Merhaba, genel olarak oyunlarda takılmalar yaşıyorum. FPS değerlerim aslında gayet stabil ve yüksek seyrediyor ancak ara sıra "Micro-stutter" dediğimiz anlık takılmalar meydana geliyor. Bu sorunun RAM mi yoksa SSD kaynaklı mı olduğunu merak ediyorum.
Sistemimde RAM'lerim EXPO desteklemiyor; anakartım ASUS olduğu için DOCP profilini kullanıyorum. Sorunu çözmek adına birçok ayar denedim:
RAM'leri hem default (stok) hızında hem de 6000 MT/s hızında denedim ancak sorun devam etti.
BIOS ve Chipset sürücülerimi en güncel sürümlere yükselttim.
Windows kaynaklı olabilir diye düşünerek temiz kurulum yaptım ancak sonuç değişmedi.
DOCP ve Frekans Ayarlarım: DOCP'i ve II ayarları neredeyse aynı. RAM'leri MCLK 3200 (6400 MT/s), FCLK 2000 ve UCLK 1600 (yani 2:1 modunda) çalıştırıyor. Aralarında sadece zamanlama (timing) farkları var. Şu an DOCP Tweaked profilini kullanıyorum; bu profil MCLK 3200, FCLK 2000 ve UCLK 3200 olarak ayarlıyor. Bu ayarlarda herhangi bir çökme veya mavi ekran hatası almıyorum, sistem stabil çalışıyor ancak oyunlardaki o anlık takılmalar bir türlü geçmiyor.
Elimdeki SSD DRAM-less (DRAM önbelleği olmayan) bir model. Takılmaların sebebi bu olabilir mi? Sorunun kaynağını (RAM, SSD veya başka bir bileşen) net olarak tespit edebilmem için önerebileceğiniz bir yazılım veya test yöntemi var mı?
Sorun büyük ihtimal RAM. Öneri olarak işlemcide iGPU varsa kapatın. BT, Wi-Fi, HD Audio ve Global C-state BIOS üzeründen kapatın. Windows güç planını yüksek ve dengeli olarak değiştirin. Güç ayarları bölümünden USB seçmeli askıya alma ve hızlı başlatmayı kapatın. Deneyimleyip dönüş sağlayın, umarım sorun çözülür.
@ggbye Alıp almayacağına bundan sonra karar ver. @Bandırmalı1965 'nın LN2'si ile CL22 açardınız bunu. Ama henüz CL22 tanımlı değil. Artık sonraki baharlarda.
@ggbye alıp almayacağına bundan sonra karar ver. @Bandırmalı1965'nın LN2'si ile CL22 açardınız bunu. Ama henüz CL22 tanımlı değil. Artık sonraki baharlarda.
Hocam ben RAM alacağım. Elimdeki 64 GB olanı satıp, G.Skill DDR5 6000MHz CL26 olan ürünü alacağım. Bunda RGB var, RGB düşmanı olarak derin düşüncelerdeyim.
Hocam ben RAM alacağım. Elimdeki 64 GB olanı satıp, G.Skill DDR5 6000MHz CL26 olan ürünü alacağım. Bunda RGB var, RGB düşmanı olarak derin düşüncelerdeyim.
Open source RGB lighting control that doesn't depend on manufacturer software
openrgb.org
@ggbye Bu yazılımı indirip yönetici açıyorsun, sonrasında açılışta arka planda RGB'leri kapatıyor direkt ayarlarsan. Afterburner GPU profilini uyguladığı gibi bu da RGB profilini uyguluyor. Yöntem bu. RGB ile işiniz yok OC ile uğraşırken. 5 derece ekliyor kite.
Open source RGB lighting control that doesn't depend on manufacturer software
openrgb.org
@ggbye bu yazılımı indirip yönetici açıyorsun, sonrasında açılışta arka planda RGB'leri kapatıyor direkt ayarlarsan. Afterburner GPU profilini uyguladığı gibi bu da RGB profilini uyguluyor. Yöntem bu. RGB ile işiniz yok OC ile uğraşırken. 5 derece ekliyor kite.
Kiti heatsink'ten ayırayım derken çipleri koparma da, sonra DR'yi de bulamazsın Tekrar lehimlemen gerekir ya da reballing. Bilmiyorsan uğraşma derim. Sıcak hava tabancası en kolayı normalde, IPA-İzopropil'de bekletmek acemi işi ama garanti yöntem.
Kiti Heatsink'ten ayırayım derken çipleri koparma da, sonra Dr'yi de bulamazsın tekrar lehimlemen gerekir ya da reballing. Bilmiyorsan uğraşma derim. Sıcak hava tabancası en kolayı normalde, IPA-izopropil'de bekletmek acemi işi ama garanti yöntem.
XPG olanı alsa şimdiden, iyi olur onun için. @Arif23 arada 3K var beni dinle alacaksan, G.Skill CL28 al sesini çıkartma. 45-50k olduğu zaman dua edersin.
XPG olanı alsa şimdiden, iyi olur onun için. @Arif23 arada 3K var beni dinle alacaksan, G.Skill CL28 al sesini çıkartma. 45-50k olduğu zaman dua edersin.
Hocam RAM’leri elimden çıkarayım, direkt konu açarım zaten alırken. Bu ay sonu SSD fiyatları da daha da artmadan SSD alayım diyorum Gen4. Hocam, bir de ben Azerbaycan’da olduğum için Türkiye’den almak istiyorum Ssd yi .kargo olarak güvenli satış yapan yerler hangileri? Burada teknoloji ürünleri sizden bile pahalı. Zaten ekran kartını Türkiye’den aldım uygun fiyata . Bilgisayarı da toplarken çok çabuk davrandım, çalışıp öyle aldım zaten; alana kadar gün sayıyodum resmen. Sözde RAM’ı da araştırıp gitmiştim, orada nasıl olduysa Expo olması aklıma bile gelmedi toplarken .:')
Hocam RAM'leri elimden çıkarayım, direkt konu açarım zaten alırken. Bu ay sonu SSD fiyatları da daha da artmadan SSD alayım diyorum gen4. hocam, bir de ben Azerbaycan'da olduğum için Türkiye'den almak istiyorum SSD'yi. Kargo olarak güvenli satış yapan yerler hangileri? Burada teknoloji ürünleri sizden bile pahalı. Zaten ekran kartını Türkiye'den aldım uygun fiyata. Bilgisayarı da toplarken çok çabuk davrandım, çalışıp öyle aldım zaten; alana kadar gün sayıyordum resmen. Sözde RAM'ı da araştırıp gitmiştim, orada nasıl olduysa EXPO olması aklıma bile gelmedi toplarken:')