Merhaba, genel olarak oyunlarda takılmalar yaşıyorum. FPS değerlerim aslında gayet stabil ve yüksek seyrediyor ancak ara sıra "Micro-stutter" dediğimiz anlık takılmalar meydana geliyor. Bu sorunun RAM mi yoksa SSD kaynaklı mı olduğunu merak ediyorum.
Sistemimde RAM'lerim EXPO desteklemiyor; anakartım ASUS olduğu için DOCP profilini kullanıyorum. Sorunu çözmek adına birçok ayar denedim:
RAM'leri hem default (stok) hızında hem de 6000 MT/s hızında denedim ancak sorun devam etti.
BIOS ve Chipset sürücülerimi en güncel sürümlere yükselttim.
Windows kaynaklı olabilir diye düşünerek temiz kurulum yaptım ancak sonuç değişmedi.
DOCP ve Frekans Ayarlarım: DOCP'i ve II ayarları neredeyse aynı. RAM'leri MCLK 3200 (6400 MT/s), FCLK 2000 ve UCLK 1600 (yani 2:1 modunda) çalıştırıyor. Aralarında sadece zamanlama (timing) farkları var. Şu an DOCP Tweaked profilini kullanıyorum; bu profil MCLK 3200, FCLK 2000 ve UCLK 3200 olarak ayarlıyor. Bu ayarlarda herhangi bir çökme veya mavi ekran hatası almıyorum, sistem stabil çalışıyor ancak oyunlardaki o anlık takılmalar bir türlü geçmiyor.
Elimdeki SSD DRAM-less (DRAM önbelleği olmayan) bir model. Takılmaların sebebi bu olabilir mi? Sorunun kaynağını (RAM, SSD veya başka bir bileşen) net olarak tespit edebilmem için önerebileceğiniz bir yazılım veya test yöntemi var mı?
Sorun büyük ihtimal RAM. Öneri olarak işlemcide iGPU varsa kapatın. BT, Wi-Fi, HD Audio ve Global C-state BIOS üzeründen kapatın. Windows güç planını yüksek ve dengeli olarak değiştirin. Güç ayarları bölümünden USB seçmeli askıya alma ve hızlı başlatmayı kapatın. Deneyimleyip dönüş sağlayın, umarım sorun çözülür.
@LH44@ggbye@Ayhan Dönmez
Bunlar, anakartın DOCP 1, DOCP 2 ve DOCP Tweaked profilleri seçildiğinde yaptığı ayarlardır. Eki Görüntüle 220210Eki Görüntüle 220211Eki Görüntüle 220212
DOCP 1’de 2:1 moduna alıyor. DOCP 2’de de 2:1 modunda CL ve birkaç ayar haricinde her şeyi otomatikte bırakıyor. DOCP Tweaked profili 1:1 moduna alıyor; CL değerlerini belirliyor, diğer tüm değerleri ise otomatik olarak ayarlıyor.
Bellekler yalnızca XMP desteklidir.
Corsair Vengeance 32GB (2×16) DDR5 6400 MT/s CL36-48-48-104, 1.35V
Modül parça numarası: CMH32GX5M2N6400C36
Micron D-Die (4.4)
Micron D-Die AM5'te tehlike arz ediyor. Testleri geçse de drop, stutter sebebi çoğu sistemde. Optimizasyonu da imkansıza yakın. Tabii tek sebep bu olacak diye bir şey yok. Ama ilk tercih olmaz, bu tarz sıkıntılar çıktığında sebebini bulabilmek imkansıza yakın. Testte hata vermeyip oyun oynatmıyor, drop sebebi Micron genelde.
HDD ya da SATA SSD varsa onlardan oyun oynama mümkünse. NVME M.2 edin, mümkünse DRAM'li bir model olsun. KC3000, Kioxia Pro, Samsung 990 Pro gibi. Bu saatten sonra RAM alıp da denenemiyor, diğer parçaları da denemek lazım. Her oyunda drop varsa işletim sistemi kaynaklı bir sıkıntı yoksa parça deneme yoluna gideceksin. Micron uygunsuz normalde, testlerde hata vermese de oyunlarda bu sorunları yapar ama her sistemde yapacak diye bir şey yok. Tek sorun Micron olmayabilir. Hynix olsaydı çok nadiren drop girerdi muhtemelen diğer herhangi bir parçada sıkıntı olsa da. Hynix biçilmiş kaftan AM5'te şu anda.
Bu argümanı sunma sebebim de, Hynix harici ve kısmen Samsung 16 Gbit B-Die harici, manuel Tuning işlemi yapamıyorsun DDR5'te. Bu da aralıklı drop sorunu yapıyor çoğu oyunda. @Arif23
Micron ve sr kit.
Sana öneri olarak, şunları diyeyim. Bu RAM yeni ise iade et, değilse sat kurtul. En düşük 6000MHz CL30 RAM al. Mümkün ise Corsair alma. XPG, Kingston veya G.Skill tercih et.
