Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Arif23

Uzman
Yer
Azerbaycan
Merhaba, genel olarak oyunlarda takılmalar yaşıyorum. FPS değerlerim aslında gayet stabil ve yüksek seyrediyor ancak ara sıra "Micro-stutter" dediğimiz anlık takılmalar meydana geliyor. Bu sorunun RAM mi yoksa SSD kaynaklı mı olduğunu merak ediyorum.

Sistemimde RAM'lerim EXPO desteklemiyor; anakartım ASUS olduğu için DOCP profilini kullanıyorum. Sorunu çözmek adına birçok ayar denedim:

RAM'leri hem default (stok) hızında hem de 6000 MT/s hızında denedim ancak sorun devam etti.
BIOS ve Chipset sürücülerimi en güncel sürümlere yükselttim.
Windows kaynaklı olabilir diye düşünerek temiz kurulum yaptım ancak sonuç değişmedi.
DOCP ve Frekans Ayarlarım: DOCP'i ve II ayarları neredeyse aynı. RAM'leri MCLK 3200 (6400 MT/s), FCLK 2000 ve UCLK 1600 (yani 2:1 modunda) çalıştırıyor. Aralarında sadece zamanlama (timing) farkları var. Şu an DOCP Tweaked profilini kullanıyorum; bu profil MCLK 3200, FCLK 2000 ve UCLK 3200 olarak ayarlıyor. Bu ayarlarda herhangi bir çökme veya mavi ekran hatası almıyorum, sistem stabil çalışıyor ancak oyunlardaki o anlık takılmalar bir türlü geçmiyor.

Elimdeki SSD DRAM-less (DRAM önbelleği olmayan) bir model. Takılmaların sebebi bu olabilir mi? Sorunun kaynağını (RAM, SSD veya başka bir bileşen) net olarak tespit edebilmem için önerebileceğiniz bir yazılım veya test yöntemi var mı?

Şimdiden yardımlarınız için teşekkürler.

Sistem Bileşenleri:

CPU: AMD Ryzen 5 7500F
Soğutucu: DeepCool AG400
Anakart: ASUS Prime B650-Plus Wi-Fi
GPU: INNO3D GeForce RTX 3060 12 GB
RAM: Corsair Vengeance 32 GB (2x16) DDR5 6400 MT/s CL 36-48-48-104 1.35V
SSD: Samsung MZVLQ256HAJD (PM991) 256 GB

SSD .webp
1768899357996.webp

1768899535931.webp

1768899489101.webp
GPU.webp

Çözüm
Sorun büyük ihtimal RAM. Öneri olarak işlemcide iGPU varsa kapatın. BT, Wi-Fi, HD Audio ve Global C-state BIOS üzeründen kapatın. Windows güç planını yüksek ve dengeli olarak değiştirin. Güç ayarları bölümünden USB seçmeli askıya alma ve hızlı başlatmayı kapatın. Deneyimleyip dönüş sağlayın, umarım sorun çözülür.
Sorun büyük ihtimal RAM. Öneri olarak işlemcide iGPU varsa kapatın. BT, Wi-Fi, HD Audio ve Global C-state BIOS üzeründen kapatın. Windows güç planını yüksek ve dengeli olarak değiştirin. Güç ayarları bölümünden USB seçmeli askıya alma ve hızlı başlatmayı kapatın. Deneyimleyip dönüş sağlayın, umarım sorun çözülür.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Hocam, dediğiniz ayarların hepsini uygulayarak test ettim. RAM’leri default hızında, DOCP 2, DOCP tweak’ler; daha sonra 6000 MHz, 6400 MHz olmak üzere farklı şekillerde test ettim, hâlâ drop oluyor. Bu arada ses çıkışını monitörden alınca, drop girince ses de bozulma oluyor. Bir de bunu test ederken internete kablosuz bağlıydım. 2 kere farklı RAM ayarlarında denedim, sonuçlar aynı. Driver’ları sildim, sesle ilgili karışıklık yapmasın diye. Son 5–6 gündür farklı şekillerde test ediyorum. Bu arada internetle alakası olabilir mi? Ping 76–80 gibi. Testler hep farklı şekilde sonuç veriyor. Bir de geceleri akıcı oluyor, belki de internetle alakalı olur mu? MemTest86 3 saatlik test sonucunda bir sorun çıkmadı. Ayarlar 6400 MHz, 1:1, 2000 FCLK modunda test ettim. Zaten SSD alacağım, bir de öyle denerim. Son olarak RAM’i değiştirmeyi de düşünüyorum. Bilgisayarı topladığım yerden RAM değiştirirken neye bakmam gerekiyor? 6000 MHz, CL ne olsun? Büyük ihtimal elimdeki RAM’lerle değiştireceğim. Yardımınız için teşekkürler.
WhatsApp Image 2026-01-20 at 18.00.48.webp
WhatsApp Image 2026-01-20 at 18.00.48 (1).webp

