R5 9600X & ASUS Prime A620M-K sistemde boot ekranı gelmiyor

LuxRuffy 1

Çalışkan
Merhaba.

Arkadaşımın bilgisayarı geçenlerde bir elektrik gidip gelmesi sonucu açılmamaya başlamış. Yardımcı olmak açısından birkaç işlem yaptım fakat sonuç alamadım, yaptığım işlemleri ve parçaları aşağıda paylaşacağım öncelikle sorundan bahsedeyim.

Bilgisayar güç tuşuna bastığımızda fanlar ve RGB aydınlatmalar çalışmasına rağmen ekrana görüntü gelmiyor. Bununla ilgili daha öncesinde bildiğim birkaç işlemi yapmama rağmen sonuç alamayınca donanımsal denemeler yaptım ancak yine sonuç alamadım.

Yapılan işlemler: Statik elektrik boşaltması, CMOS sıfırlama, RAM'lerin silgi ile temizlenmesi, RAM'leri ayrı ayrı tek tek olmak üzere farklı slotlarda deneme, ekran kartı çıkarılıp on-board üzerinden görüntü almaya çalışma, başka bir PSU ile deneme, kablolu klavye bağlayarak RAM test noktasına gelip gelmediğini öğrenmek için Caps Lock ışığının yanıp yanmadığına bakma (yanmıyor).

Benim düşünceme göre anakartta elektrik git gel sonrası alınan bir hasar sonucu Boot ekranının kesinlikle gelmemesi. Bilgisayar sanayide çizim (Solid) için kullanılan önceden toplanmış bir bilgisayar. Özellikleri aşağıda belirtiyorum.

ASUS Prime A620M-K 6400MHz
AMD Ryzen 5 9600X
Corsair 2x16 Vengeance 6200MHz CL32
PNY Quadro RTX A1000 8 GB
Gigabyte 850W P850 80 Gold

Elimde bulunan AM5 RAM'leri deneyecektim fakat onların hasar görmesinden tırstığım için denemedim ki bana sorarsanız RAM test aşamasına bile gelmiyor PC.

Deneyebileceğim yöntemler veya kaçırdığım bir nokta varsa destek olursanız sevinirim.

Şimdiden teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
CMOS işlemini pil çıkarıp mı yaptınız? Tek RAM ile anakart üzerindeki pimlerden yapın. Bu işlemden sonra görüntü gelmezse çok zorlamayın. Tek RAM'i 1. slota takın, işaretlediğim pimlere yıldız tornavida ile 10 saniye kadar temas edin, CMOS işleminden sonra kasanın açma düğmesini 5-6 defa spamlayın, bu işlemden sonra tekrar deneyin, kablo ve soketleri sök tak yaptıysanız tekrar gözden geçirin.

Son düzenleme:
Anakart üzerinden de yapmıştım birşey değişmemişti. Sizin yönlendirmenizi de harfiyen uyguladım fakat yine görüntü yok.

Anakart, ekran kartı ve güç kaynağının test edilmesi gerekli.
Dediğim gibi başka bir psu ile denedim sonuç değişmedi ekran kartını çıkarıp anakart üzerinden görüntü almaya çalıştım yine olmadı. Anakarttan şüpheleniyorum ama emin de olamadım.

İlk etapta öneriniz nedir?

Bir yerden anakart ve ekran kartı bulup, uzay sistem test etmeniz gerekli, ya da mahalle bilgisayarcısı varsa orada birlikte bakın. Arıza yapan bileşeni tespit etmeden, yeni anaakrt ya da ekran kartı almayın. Güç kaynağına takılan kabloyu da başka kablo ile mutlaka deneyin, bazen o da bozuluyor, sisteme elektrik geliyor ama, voltajı tam vermiyor, birkaç defa başıma geldi, kabloyu pas geçmeyin.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…