Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Braki

Çalışkan
Herkese merhaba,

Önceki sistemim olan Gigabyte B550 Gaming X V2 ve AMD Ryzen 5 5600 sistemimi revize etmek üzere Colurful Battle AX B650M-Plus V14, AMD Ryzen 5 7600 ve Lexar Thor 2x16 GB RGB RAM satın aldım.

Elim yatkın ve daha önceden tecrübem olmasıyla alakalı sistemi sorunsuz bir şekilde kurdum, format atmadan sistemi çalıştırdım. Hiçbir sorun, bir hata vesaire olmadan yaklaşık 10 gün boyunca aktif olarak kullanmaya devam ettim.

Bir akşam bilgisayarı kapattığımda monitör ve USB bağlantıları olan cihazların kapandığını fakat kasanın kapanmadığını gördüm. Kasanın tuşuna basılı tutsam da kasa kapanmıyordu ve mecburen güç kaynağından kapatıyordum. Anakart üzerinde yer alan kırmızı ışık yandığı için sorunun RAM, işlemci ya da anakartta olabileceğini düşündüm, sistemi komple sökerek tekrar montajlama yaptım. Görüntü alamadığım için BIOS pilini sökme, CMOS resetleme gibi internette bulduğum tüm çözüm yollarını 2 gün boyunca denememe rağmen bir ilerleme kaydedemeyince sorunun anakartta olabileceğini düşünerek servise/iadeye gönderdim. (Henüz bir geri dönüş alamadım.)

Sonrasında eski sistem parçalarım elimde olduğu için tekrar onları montajlayarak bilgisayarımı kullanmaya devam ettim. 2 gün geçtikten sonra bilgisayarı kapattığımda daha önce olan kasanın kapanmaması, monitör ve USB bağlantısı olan cihazların kapanması sorunun aynısını yaşadım. Tek benzemeyen yanı kasanın gücünü Power tuşuna basarak kesebilmemdi ve daha sonra tekrar açmak istediğimde sistem sorunsuz açılmasıydı.

Yeni sistemde olduğu gibi günlerce uğraştırmasa da, sistemin açılması bir daha olmayacak anlamına geldiği için çözüm yolu aramaya devam ettim. Araştırma sonucunda DISM uygulamasıyla komut sistemi üzerinden sistemi onarma yöntemlerini uyguladım. Kapanırken olan durumun aynısı açılırken de başıma geldi; kasa açıldı fakat monitör ve USB bağlantılı cihazlar açılmadı. Power tuşundan kasayı kapatıp yeniden açtığımda sistem sorunsuz şekilde açıldı. Açıldıktan sonra ise herhangi bir şekilde bir kapanma, hata, donma, kasma vesaire bir durumla karşılaşmadım.

Benim aklıma temiz bir kurumlum yapmadığım için sistem bu şekilde afallıyor olabilir diye düşünce geldi ama eski sistemimi de yeniden kurduğumda bu sorunla karşılaştığım için sanırım bu seçenek doğru değil. Bunun dışında daha önce yetersiz güç kaynağının ne gibi bir sorun yaşattığını bilmediğimden kaynaklı 650W olan güç kaynağım (Cooler Master G650M) yetersiz geldiği için bunu yapıyor olabilir diye de düşündüm.

Bir konu açarak bilirkişilerin yorum ve çözüm için göstereceği yol ya da yollar ile alakalı bilgi almak istedim.

Çözüm
Bu genelde anakart sorunu ama PSU da olabilir. Dört saniye boyyunca güç tuşuna basınca sistemin kapatması gereken anakart. Ama siz normal kapat deyince de anakart kapatma sinyalini PSU'ya yollamış olmalı. Sistem buna rağmen kapanmadı ise PSU sorunu olması muhtemel.

Eski anakarta geçince sorun devam etmiş. Bu durumda yine PSU diyorum. Başk bir PSU ile deneme şansınız var mı?
Yeni aldığım sistemde güç tuşuna bastığımda hiçbir şekilde sistem kapanmıyordu, eski sistemime geri döndüğümde sistemi kapatırken kasa kapanmadığında ya da sistemi açarken diğer parçalar açılmadığında birkaç saniye güç tuşuna basılı tuttuğum vakit sistem kapanıyor.

Özetle yeni ddr5 sistemde güç tuşu hiçbir işe yaramıyor gibiydi, eski ddr4 sisteme döndüğümde işlevini yerine getiriyor.

Elimde ya da çevremde yedek bir güç kaynağı ile deneme şansım maalesef yok. Ama siz sorunun PSU'dan kaynaklandığını söylüyorsanız çare olarak ancak yeni bir PSU satın alabilirim.

Yeni bir anakart ve güç kaynağı satın aldım. Fakat yine anakart üzerinde DRAM ışığı yanmaya devam ediyor.

Eskiye göre tek fark görüntü alamadığım bilgisayarda kasanın power tuşuna basılı tutarak kasayı kapatabiliyorum.

Sizce problem RAMde mi, işlemcide mi? @Recep Baltaş

Yeni bir PSU satın alıp denediğimde de aynı hatayı yaşamaya devam ettim. Sırasıyla anakart, ram ve işlemciyi garanti kapsamında servise gönderdim.

Servis sonuçlarında işlemci arızalı olduğu için yenisiyle değiştirildi.
Kasanın tuşuna basılı tutsam da kasa kapanmıyordu ve mecburen güç kaynağından kapatıyordum.
Bu genelde anakart sorunu ama PSU da olabilir. Dört saniye boyyunca güç tuşuna basınca sistemin kapatması gereken anakart. Ama siz normal kapat deyince de anakart kapatma sinyalini PSU'ya yollamış olmalı. Sistem buna rağmen kapanmadı ise PSU sorunu olması muhtemel.

Eski anakarta geçince sorun devam etmiş. Bu durumda yine PSU diyorum. Başk bir PSU ile deneme şansınız var mı?

Yeni aldığım sistemde güç tuşuna bastığımda hiçbir şekilde sistem kapanmıyordu, eski sistemime geri döndüğümde sistemi kapatırken kasa kapanmadığında ya da sistemi açarken diğer parçalar açılmadığında birkaç saniye güç tuşuna basılı tuttuğum vakit sistem kapanıyor.

Özetle yeni ddr5 sistemde güç tuşu hiçbir işe yaramıyor gibiydi, eski ddr4 sisteme döndüğümde işlevini yerine getiriyor.

Elimde ya da çevremde yedek bir güç kaynağı ile deneme şansım maalesef yok. Ama siz sorunun PSU'dan kaynaklandığını söylüyorsanız çare olarak ancak yeni bir PSU satın alabilirim.

Yeni bir anakart ve güç kaynağı satın aldım. Fakat yine anakart üzerinde DRAM ışığı yanmaya devam ediyor.

Eskiye göre tek fark görüntü alamadığım bilgisayarda kasanın power tuşuna basılı tutarak kasayı kapatabiliyorum.

Sizce problem RAMde mi, işlemcide mi? @Recep Baltaş

Yeni bir PSU satın alıp denediğimde de aynı hatayı yaşamaya devam ettim. Sırasıyla anakart, ram ve işlemciyi garanti kapsamında servise gönderdim.

Servis sonuçlarında işlemci arızalı olduğu için yenisiyle değiştirildi.

Son düzenleme:
Çözüm