IPS 2K monitör kimseyi önermiyor, neden dersen ışık sızıntısı sorunları çok ciddi ve hiçbir firma buna önem vermiyor. Şimdi bir model eklendi, ışık sızması olur, sonra dönersin "sen önerdin, satın aldın ama böyle bir sorun var" dersin. O yüzden ben önermiyorum:D
Aldığım ürünlerde hep üst seviyedeydi ama ışık sızmasını hiçbir IPS monitör firması önemsemiyor. Ciddi bir sorun değil belki ama ben filmi çok izliyorum, o yüzden beni çok rahatsız ediyor.

Ben sırf o yüzden riske giriyorum, 1,5 yıl önce OLED çalışmasına karar verdim ve iyi ki OLED standardına göre çok yürüdüm.
IPS monitörde Dell satın alındı, ASUS da satın alındı, MSI da satın alındı, neredeyse onun markasının IPS 2K monitörünü sorgulama ve çok yüksek oranda ışık girişi var. O yüzden OLED'e geçtim.

Bu OLED'in fiyatı düşük diye önerdim. Yine de IPS alacaksanız, ışık sızıntısı takıntınız var ise ciddi araştırmaların, hatta ürünleri bireysel mağazadan test etmeden almamaya devam edin.

Şu anda kullandığım monitörde ışık sızıntısı var çok sorun değil bende yine ayrı bir konu kullanılabilir önerim diğer önerilerinize çok teşekkür ederim.

Eki Görüntüle 257558

• İşlemci AMD R7 7700X
  • Ekran kartı ASUS TUF 4070 Ti Super 16 GB
  • Anakart ASUS TUF B650 Plus Wi-Fi
  • RAM'ler G.Skill TZ5 Neo 32 GB 6000 MHz CL32.
  • SSD Kingston Fury Renegade 1 TB.
  • PSU XPG Kyber 750W 80 Plus Gold
  • Kasa ASUS A32 Plus
  • Sıvı soğutma ASUS TUF LC 3 360 mm
  • Kasa fanları ise ASUS TR120.

Monitör harici sizin sisteme hiçbir şey almaya gerek yok, paranız boşa gider, benden demesi. X3D tamamen popüler kültür, manuel ayarlama yapacaksınız. R7 7700X bellek kontrolcüsü yeterliyse denk performans yakalarsınız. X3D işlemcisi manuel ayar sevmeyen ve tak çalıştır kullanan kesime hitap ediyor. BIOS ile hiç işiniz yoksa R7 9850X3D almanız lazım hatta. BIOS'tan optimizasyon ayarları yapın, işletim sistemini Debloat edin. Oyunlardaki stabil deneyimi ancak o şekilde elde edersiniz. Parça upgrade sizin sisteme mantıksız. RAM'ler Hynix zaten, 6000 CL32.

R7 7700X 8 çekirdek işlemci, tek CCD 8 çekirdek bir başka işlemciye upgrade etmek saçma olur, R5 7600X olsa işler değişebilirdi.

Monitör harici sizin sisteme hiçbir şey almaya gerek yok, paranız boşa gider, benden demesi. X3D tamamen popüler kültür, manuel ayarlama yapacaksınız. R7 7700X bellek kontrolcüsü yeterliyse denk performans yakalarsınız. X3D işlemcisi manuel ayar sevmeyen ve tak çalıştır kullanan kesime hitap ediyor. BIOS ile hiç işiniz yoksa R7 9850X3D almanız lazım hatta. BIOS'tan optimizasyon ayarları yapın, işletim sistemini debloat edin. Oyunlardaki stabil deneyimi ancak o şekilde elde edersiniz. Parça upgrade sizin sisteme mantıksız. RAM'ler Hynix zaten, 6000 CL32.

R7 7700X 8 çekirdek işlemci, tek ccd 8 çekirdek bir başka işlemciye yükseltmek saçma olur, R5 7600X olsa işler değişebilirdi.

Teşekkür ederim o işlemcilerde kullanım amacıma çok fazla yani sadece arada oyun oynuyorum diye gidipde o kadar para vereye gerek yok bence de.

Teşekkür ederim o işlemcilerde kullanım amacıma çok fazla yani sadece arada oyun oynuyorum diye gidipde o kadar para vereye gerek yok bence de.