Zaten RAM fiyatları yüksek, piyasa altına koy ilana. Bu krizi fırsata çevir, 5-7k ekle üstüne güzel bir şey al. Oyun oynayan ve bilinçli bir kullanıcı bu RAM'ı satın almaz, direk sat.
Hocam, rica etsem daha detaylı bilgi verebilir misiniz? Yani SR kit olsa ne gibi bir sorun teşkil ediyor ki, AMD için mutlaka dual rank (DR) olması gerekiyor?
Azerbaycan’da yaşadığım için bu RAM’leri satabileceğimi pek sanmıyorum; burada zaten PC toplayan kişi sayısı az. Büyük ihtimalle PC’yi topladığım mağazaya gidip RAM’leri değiştirmelerini isteyeceğim.
Eğer değişim yaparlarsa, elimdeki RAM’e karşılık nasıl bir RAM almam gerekir? Bu arada büyük ihtimalle Corsair vereceklerdir; mağaza zaten tamamen Corsair modelleriyle dolu.
Hocam, rica etsem daha detaylı bilgi verebilir misiniz? Yani sr kit olsa ne gibi bir sorun teşkil ediyor ki, AMD için mutlaka Dual rank (dr) olması gerekiyor?
Azerbaycan'da yaşadığım için bu RAM'leri satabileceğimi pek sanmıyorum; burada zaten PC toplayan kişi sayısı az. Büyük ihtimalle PC'yi topladığım mağazaya gidip RAM'leri değiştirmelerini isteyeceğim.
Eğer değişim yaparlarsa, elimdeki RAM'e karşılık nasıl bir RAM almam gerekir? Bu arada büyük ihtimalle Corsair vereceklerdir; mağaza zaten tamamen Corsair modelleriyle dolu.
6000MHz ve CL değeri, en düşük RAM hangisi ise onu al, yüksek ihtimal Hynix çıkar. Sr olmasında sorun yok. Sadece RAM Micron. Ek olarak sr RAM daha iyidir.
6000MHz ve CL değeri, en düşük RAM hangisi ise onu al, yüksek ihtimal Hynix çıkar. Sr olmasında sorun yok. Sadece RAM Micron. Ek olarak sr RAM daha iyidir.
Eğer mağaza değişim yapamaz ise, yapmayacağını düşünüyorum. Bütçeni söyle, sana uygun RAM bakabilirim.
Hocam, bütçe olarak elimdeki RAM'leri satabilirsem olur bu fiyata RAM almam şahsen. SSD ve monitör alacağım için önce kaliteli bir SSD alıp öyle deneyim diyorum. Bir de elimdeki RAM'leri ne kadar fiyata satabilirim? Buradaki mağazaların RAM satış fiyatları için link paylaşıyorum; rica etsem yorum yapar mısınız? @Ayhan Dönmez@ggbye yine de yardımlarınız icin sağ olun.
Hocam, bütçe olarak elimdeki RAM'leri satabilirsem olur bu fiyata RAM almam şahsen. SSD ve monitör alacağım için önce kaliteli bir SSD alıp öyle deneyim diyorum. Bir de elimdeki RAM'leri ne kadar fiyata satabilirim? Buradaki mağazaların RAM satış fiyatları için link paylaşıyorum; rica etsem yorum yapar mısınız? @Ayhan Dönmez@ggbye yine de yardımlarınız icin sağ olun.
Uzun süredir piyasa takibini bıraktım. İpin ucu bir yerden sonra koptu çünkü, tatsız bir hal aldı. @LH44 piyasayı daha yakından takip ediyor. @ggbye ile birlikte Hynix H16a mümkünse seçmeniz uygun olur.
Uzun süredir piyasa takibini bıraktım. İpin ucu bir yerden sonra koptu çünkü, tatsız bir hal aldı. @LH44 piyasayı daha yakından takip ediyor. @ggbye ile birlikte Hynix H16a mümkünse seçmeniz uygun olur.
Bunu 2. elden düşürebilirseniz iyi olur. Bu kiti 4800 MT/s CL40 JEDEC kullanan fazlaca kişi var çünkü, hem de 1.4v sürümünü. @ggbye
Normalde Vatan'ın iade politikası sorun olmuyor, bunları binning yapıp muhtemelen iade etmişlerdir. Son elde kalanlar bunlar. Bu kiti alsam 6600 CL24 açma ihtimalim düşük gibi. Siz yine de H16A'dan şaşmayın, H16M ile aynı fiyatta zaten.
Bunu 2. elden düşürebilirseniz iyi olur. Bu kiti 4800 MT/s CL40 JEDEC kullanan fazlaca kişi var çünkü, hem de 1.4v sürümünü. @ggbye
Normalde Vatan'ın iade politikası sorun olmuyor, bunları binning yapıp muhtemelen iade etmişlerdir. Son elde kalanlar bunlar. Bu kiti alsam 6600 CL24 açma ihtimalim düşük gibi. Siz yine de H16A'dan şaşmayın, H16m ile aynı fiyatta zaten.