jeoparadise

Becerikli
RX 9060 XT 16 GB, Ryzen 7 5700, 16 GB RAM'li sistemim var. 1080p ultrada oynuyorum. Birkaç ayar test etmek istediğim için MSAA 4X ve resolution scale 1.500 yaptım ve benchmarkı başlattım. FPS 30'lara düştü, burada sorun yok. Ama tam benchmark bitmeye yakın dondu kaldı oyun. Arkada ses geliyor ama donduğu andaki ses geliyor sadece tekrar eder şekilde. Sonrasında hata vermiyor diyerek kapattım kendim; zaten error falan da vermedi. Ekran kartı arızası mıdır, nedir bu? Yoksa bu kadar yük altında normal mi? Sıcaklıklar normal, sürücüler güncel.

Son düzenleyen: Moderatör:
Genellikle Sapphire Pulse'lar da karşılaştım bu sorunla. Sistem boştayken de oluyor mu kontrol edin, PC'yi 5 - 6 saat kadar açık bırakıp deneyin. Ben 2 adet Sapphire kart aldım, 2 kartta da aynı sorun vardı. Hem oyundayken hem de sistem boştayken ya siyah ekrana düşüyordu ya da görüntü olduğu gibi kalıyordu. Sorun genel olarak ekran kartı odaklı ancak Psu odaklı olma ihtimali de var, deneyebiliyorsanız farklı psu ile deneyin.

Genellikle Sapphire Pulse'lar da karşılaştım bu sorunla. Sistem boştayken de oluyor mu kontrol edin, PC'yi 5 - 6 saat kadar açık bırakıp deneyin. Ben 2 adet Sapphire kart aldım, 2 kartta da aynı sorun vardı. Hem oyundayken hem de sistem boştayken ya siyah ekrana düşüyordu ya da görüntü olduğu gibi kalıyordu. Sorun genel olarak ekran kartı odaklı ancak PSU odaklı olma ihtimali de var, deneyebiliyorsanız farklı PSU ile deneyin.

Benimki ASUS Dual modeli. Başka hiçbir oyunda karşılaşmadım ve bilgisayar 7-8 saatdir hiç kapanmadan açık duruyor genelde. Siyah ekran falan da almadım ama ilk defa RDR2 de böyle donup kalması şaşırttı doğrusu. Hatta oyunun motoruyla ilgili olabilir mi diye de düşünmeye başladım. Zaten çok dandik bir oyun motoru var oyunun bu kadar yük altına girince de yanıt verememiş olabilir diye düşünüyorum. Çünkü klavyeden Windows'a bastığımda gelmişti Windows öyle kapatabilmiştim oyunu. Eğer ekran kartlı kaynaklı donsa Windows'a bile ulaşamazdım diye düşünüyorum haksız mıyım? İkinci kez aynı ayarlarla denediğimde bir sorun olmadı. Ama yine de teyit etmekde fayda var.

1080p için bu ayar fazla hocam. Yapılan ayarlar kaynaklı gibi sorun ama yine de kontrol etmekten zarar gelmez FurMark indirip test yapın ve sonucu buraya atın.

RDR2'nin optmizasyonu kötü olduğundan ayarları ultraya çekmenin hiçbir anlamı yok. Mod kurmadan oynuyorsanız bile kurmanızı tavsiye ettiğim 2 mod bunları ek olarak aşağıya bırakırım "TAA" modu sayesinde TAA'nın bulaklığı gideriliyor ve AMD kart kullanmadığım için deneyimlemedim ama "FSR"ın kötü olduğu söyleniyor FSR kullanmak yerine TAA kullanmanız daha iyi olacaktır. Bir diğer mod ise "Stutter Fix" modu bu mod da oyun içinde yaşanan (özellikle Lemoyne-Saint Denis bölgesinde) sorunları gideriyor.

Oyun içi grafik ayaları için de video bırakacağım oradan bakarak sisteminize en uygun grafik ayarını yaparsınız.

Unlock Volumetric Raymarch Resolution: Ayarını açık ve kapalı dene en uygun halde kullan kendin.
Decal Quality: Ultra yapmış video da bence ultra fazla high yeterli olur.
Soft Shadows: Dikkatli bakmazsan fark etmezsin bile bu yüzden Ultra yerine high yeterlidir.
TAA ayarını şöyle yap: Keskinliği 0'a indirip 27 kez yükseltin.

Bu 4 ayar dışında videoda ki ayarların aynısını yapabilirsiniz hocam.

Modların linki:

1080p için bu ayar fazla hocam. Yapılan ayarlar kaynaklı gibi sorun ama yine de kontrol etmekten zarar gelmez FurMark indirip test yapın ve sonucu buraya atın.

RDR2'nin optmizasyonu kötü olduğundan ayarları ultraya çekmenin hiçbir anlamı yok. Mod kurmadan oynuyorsanız bile kurmanızı tavsiye ettiğim 2 mod bunları ek olarak aşağıya bırakırım "TAA" modu sayesinde TAA'nın bulaklığı gideriliyor ve AMD kart kullanmadığım için deneyimlemedim ama "FSR"ın kötü olduğu söyleniyor FSR kullanmak yerine TAA kullanmanız daha iyi olacaktır. Bir diğer mod ise "Stutter Fix" modu bu mod da oyun içinde yaşanan (özellikle Lemoyne-Saint Denis bölgesinde) sorunları gideriyor.

Oyun içi grafik ayaları için de video bırakacağım oradan bakarak sisteminize en uygun grafik ayarını yaparsınız.

Unlock Volumetric Raymarch Resolution: Ayarını açık ve kapalı dene en uygun halde kullan kendin.
Decal Quality: Ultra yapmış video da bence Ultra fazla high yeterli olur.
Soft Shadows: Dikkatli bakmazsan fark etmezsin bile bu yüzden Ultra yerine high yeterlidir.
TAA ayarını şöyle yap: Keskinliği 0'a indirip 27 kez yükseltin.

Bu 4 ayar dışında videoda ki ayarların aynısını yapabilirsiniz hocam.

Modların linki:

Hocam 15 dakikalık FurMark testini yaptım sonuçlar bu şekilde. Ek olarak görüntüde ne bozulma ne de siyah ekran gibi bir sorun yaşamadım. Ayrıca o stutter fix modunu çok denedim hocam oradaki her sayıyı denedim neredeyse hiçbir faydası olmadı bana. Hatta minimum FPS'ler 1-2 FPS daha düşük çıktı. Sinirlenip denemedim bende bir daha. Ama TAA modunu deneyebilirim. Cevabınızı bekliyorum hocam.
Ekran görüntüsü 2026-01-27 222034.webp

Testte bir sorun göremedim ben ama yakın zamanda bir temizlik yapmakta fayda var. Umarımm kasa içi fan akışı da iyidir.