Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Doge

Yetkin
Makaleler
1
Geçici olarak AMD Wraith Spire soğutucusu sisteme takılı. YouTube'da videoyu ileri sarınca bile anlık 70 dereceleri görüyor işlemci. Boştaki derecelerde sorun yok. Oyun oynamıyorum. Eski soğutucuyu takana kadar gücünü düşürmek istiyorum.
  • İşlemci: R7 5700X
  • Anakart: ASUS ROG B550-E
Sistemi aşırı yavaşlatmasın ama gücünü de limitlerinde kullanmasın, birkaç sekmeyi aynı anda açınca vs. sıcaklığı zirve yapmasın.
Bu şekilde işlemcinin gücüne nasıl müdahale edebilirim?

Çözüm
Sistemi yavaşlatmadan 55 dereceyi bile zor görecek şekilde ayarlamanın bir yolu var mı?

Bence 60 derece bu soğutma ile zaten çok iyi. Daha da düşürmek biraz fazla peformans kaybına neden olabilir.

Bir de şu diyeceğim ayarları yapıp dene.

PPT: 105, TDC: 75, EDC: 120 <<=== Güncel değerler.
"Platform Thermal Throttle Limit" "55"
girin ve tekrar test edin.

Thermal Throttle Limit çok düşürdüğümüzden uzun süreli kullanımda performans azalacaktır. Ancak, işlemciyi sıcaklık ile sınırlamak, PPT ile sınrlamak kadar kayba neden olmaz. O yüzden böyle deneyelim.

Presetleri güncelledim. Dikkat edin.
Bu da tamam, 6 çekirdek oldu. Windows açılınca programların yüklenmesi vs. derken 65 dereceleri görüyor yine de. Chrome için de bu geçerli.

Bunu çözmek için çekirdeklere giden Negative değerini deneyerek artırmam yeterli olur diye düşünüyorum, eğer daha kolay bir yöntemi yoksa?

Bu da tamam, 6 çekirdek oldu. Windows açılınca programların yüklenmesi vs. derken 65 dereceleri görüyor yine de. Chrome için de bu geçerli.

Bunu çözmek için çekirdeklere giden Negative değerini deneyerek artırmam yeterli olur diye düşünüyorum, eğer daha kolay bir yöntemi yoksa?

En fazla 30 oluyor. Şu an için bu kadar yeterli bence. Daha istiyorsan işlemciyi R5 5600X'ten 5600 yapalım, Precision Boost Overdrive içinde Clock Overdrive var, onu negative 200 yap, scalar yazan yeri de x10 yap. Hem daha stabil olur.

Precision Boost Overdrive içinde Clock Overdrive var, onu negative 200 yap
Negative ibaresi görünmüyor, - tuşuyla en düşük Auto'ya getiriyor. Dümdüz 200 değerini mi atamalıyım?

Hazır BIOS'a girmişken, eğer etkili olacaksa GHz düşüreyim mi?

Bu arada yanlış bir şey var gibi, video izlerken durduk yere aniden 60-65 derecelere yükselip düşüyor.

Son düzenleme:
Negative ibaresi görünmüyor, - tuşuyla en düşük Auto'ya getiriyor. Dümdüz 200 değerini mi atamalıyım?

Hazır BIOS'a girmişken, eğer etkili olacaksa GHz düşüreyim mi?

Bu arada yanlış bir şey var gibi, video izlerken durduk yere aniden 60-65 derecelere yükselip düşüyor.

Şimdi her şeyi baştan yapalım.

Başlat+R msconfig/gelişmiş seçenekler/işlemci sayısı tik kaldırmakla başlayın. Sonra BIOS güncel değilse güncelleyelim eğer güncelse BIOS sıfırlayalım.
  • İlk olarak XMP açın.
  • AI Tweaker/DIGI+VRM "VDDCR CPU Current Capability" "%140" yapın, en fazla "%130" oluyorsa "%130" yapın.
  • AI Tweaker/DIGI+VRM "VDDCR CPU Power Phase Control" "Extreme" yapın.
  • AI Tweaker/DIGI+VRM "VDDCR CPU Power Duty Control" "Extreme" yapın.
  • AI Tweaker/Precision Boost OverDrive içinden "PBO Fmax Enhancer" kapatın.
  • AI Tweaker sekmesinden "SB Clock Spread Specturum" kapatın.
  • AI Tweaker sekmesinden "ASUS Performance Enhancement" kapatın.
  • AI Tweaker sekmesinden "Performance Bias" ayarını "None" yapın.
  • Advanced/AMD CBS "Global C-State Control" Disabled yapın.
  • Advanced/CPU Configration sekmesine gelin ve "Core Leveling Mode" "SIX" olarak seçin. İşlemci 6/12 olacak.
  • Advanced/AMD Overclocking/AMD Overclocking/Precision Boost OverDrive "Advanced" seçin.
  • PBO Limits "Manuel" yapın ve PPT: 60, TDC: 80, EDC: 130 girin.
  • "Precision Boost OverDrive Scalar" "X10" yapın.
  • "Curve Optimizer" içine girin ve "All Core Negative 30" yapın ve bir önceki menüye geri gelin.
  • "CPU Boost Clock OverDrive" "Disabled" yerine "Negative" yapıp "200" değerini girin. İşlemci 4.45 GHz hızına düşecek.
  • "Platform Thermal Throttle Limit" opsiyonel olarak "75" yapmanızı tavisye ederim.
F10'a basıp kaydedin ve çıkın. Bu ayarlar işlemcinizi R5 5600 gücüne çekecek ve aynı zamanda agresif bir şekilde Undervolt ve Underclock yapacak.

