Çözüldü R7 7700X & GTX 1660 Super sistem oyun oynarken kapanıyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Yusaa

Üyecik
Yer
İstanbul
Merhaba,

Dün gece arkadaşımla Roblox oynuyordum. Oyunu açtıktan 10–15 dakika sonra bilgisayar kendini kapattı. Elektriklerin anlık gidip gelmiş olabileceğini düşünerek tekrar açtım, ancak aynı şekilde yeniden kapandı.

PSU arızalandı sandım. GPU ve CPU stress testi yaptım. Yaklaşık 30 dakika süren testler sonrasında herhangi bir problem çıkmadı. Daha sonra Discord üzerinden arkadaşıma Dying Light: The Beast yayını açtım. Yaklaşık 2 dakika sonra bilgisayar yine kendini kapattı. (Dying Light: The Beast oynarken daha önce hiç böyle bir problem yaşamamıştım.)

Bilgisayarı tekrar açıp Olay Görüntüleyici’ye baktım ve “Kernel-Power 41” hatası aldığımı gördüm. EXPO’yu kapatıp denemek için BIOS’a girdim, karşıma “BIOS ayarlarınız eski haline getirilmiştir” uyarısı çıktı. EXPO kendiliğinden kapanmıştı. Yine de BIOS ayarlarını sıfırlayıp tekrar denedim ancak problem çözülmedi.

Tek modül RAM kullandığım için RAM’i MemTest ile test ettim; RAM testinde herhangi bir sorun çıkmadı. Ben anakartımda bir problem olduğunu düşünüyorum. Sistem özelliklerimi aşağıya yazıyorum, bilgisi olanlar yardımcı olursa sevinirim.

Sistem Özellikleri:
  • İşlemci: AMD Ryzen 7 7700X
  • RAM: Bory 1×16 GB DDR5 5600 MHz
  • Ekran Kartı: MSI GTX 1660 Super
  • Anakart: Gigabyte B650M DS3H
  • Güç Kaynağı: Gigabyte RM750 750W 80+ Gold
  • Depolama: Samsung 990 PRO S 1 TB
Not: Bilgisayarıma düzenli olarak termal macun ve toz bakımı yapıyorum. Isınıp kapanma gibi bir sorunum yok. Her gün bilgisayardan 1080p render alıyorum; CPU, GPU, RAM veya PSU’da bir problem olsaydı, büyük ihtimalle render alırken de karşılaşırdım.

Çözüm
Oturduğunuz evde elektrik hattı kötüyse genellikle voltaj dalgalanması çok olur, ani yüksek voltaj geldiyse PSU korumaya almıştır. Bazen benim başıma geliyor. OCCT Power testi yapın, PSU sorunlu mu değil mi bakalım.
Kernel Power 41 hatası genelde PSU veya ekran kartı kaynaklı oluyor. Eğer elektrikler kesilmiş gibi kapandıysa sorunun PSU kaynaklı olması muhtemel. Ama eğer ekran gitti, kasa çalışmaya devam ettiyse ekran kartı sorunu.

Son düzenleme:
Sorun anakart arızası değil bence, PSU’nun oyun anındaki ani güç dalgalanmalarını yönetememesi veya kalitesiz RAM modülünün sistemle uyumsuzluğudur BIOS'tan Core Performance Boost ayarını kapatıp denemelisiniz.

Ah bu elektrik kesintileri...

Akım korumalı 3'lü priz kullanın.

Konuya gelecek olursak:

Sistemde kullandığın bütün programları yazar mısın?

Sürücüleri nasıl güncellediniz?

Oturduğunuz evde elektrik hattı kötüyse genellikle voltaj dalgalanması çok olur, ani yüksek voltaj geldiyse PSU korumaya almıştır. Bazen benim başıma geliyor. OCCT Power testi yapın, PSU sorunlu mu değil mi bakalım.

Çözüm
Elektriği kesiyor direkt, OCCT Power testi yapıp geri dönüş yapacağım akşam.

Ah bu elektrik kesintileri...

Akım korumalı 3'lü priz kullanın.

Konuya gelecek olursak:

Sistemde kullandığın bütün programları yazar mısın?

Sürücüleri nasıl güncellediniz?
Akım korumalı priz kullanıyorum. Sürücüleri Windows kendisi güncelliyor bir program kullanmıyorum onun için. Program olarak Office programları ve Adobe programları kullanıyorum ek olarak klavye fare için Razer'in uygulaması ve oyunlar. Başka bir şey yok.

PBO, Core Performance Boost vs. hiçbir zaman açmadım sadece EXPO ayarını açtım BIOS'tan sıfırladıktan sonra kontrol ettiğimde zaten kapalıydı.

Oturduğum evin elektrik hattı kötü değil ama genel bölgede elektrik kesintileri bazen fazla oluyor. Akşam testi yapıp tekrar bilgilendiririm.

OCCT Power testi yaptım. Test başlayınca bilgisayar kapandı PSU arızalı teşekkürler konuyla ilgilenen herkese.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…