Dediğim gibi Hynix modülleriniz var, diğer arkadaşlar gibi X3D gözetmeksizin ayar girmeniz lazım. 1440p'de denk performans alırsın, rekabetçi oyunlarda etkisi hissediliyor. 8 çekirdek işlemciden tek CCD bir başka 8 çekirdeğe geçilmez, mantık dışı. R7 9700X'ten de R7 7800X3D geçilmez mesela, manuel tuning işlemi yapman lazım performans artırmak istiyorsan. 6 çekirdekten 8 çekirdeğe belki geçilebilirdi sende ama elindeki işlemci yeterli.

Şu an ben 7800X3D ve 4070Ti Süper kullanıyorum ve 7600X'den geçtim 7800X3D'ye. 7700X'den de 7800X3D ya da 9800X3D'ye geçsen ciddi bir artış yaşarsın 2K özelinde. 1080p'de dedikleri gibi çok bir fark olmaz.

Bir de bu cümleyi tam anlamadım. 1080p'de 1440p'den daha mı az fark oluyor denilmek istenmiş yani. :)

8 çekirdekten bir başka 8 çekirdeğe geçersen fark olmaz denildiği kadar, zaten 1080p oyuncusu olduğunu sanmıyorum. 1440p'de fark az, FPS rekabetçi oyunlarda fark var. Onu da manuel ayar girerek tolere ediyorsun, gözle göremezsin aradaki farkı yani. Para kaybı olur. OLED monitöre yatırım yapın onun yerine, daha mantıklı. @berat_01

Para harcanaksa bu sistemlerde çevre bileşenlerine ve OLED'e harcanmalı, diğer türlü israf olur.

Mini LED ya da OLED deneyim edin, IPS ve VA paneller çok hitap etmiyor bu sistemlere.

Dediğim gibi Hynix modülleriniz var, diğer arkadaşlar gibi X3D gözetmeksizin ayar girmeniz lazım. 1440p'de denk performans alırsın, rekabetçi oyunlarda etkisi hissediliyor. 8 çekirdek işlemciden tek CCD bir başka 8 çekirdeğe geçilmez, mantık dışı. R7 9700X'ten de R7 7800X3D geçilmez mesela, manuel tuning işlemi yapman lazım performans artırmak istiyorsan. 6 çekirdekten 8 çekirdeğe belki geçilebilirdi sende ama elindeki işlemci yeterli.

Bir de bu cümleyi tam anlamadım. 1080p'de 1440p'den daha mı az fark oluyor denilmek istenmiş yani. :)

8 çekirdekten bir başka 8 çekirdeğe geçersen fark olmaz denildiği kadar, zaten 1080p oyuncusu olduğunu sanmıyorum. 1440p'de fark az, FPS rekabetçi oyunlarda fark var. Onu da manuel ayar girerek tolere ediyorsun, gözle göremezsin aradaki farkı yani. Para kaybı olur. OLED monitöre yatırım yapın onun yerine, daha mantıklı. @berat_01

Para harcanaksa bu sistemlerde çevre bileşenlerine ve OLED'e harcanmalı, diğer türlü israf olur.

Mini LED ya da OLED deneyim edin, IPS ve VA paneller çok hitap etmiyor bu sistemlere.

FPS oyunlarını düşünerek söyledim zaten, yanlış anlatmışım biraz :) bizzat 1080p'de 7600X kullanırken, 7800X3D'ye geçip 2K monitöre geçtiğimde gördüğüm ve ekran kartının 7600X ile kalitesinin düştüğünü, 7800X3D ile daha stabil bir FPS deneyimi sunduğunu söylemek istedim şahsen.

OLED konusunda tamamen katılıyorum size, çoğu kişi yanma riski var alınmaz diyor ama şahsen OLED çok başka bir monitör, 1.5 yıldır OLED kullanıcısı olarak da net tavsiye ederim IPS'leri tavsiye etmediğim kadar.

FPS oyunlarını düşünerek söyledim zaten, yanlış anlatmışım biraz :) bizzat 1080p'de 7600X kullanırken, 7800X3D'ye geçip 2K monitöre geçtiğimde gördüğüm ve ekran kartının 7600X ile kalitesinin düştüğünü, 7800X3D ile daha stabil bir FPS deneyimi sunduğunu söylemek istedim şahsen.

OLED konusunda tamamen katılıyorum size, çoğu kişi yanma riski var alınmaz diyor ama şahsen OLED çok başka bir monitör, 1.5 yıldır OLED kullanıcısı olarak da net tavsiye ederim IPS'leri tavsiye etmediğim kadar.