Değerleri paylaşmayı unutmayın.

Son düzenleme:
Bu sefer çekirdeklere dokunmayayım dedim:
image.webp
Sıcaklığı artıran işlemleri bir daha yaptım, max 60 dereceyi gördü. Fan RPM'ini çok düşükte tutmama rağmen güzel bir değer. Diğer bir amacım fan sesi duymamaktı zaten.

Bugün biraz test edeyim, bilgilendireceğim.

Son düzenleme:
Söylemeyi unuttum, "CPU Power Duty Control" seçeneği F9 ile aramama rağmen yoktu. BIOS güncel.

Bu sefer bahsettiğim seçenek hariç hepsini yaptım:
1740648853640.webp
Bu ayarlardaki Cinebench'te 63 derece ile en yüksek sıcaklığı aldım. Diğer işlemlerde ise max 58 dereceyi gördüm.

Son düzenleme:
Söylemeyi unuttum, "CPU Power Duty Control" seçeneği F9 ile aramama rağmen yoktu. BIOS güncel.
AI Tweaker/DIGI+VRM "VDDCR CPU Power Duty Control" "Extreme" yapın.

Bahsettiğim konumda bulamadınz, doğru mu?

Bu sefer bahsettiğim seçenek hariç hepsini yaptım:
Bu ayarlardaki Cinebench'te 63 derece ile en yüksek sıcaklığı aldım. Diğer işlemlerde ise Max 58 dereceyi gördüm.

Güzel, işlemciniz R5 5600 ile benzer sonuçlar veriyor. Şu anki değerlerin, oyun performansı ve deneyiminize dokunacak bir etkisi yoksa bu şekilde de kalabilir.

Ancak 10057 pts yerine 10600 pts civarı R5 5600'e daha yakın bir skor isterseniz ve sıcaklık toleransınız da varsa, PPT: 67W girip test edebilirsiniz. Böylece işlemciniz SoC ile birlikte toplam 70W çekecektir.

Böylelikle işlemciniz R5 5600 gibi olur.

Aslında sadece CPB kapatsanız da yeterdi. Hatta, BIOS'a bile hiç girmeden, "Windows Güç Seçenekeri" ayarlarından, "Maksimum İşlemci Kullanımı" %99'a çekilerek CPB devre dışı bırakılabilir. :hehehe:

Ancak, CPB kapatmak veya işlemci kullanımnı maksimum %99 olarak ayarlamak, düşük frekans dezavantajı yaratağından, CS 2'de 60-70 FPS fark edebilir. (Denedim) Genel oyun performansı dahil başta bu tür oyunlar olmak üzere düşüş olacaktır.

Sonuç olarak biz bu yoldan gitmedik. :p

Son düzenleme:
Bahsettiğim konumda bulamadınız, doğru mu?
Orası dahil hiçbir yerde bulamadım. F9'a yazınca dahi çıkmadı.

Olsun, BIOS ile neler yapılabileceğini de görmüş oldum böylelikle. Yalnızca Windows üzerinden ayar yapmak beni tatmin etmezdi.

Ancak biraz daha test edince en ufak şeyde 60 dereceye fırlıyor ama üstüne çıkmıyor. Hani artık sizi de uğraştırmak istemiyorum ama şunu sistemi yavaşlatmadan 55 dereceyi bile zor görecek şekilde ayarlamanın bir yolu var mı? Gerek olmadığını veya zor olacağını söylerseniz böyle kalabilir.

Sistemi yavaşlatmadan 55 dereceyi bile zor görecek şekilde ayarlamanın bir yolu var mı?

Bence 60 derece bu soğutma ile zaten çok iyi. Daha da düşürmek biraz fazla peformans kaybına neden olabilir.

Bir de şu diyeceğim ayarları yapıp dene.

PPT: 105, TDC: 75, EDC: 120 <<=== Güncel değerler.
"Platform Thermal Throttle Limit" "55"
girin ve tekrar test edin.

Thermal Throttle Limit çok düşürdüğümüzden uzun süreli kullanımda performans azalacaktır. Ancak, işlemciyi sıcaklık ile sınırlamak, PPT ile sınrlamak kadar kayba neden olmaz. O yüzden böyle deneyelim.

Presetleri güncelledim. Dikkat edin.

Son düzenleme:
Çözüm