R5 7500F & RTX 5060 Ti 16 GB sistemde oyunlar akıcı değil

emrwxst

Çalışkan
Yer
KömürKent
Herkese iyi günler;
  • AMD Ryzen 5 7500F (Thermalright Assassin King 120 SE Soğutucu)
  • ASUS B650M-R Anakart
  • Patriot Viper Venom 16 GB X2 6000 MHz CL30 RAM
  • ASUS Prime 5060 Ti O16 GB
  • Adata SU630 480 GB SSD
  • Western Digital 1 TB HDD
  • Samsung 240 GB HDD(fotoğraf için)
  • High Power ECO 600W 80+ Bronze PSU
Sistemim şu anda bu ve oyunlarda akıcılık hissedemiyorum. Sanki oyun, %1 FPS değerindeki gibi hissediliyor. Örnek olarak, oyun 100 FPS alırken %1 FPS değeri 65-70 civarında oluyor ve ekranımda da sanki o değerdeymişim gibi hissediyorum.
Ekran kartını FurMark testiyle denedim; GPU kullanımında herhangi bir dalgalanma ya da düşük FPS sorunu yaşamadım. Sıcaklık değerleri GPU'da 64°C, VRAM'de 65°C civarındaydı. FurMark FPS değeri de 200'lerde gezdi.
RAM'leri Memtest86 ile 3 saat test ettim, bir tane bile hata çıkmadı. Daha sonra TestMem5 ile “Extreme1” profilinde 2 saat test yaptım, burada da herhangi bir hata vermedi.(EXPO 1 açık)

SSD ve PSU'dan şüphelerim var ikisi de 6 yıllık parçalarım. Ancak emin değilim. Eski sistemimde bu sorun var mıydı derseniz, o zamanlar parçalar eski kaldığı için yetersizlik kaynaklı olduğunu düşünüyordum. Bu yüzden pek dikkat etmedim, emin olamıyorum. Yapmam veya paylaşmam gereken bir değer varsa söyleyin.
Bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim.

Adata SU630 kronik sorunlu bir seri idi diye hatirliyorum. Okuma ve yazma hizi cok asiri dusuyor, cok fazla isiniyordu. Oradan baslayablirsiniz.

Furmark testi yaparken Hwinfo açıp +12V değerini gözlemle, 11.4V altına iniyorsa PSU'yu işaret edebilir. SSD için de Crystaldiskinfo uygulamasını indir ve sağlığını test et. Buralardan bir şey çıkmazsa EXPO kapatıp da dener misin? Manuel 6000 Mhz ram değeri gir BIOS üzerinden.

Adata SU630 kronik sorunlu bir seri idi diye hatirliyorum. Okuma ve yazma hizi cok asiri dusuyor, cok fazla isiniyordu. Oradan baslayablirsiniz.
Doğru hatırlıyorsunuz.

SSD için değerler böyle, sağlık %100 gösteriyor.

Ekran kartı değerleri 10 dakikalık testte bu şekilde hocam.

Son düzenleme:
7500F
MSİ B850 Mortar
Palit 3070 ti (Yük altında 85 dereceleri görüyor)
2x16gb c30 64000 Mhz
m2 patriot viper elit 2tb gen4
750 w msi gold psu
Hiç bir oyunda takılma vs. olmuyor bende. Çoğunlukla pubg ve benzeri fps oyunları oynuyorum.Yazdıklarına göre ısınma gibi gözükmüyor senin sorunun muhtemelen yazılımsal olma ihtimali yüksek.
Windows,driverlar vb. olabilir sorunun.

Expo açık ve kapalı şekilde denedim. Aralarında bence fark yok, hatta expo 1 daha iyi geldi. Aşağıya testleri bıraktım siz de bir bakabilir misiniz? R6 için youtube da fps testlerini bulamadım bana düşük geldi sizce normal mi? Sizde de aynı ekran kartı var mış hocam sizde değerler nasıl? Bir de 6000 MHz’i manuel olarak nasıl gireceğimi bilmiyorum yardımcı olur musunuz? HWİnfo da SK Hynix H-Die yazıyor böyle bir çip var mı ? (Ramler kit değil)

Hocam bilmiyorum şu ana kadar 4-5 oyunda test ettim ve bu sorun var. Böyle olunca iş yazılımsal gelmemeye başladı. Sorunun donanımsal ya da bir ayarla ilgili olabileceği geliyor. Test ettiğim bütün oyunlar ssdye kuruluydu. Sorun donanımsalsa da umarım hangi parçadan olduğunu bulabiliriz.