Hocam, dediğiniz ayarların hepsini uygulayarak test ettim. RAM'leri default hızında, DOCP 2, DOCP Tweak'ler; daha sonra 6000 MHz, 6400 MHz olmak üzere farklı şekillerde test ettim, hâlâ drop oluyor. Bu arada ses çıkışını monitörden alınca, drop girince ses de bozulma oluyor. Bir de bunu test ederken internete kablosuz bağlıydım. 2 kere farklı RAM ayarlarında denedim, sonuçlar aynı. Driver'ları sildim, sesle ilgili karışıklık yapmasın diye. Son 5–6 gündür farklı şekillerde test ediyorum. Bu arada internetle alakası olabilir mi? Ping 76–80 gibi. Testler hep farklı şekilde sonuç veriyor. Bir de geceleri akıcı oluyor, belki de internetle alakalı olur mu? Memtest86 3 saatlik test sonucunda bir sorun çıkmadı. Ayarlar 6400 MHz, 1:1, 2000 FCLK modunda test ettim. Zaten SSD alacağım, bir de öyle denerim. Son olarak RAM'i değiştirmeyi de düşünüyorum. Bilgisayarı topladığım yerden RAM değiştirirken neye bakmam gerekiyor? 6000 MHz, CL ne olsun? Büyük ihtimal elimdeki RAM'lerle değiştireceğim. Yardımınız için teşekkürler.Eki Görüntüle 219789Eki Görüntüle 219790

RAM alacak isen zaten 17k en kötü ödeyeceksin. Bütçen iyi ise CL26 6000MHz. Normal bütçe CL28 6000MHz. Düşük bütçe 6000MHz CL30 almanı tavsiye ederim. Sr kit al bence. Daha detaylı bilgi için, @Ayhan Dönmez hocama danış istersen. RAM overclock yapar hem çözülür belki. Offline oyunlarda test bakalım bir de, sonuç aynı mı?

RAM alacak isen zaten 17k en kötü ödeyeceksin. Bütçen iyi ise CL26 6000MHz. Normal bütçe CL28 6000MHz. Düşük bütçe 6000MHz CL30 almanı tavsiye ederim. Sr kit al bence. Daha detaylı bilgi için, @Ayhan Dönmez hocama danış istersen. RAM overclock yapar hem çözülür belki. Offline oyunlarda test bakalım bir de, sonuç aynı mı?
Hocam, sorun RAM kaynaklıysa DOCP kapalıyken böyle bir problem olur mu? Yani varsayılan ayarlara alındığında (CL40, 4800 MHz) RAM hızı düşünce SSD hızı da düşüyor.

RAM’i oldukça farklı ayarlarda test ettim: 5600, 5800 vs. Oyunu HDD’ye atıp o şekilde de denedim, sonuç yine aynı. Son olarak GTA 5’ten oyun içi kayıt paylaşıyorum; izleyip yorum yapar mısınız? Oyun akıcı yanı drop yok.

Hatta şöyle söyleyeyim: SSD dediğim kayıt için oyunu gidip direkt HDD’ye kurdum, droplar neredeyse aynı. Videoyu SSD’ye kayıt aldım ama HDD’de test edince de sonuç değişmedi. RAM ayarlarını değiştirip tekrar test ettim: DOCP 1–2, tweaked, 6400, 6000 ve 4800 MHz; sonuç hep aynı. İşlemciden olabilir diye PBO’yu da kapattım.

Çok bilgim yok ama merak ettim: Shader cache’in SSD’ye yazıldığını varsayarsak, HDD’de de aynı dropların olması, SSD’deki cache’in kullanılmaya devam etmesinden kaynaklanıyor olabilir mi? Biraz fanteziye kaçıyor gibi ama sormak istedim.

Burada da Wi-Fi ile bağlandım, ses monitörden çıkıyor. Drop girince ses de bozuluyor; normalde Bluetooth kulaklıkta sesle ilgili bir sorun yok .Hdd aynı şekilde drop oluyor.

Son düzenleme:
@LH44 @ggbye @Ayhan Dönmez
Bunlar, anakartın DOCP 1, DOCP 2 ve DOCP Tweaked profilleri seçildiğinde yaptığı ayarlardır.
Docp1.webp DOCP2.webp DOCP Tweaked.webp
DOCP 1’de 2:1 moduna alıyor. DOCP 2’de de 2:1 modunda CL ve birkaç ayar haricinde her şeyi otomatikte bırakıyor. DOCP Tweaked profili 1:1 moduna alıyor; CL değerlerini belirliyor, diğer tüm değerleri ise otomatik olarak ayarlıyor.

Bellekler yalnızca XMP desteklidir.
Corsair Vengeance 32GB (2×16) DDR5 6400 MT/s CL36-48-48-104, 1.35V
Modül parça numarası: CMH32GX5M2N6400C36
Micron D-Die (4.4)

Burası ise 6000 MHz 1:1 modunda kullandığım ayarların değerleri :
1769100270674.webp

1769100285957.webp

1769100299025.webp

1769100381154.webp

1769100517224.webp

Micron ve sr kit.
Sana öneri olarak, şunları diyeyim. Bu RAM yeni ise iade et, değilse sat kurtul. En düşük 6000MHz CL30 RAM al. Mümkün ise Corsair alma. XPG, Kingston veya G.Skill tercih et.

Micron ve sr kit.

Sana öneri olarak, şunları diyeyim. Bu RAM yeni ise iade et, değilse sat kurtul. En düşük 6000MHz CL30 RAM al. Mümkün ise Corsair alma. XPG, Kingston veya G.Skill tercih et.

Zaten RAM fiyatları yüksek, piyasa altına koy ilana. Bu krizi fırsata çevir, 5-7k ekle üstüne güzel bir şey al. Oyun oynayan ve bilinçli bir kullanıcı bu RAM'ı satın almaz, direk sat.

Son düzenleme: