da onu sağlıyor. Pompa kısmında detaylı bilgim yok ama CHA_FAN kısmına takılacağını sanmıyorum, problem olabilir. ChatGPT bu sorulara da bayağı detaylı cevap verir aslında.

Yanlış takıldığını düşünmüyorum açıkçası.

Yanlış takıldığını düşünmüyorum açıkçası.
Ai tweakerdan deneyip yazacağım.

Son düzenleme: