Fiyat
4.000 TL
5700X ise hocam çok daha iyi olur 105w peak 143w olan bir işlemcidir. Yine sorunsuz kullanırsınız. R5 1600AF ve 2600 bir zaten bir kaç MHZ kısılmış o kadar. 2700X çekirdek farkı ile ikisini de %15 gibi bir rakamla geçebiliyor soğuttuğunuz taktirde %25'e kadar çıkar. Değer mı değer bence temel kullanıcıya güzel gider. Oyun konusuna gelirse 3A oyunlarda tatmin edici bir performansı var fiyatına göre. Bunun yanına RX 6700 / 3060 gibi bir şey alırsanız %3-5 darboğazla kaymak gibi verimlilik alırsınız. Ama bana göre bu işlemciye 1660 TI/2070s gibi bir kart çok daha nokta atışı olur. Zira bunu biz 1660 ti ile kullanıyorduk. Kullanım açısından düz oyuncuya 3 sene üzmeden götürür e-sport tarafında ise hala oldukça güçlü. CS2 Oynardık ve 200 gibi bir fps değerimiz oluyordu.

Takas kısmında elinizdeki ekran kartını değerlendirebilirim çok aradığım bir kart değil ama bir süre beni idare edecek bir şey arıyorum. Hoş bir rakamdan sayarım. Elinizdekileri 2. el olarak 2.5-3 gibi bir rakamla satabilirisiniz üzerine ilaveten bu sistem tatlı bir upgrade olur. Kafadan %20 Performans artışı 1500 tl ye bence hoştur. Zira bu devirde kafede oturmak 2000den başlıyor :D.

Wraitn prism'e gelirsek evet oldukça güzel bir soğutucu tek eksisi biraz sesli eğer macunlama ve curve düzgün yapılmazsa. Bu setle beraber verme sebebim buna başka soğutucu olmaz PCB'ye vurması lazım havanın kule tipleri egzoza vurduğu için havayı VRM heatsinke hava gelmeyecek ve yine thorttling'e sebep olacak. Basit ama düz mantıkla önemli bir detay.
Bu sefer doğru hatırladım. Evet, şu anki anakartımın üzerine R7 5700X almayı planlıyordum. Aslında çoğu zaman Apex Legends ve hikayeli oyunlar oynayacak olsam da iş amaçlı da kullanacağım (Blender, After Effects vs.). Mesela şu anda kullandığım laptop gayet güçlü ama mobil bir platform olduğu için her işimi görmesine karşın benim istediğim performansı veremiyor. Maksat stabiliteyi yakalamak istiyorum. Eski masaüstü bilgisayarımda R5 5500 ve RTX 3060 Ti vardı, Apex'te sabit 165 FPS alabiliyordum mesela (monitörüm 165 Hz'ti). Ancak bu laptopta R7 8845HS ve RTX 4070 olmasına karşın FPS 120-240 aralığında sürekli gidip geliyor. İstediğim kadar optimize, termal bakım, soğutma falan sağlasam da belirli bir limiti var. Yani aslında eskisi gibi masaüstüne geçmek istememdeki sebep bu.

Aslında şöyle, bir arkadaşımdan RTX 2060S alacağım ama kendisi henüz yeni bir kart almadığı için bana veremiyor doğal olarak. Eğer kısa vadede kendi işini çözebilirse elimdeki GTX 1050 Ti boşta kalacak ve takas için değerlendirlebileceğim. Ayrıda dediğiniz gibi artan anakart ve işlemcimi de satabilirim. Hatta elimde 2x8 GB XPG Gammix bellek de var, bunları da ekleyebilirim (şu anlık yedek tutuyorum mecbur). Minimum tutarla, zamana yayarak güzel bir upgrade yapabilirim.

R5 5500 ile kullanırken üzerine Cooler Master Cryofuze sürmüştüm ve İzmir'de 42 derece ortam sıcaklığında bile 80 dereceyi bir kez çıktığını gördüm (o sırada 3060 Ti kan ağlıyordu). Bahsettiğiniz soğutma bu kadar etki ediyor mu? Bunu test ettiniz mi yoksa tahmini olarak mı söylüyorsunuz? Çünkü Wraith Prism olmasa bile, bendeki MSI MAG Forge M100A kasanın iyi bir hava akışı olduğunu düşünüyorum.