IPS için Mini LED tercih edilebilir, Mini LED IPS ya da OLED harici önermiyorum bu sistemlere. Dediğin gibi Gen 3 OLED ekranlar indirimde, değerlendirmek lazım. R5 7600X zaten 6 çekirdek, sen 8 çekirdek bir işlemciye geçiş yapmışsın. Artı olarak X3D farkı da var zaten. Bu forumda DDR5 rehberi yayınladım, geniş kapsamlı bir rehber. Manuel tuning işlemi ile bahsettiğin farkı muhtemelen görmezdin. Mimaride ciddi bir değişime gidilmedi çünkü, sadece X3D'ler özelinde Cache konumu vs. değişti ve termal iletim iyileştirildi. Nanometre olarak CCD birinde 4 nm, diğerinde 5 nm. Silikonda bir tık iyileştirmeye gidildi sadece, bellek kontrolcü mimari değişikliği olmasa da silikon bir tık daha iyi denk geliyor Ryzen 9000 serisinde ve termal olarak daha başarılı. R7 7800X3D özelinde de tek fark X3D dediğim gibi. Tak çalıştır yerine ayar çekerseniz farkı gözle görmek zor.

IPS için Mini LED tercih edilebilir, Mini LED IPS ya da OLED harici önermiyorum bu sistemlere. Dediğin gibi Gen 3 OLED ekranlar indirimde, değerlendirmek lazım. R5 7600X zaten 6 çekirdek, sen 8 çekirdek bir işlemciye geçiş yapmışsın. Artı olarak X3D farkı da var zaten. Bu forumda DDR5 rehberi yayınladım, geniş kapsamlı bir rehber. Manuel tuning işlemi ile bahsettiğin farkı muhtemelen görmezdin. Mimaride ciddi bir değişime gidilmedi çünkü, sadece X3D'ler özelinde Cache konumu vs. değişti ve termal iletim iyileştirildi. Nanometre olarak CCD birinde 4 nm, diğerinde 5 nm. Silikonda bir tık iyileştirmeye gidildi sadece, bellek kontrolcü mimari değişikliği olmasa da silikon bir tık daha iyi denk geliyor Ryzen 9000 serisinde ve termal olarak daha başarılı. R7 7800X3D özelinde de tek fark X3D dediğim gibi. Tak çalıştır yerine ayar çekerseniz farkı gözle görmek zor.

Aynen katılıyorum, OLED konusunda da arkadaş bir tane önerdim, sınırlı sayıda satışı kalmış, hatta 2 gün önce 18 bin TL iken şu an 19.999 TL'ye yükselmiş fiyatı :)

Yine ekleyeyim buraya, belki gözüne çarpar arkadaşın :) ama F80 gibi bir masaüstü ayağı ile kullanılması gerekebilir çünkü yükseltme mevcut değil monitörde, tek kötü yanı da bu gibi duruyor.

Aynen katılıyorum, OLED konusunda da arkadaş bir tane önerdim, sınırlı sayıda satışı kalmış, hatta 2 gün önce 18 bin TL iken şu an 19.999 TL'ye yükselmiş fiyatı :)

Yine ekleyeyim buraya, belki gözüne çarpar arkadaşın :) ama F80 gibi bir masaüstü ayağı ile kullanılması gerekebilir çünkü yükseltme mevcut değil monitörde, tek kötü yanı da bu gibi duruyor.

@RapidLemming955 Sipariş geçti bu monitörü, sistemi henüz kurmadı. Deneyimlerini paylaşacaktır kendisi de. Kaçırılmaması gereken bir fırsat olarak görüyorum. Başlangıç seviyesi için ideal, tatmin edecektir. Yeni çıkan Gen 4'ler 50K pazarlanıyor çünkü. HDR başarılı bir model değil, HDR ciddi öneme sahip olduğunu düşünmüyorum. Tercih meselesi.

@RapidLemming955 Sipariş geçti bu monitörü, sistemi henüz kurmadı. Deneyimlerini paylaşacaktır kendisi de. Kaçırılmaması gereken bir fırsat olarak görüyorum. Başlangıç seviyesi için ideal, tatmin edecektir. Yeni çıkan Gen 4'ler 50K pazarlanıyor çünkü. HDR başarılı bir model değil, HDR ciddi öneme sahip olduğunu düşünmüyorum. Tercih meselesi.
Monitör geldi. Akşam fırsat bulursam deneyebilirim kendi sistemimi kurmadan. Kendi sistemimi kurunca forumda inceleme yazarım zaten biraz kullandıktan sonra.

Bende 2. monitör olarak düşündüm şahsen :) ama yakın zamanda işten ayrıldığım için almaktan vazgeçtim. :D