Yanlış giden bir şeyler var. Frametime R6'da ip gibi olması lazım. Sizde sık sık aşağı yönde frametime bozulmaları oluyor. O anlarda herhangi bir drop ya da stutter hissediyor musunuz? Videodan anlaşılmadığı için soruyorum. FPS değerlerine gelecek olursak bana biraz az geldi, muhtemelen DLSS açık değil.

https://techolay.net/sosyal/konu/nv...guncel-suruculer-performans-dusuruyor.144319/ Direkt benim yaptığım gibi hazırlık maçına girip test eder misin? Oyun içi; DLSS quality açık, doku kalitesi orta, geri kalan ayarlar low olacak şekilde test etmiştim. 462 FPS civarı geziyordu. Tabii ben normalde şartlar gereği Vsync açık sabit 180 FPS ile oynuyorum fakat kıyaslayabilmen adına bu sonuçları paylaştım. Bende 462 FPS alırken de frametime hep dümdüz ilerliyordu. Asla senin videoda olduğu gibi frametime spike yapma durumu olmazdı. Alıştırma modunda verdiğim ayarlar ile bir test yap bakalım. En son bu verdiğim ayarlara V-Sync de ekle istediğin akıcılık gelecek mi gözlemleyelim. Bence faydası olacaktır.

6000 Mhz yapma konusuna gelecek olursak BIOS girip gelişmiş kısmı aç. Orada ram frequency gibi bir ifade olması lazım. Zaten üstüne basınca 5600 6000.. gibi manuel girebileceğin değerlerin olduğu bir alan açılır oradan anlarsın doğru yerde olduğunu. İşte o kısımdan 6000 Mhz olarak seçip, EXPO'yu kapalı tut bir de böyle dene. İşe yaramazsa yine EXPO açarsın.

3070 Ti bence çok güzel bir kart. 5060 Ti öncesi sistemin tüm bileşenleri aynı iken o kart ile de test yapmıştım CS2 yağ gibi akıyordu. 5060 Ti ile CS2 oynanamaz halde. O yüzden başka bir kartla kıyaslamak çok doğru olmaz hocam. Garip bir durum fakat oyunlar sistem seçebiliyor.

Son düzenleme:
Evet hocam hissediyorum. DLSS kapalı oyun orta ayardaydı.
Driver sürümü değiştirmeden DLSS kalite modunda, doku kalitesini orta, geri kalan ayarları low şeklinde denedim. Ölüm maçında yine dalgalanma vardı (video olarak bıraktım). Ancak atış poligonuna girdiğimde 400–420 FPS arasında ip gibi akıyordu %1 FPS ise 300’lerde gezdi (MSI Afterburner açınca 10-20 FPS kayıp oluştu).Ölüm maçında VSync açık denediğimde frametime ip gibi görünüyordu (144 FPS) %1 FPS ise 136’lardaydı. Oyun akıcıydı ama dönüşlerde kasma hissiyatı oldu. Yani sürekli döndüğüm bir oyunda tam akıcılık olmadı. Müsait olduğum birkaç gün içinde manuel RAM ayarları ve Driver sürümü değiştirip tekrar deneyeceğim.

Frametime çok dalgalı, R6 için hiç normal değil. Peki o dalgalanma anlarında drop tekleme falan hissediyor musun? Vsync ile dönüşlerde kasma hissiyatı olması apayrı bir konu. Bir de şunu dener misin;

Gsync on, Vsync on (Nvdia Denetim Masasından aç, oyun içi kapalı kalsın), DLSS on, doku kalitesi orta geri kalanlar low, rivaturner ile FPS cap (monitör hertz - 1) -> %1 Low ile aldığın FPS değeri 144'e yaklaşacağı için daha akıcı bir deneyim yaşarsın. 144'ü geçmeyeceği için G-sync ve Vsync aktif kalır. Yalnız videoda %1 Low değerinin 75'lere indiğini gördüm. Bu çakılmalar normal değil, ve büyük ihtimalle bu verdiğim ayarlar da tam bir çözüm getirmeyecek sadece iyileştirecek.

Eğer yine düzelmezse şu sayacağım adımlar ile temiz kurulum yapıver.

1- BIOS defaults ayarlara getir.
2- İnternet bağlantısı olmadan temiz Windows kurulumu gerçekleştir.
3- Chipset ve ekran kartı driverını manuel kur. NOT: Sürücü 577 tavsiyemdir.
4- Windows güncellemelerini yap.
5- BIOS güncelle. (Beta olmamasına dikkat et)
6- Sistem düzgün açıldıktan sonra EXPO açık/kapalı test. EXPO sorun yaratırsa kapat ve manuel RAM mhz değeri gir.
7- Masaüstü geldikten sonra güç planını dengeli olarak bırak.
8- Monitör ve Windows üzerinden VRR, NVDIA Denetim Masasınından G-Sync açık olsun. NVDIA denetim masasından yüksek performans ve düşük gecikme de aç.
9- Furmark (ekran kartı), OCCT (ram ve işlemci), Crystaldiskinfo (SSD) testi yap ve bunları yaparken Hwinfo kurup +12V hattını incele. 11.4V altına inmemesi gerekir. İnerse PSU göz kırpar.
10- Bu testlerden de başarı ile geçersen R6'yı tekrardan test et ve kıyasla.

Drop ve stutter yaşayan arkadaşlara genelde bu adımları öneriyorum. Bunlar işe yaramazsa farklı ram, ekran kartı veya psu ile sistemi test etmen gerekebilir.

RAM ya da donanım kaynaklı bir sorun çıkarsa Ayhan hocam müsait olunca yardımcı olur. @Ayhan Dönmez

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…