adagezer

Uzman
Yer
izmir
Merhaba, fiyatlar henüz uçuşa geçmeden önce AM5 sistem toplamıştım. ASUS B650M-R anakart ve Ryzen 5 7500F işlemciyi varsayılan ayarlarda kullanıyorum, soğutucu kule tipi değil ID-Cooling IS-47-XT. Forumlarda dolaşmanın ve konu ile ilgili çokca video izlemenin sonucu aklıma düşen işlemciye undervolt yapsam mı düşüncesi ile AIDA64 sistem testi yaptım. Oluşan sıcaklık ve voltaj değerlerini aşağıda paylaşıyorum. Değerler nasıl sizce? Çok teknik bilgiye sahip değilim ama bana yüksek gibi gelmedi, sizlerin de yorumlarını almak isterim.
6 dakikalık test bittiği anda.

aida.webp

Testin istatiksel sonuçları.

result.webp

Bilgisayarı açıp BIOS'a girip biraz bekledim, BIOS ekranında 1,4 volt ile 50 derece gösteriyor, bu fark nereden kaynaklanıyor olabilir?
Ayrıca tempcore işlemciyi neden 3 çekirdek gibi görüyor?
Syg.

Sadece Core Performance Boost kapatıp tekrar test yaptım. Burada hangi değerleri göz önüne almam gerekiyor? CPU (Tctl/Tdie) mı yoksa çekirdek sıcaklıkları mı? Voltaj vdd ve SoC değerlerinin hangisi anlık gerçek durumu gösteriyor?

test.webp

Boşta biraz bekledikten sonra;

boş.webp

IMG_E1513.webp

Anakart AI tweaker menüsünden diğer tüm ayarlar default/auto bırakıp sadece Curve Optimizer-all cores-negative-30 verdim. Voltaj 1.4'lerden 1.2'lere indi, anakartın gösterdiğine göre işlemcı sıcaklığı 40larda seyrediyor.

cpu2.webp

Adsız.webp

HWiNFO'da 48 gördüm, AIDA ile teste girdim sorun çıkmadı. HWiNFO ile AIDA arasında 10 derece sıcaklık farkı var, AIDA daha düşük gösteriyor? HWiNFO (tctl/tdie) değerlerine göre, 20 gün önce CPB kapatınca 55 olan sıcaklık undervolt ile 49-50 oldu. Daha fazla negatif değer vermek istemedim. 7500F için bu rakamlardan daha da aşağıya inmek için önereceğiniz başka ince ayar var mı? Veya ID-Cooling IS-47-XT yerine kule tipi soğutucu mu bakalım?

Son düzenleme: