justfree

Gelişen
Arkadaşlar merhaba, yeni bir sistem aldım GameGaraj'dan. Kurulumu yaptım, ilk başta sorun yoktu. Ne zaman NVIDIA driver kurup görüntüyü 1080p aldıysam kasa kasmaya ve Edge gibi tarayıcıyı açınca reset atmaya başladı. Düşünün ki daha şifreyi yazarken bile kasıyor kasayı yeni açtığımda. Isı değerleri normal; işlemci ve GPU 40-45 arasıydı, hatta 37-38'di ilk açtığımda. Ne yapmamı önerirsiniz?

Anakart BIOSTAR B650MT.
Ekran kartı Palit 5060 Ti 16 GB Infinity.
RAM Kingston 16 GB 5600 MHz.
İşlemci 7500F, AMD Cooler Master soğutucu ile kullanılıyor.
Kasa ve PSU GameGaraj marka 650W.
SSD Crucial M.2 1 TB.

@justfree Siz bence ilahiler eşliğinde bir BIOS güncelleme sekansına başlayın, video kaydına vs. alın. Şebeke kesilirse BIOSTAR için sorun olabilir. ASUS ve MSI kartlarda belli bir yüzdeye erişince devam ediyor kaldığı yerden. BIOSTAR deneyimlemedim. BIOS Brick olursa dışarıdan müdahale etmen lazım, FAT32 formatlı 16 GB bellek ile güncelleme işlemi başlatın. Resmi siteden son sürümü indirin. Şu anki BIOS sürümünüz ile resmi sitedeki son sürümün tarihini karşılaştırın. BIOS güncellerken de yine Default ayarlarda kalsın mümkünse. Clear CMOS falan yapın, diyeceğim ama muhtemelen yeterince bilginiz, tecrübeniz yok. Anakartı delmeyelim durduk yerde. Ne Clear CMOS tuşu var, ne de BIOS Flashback tuşu var çünkü.

@justfree Siz bence ilahiler eşliğinde bir BIOS güncelleme sekansına başlayın, video kaydına vs. alın. Şebeke kesilirse BIOSTAR için sorun olabilir. ASUS ve MSI kartlarda belli bir yüzdeye erişince devam ediyor kaldığı yerden. BIOSTAR deneyimlemedim. BIOS Brick olursa dışarıdan müdahale etmen lazım, FAT32 formatlı 16 GB bellek ile güncelleme işlemi başlatın. Resmi siteden son sürümü indirin. Şu anki BIOS sürümünüz ile resmi sitedeki son sürümün tarihini karşılaştırın. BIOS güncellerken de yine Default ayarlarda kalsın mümkünse. Clear CMOS falan yapın, diyeceğim ama muhtemelen yeterince bilginiz, tecrübeniz yok. Anakartı delmeyelim durduk yerde. Ne Clear CMOS tuşu var, ne de BIOS Flashback tuşu var çünkü.
Hocam pcye reset attım. Tekrsr bakayim diye süpriz vga isigi kirmizi yandi ve bios gelmedi. Resetledim geldi. Bu kasa hic içime sinmiyor.

Hocam pcye reset attım. Tekrsr bakayim diye süpriz vga isigi kirmizi yandi ve bios gelmedi. Resetledim geldi. Bu kasa hic içime sinmiyor.

Bu da bir sektör, hazır sistem firmaları hakkındaki görüşlerimi dile getirmeyeceğim. Özelleştirme yapmadan almamanız gerekliydi. GamePower 650W, Kingston 5600 MT/s, BIOSTAR anakart hepsi ofsayt. Çalışmaz mı, çalışır. Ama uğraşman lazım. Tak çalıştır mümkün değil. Çok şanslı olman lazım.

Sizin kartta BIOS pili mevcut mu? Benim gözler hepten gitmiş heralde. Konuyu @LH44 ve @michaelscofield devretmek istiyorum. :)

1773865418690.webp

Daha öncesinde Clear CMOS deneyiminiz oldu mu? Clear_CMOS Jumper pinlerin arasında 15 saniye yıldız tornavida dokunacaksınız sistem kapalıyken. Fişten çekin ya da Power Switch 0 konumda kapalı kalsın bu işlem esnasında. @justfree

Var hocam bendekinde ekran kartinin altinda.

Bu attığım görselde ya yok, ya da ben körleşmişim iyice. Sadede gelirsek, Clear_CMOS pinleri görebiliyorsan sistem kapalıyken 15 saniye yıldız dokun arasında. Sıfırlayacaktır. En temizi budur. BIOS güncelleme gerekmeyebilir ama güncellemende fayda var, çünkü kart BIOSTAR. Güncellemediğin için zaten bu sorunları yaşıyorsun muhtemelen. Şu 12V kanalı vs. sensör yanlış okuyor olabilir. Absürt değerlikte çünkü. OCCT hayatında ilk defa BIOSTAR ile tanışıyor olabilir.

@justfree, @Ayhan Dönmez, mümkün değil ya. Bir yanlışlık var. Sistem 11.4 gibi kapanır zaten.

@Ayhan Dönmez, @michaelscofield konuya bi' göz attım ama şu 12V kanalının 4V verdiği konusunda ortak mıyız?
Eğer bu sorun her driver kurulduğunda yapıyorsa ilginç olur.

Hani PSU sorunlu desem 4V ile ne olacak? Böyle olmayacağı kesin.

GPU sorunlu desem 12V kanalı nasıl etkileniyor anlamış değilim.
Bir şey hatalı bir veriye sebep oluyor ki bence sebebi ekran kartı, bir ihtimal anakart.
Ancak GPU'yu sökmeniz bir anlam ifade etmeyecek çünkü işlemci iGPU'ya sahip değil.

@justfree, PCI-E hattının hata sayısını kontrol eder misiniz?