alfaga

Uzman
Merhaba,
R7 7800X3D kullanıcısıyım ve bir mouse sorunu yaşıyordum. Hiçbir şekilde çözemediğim için en son çözüm olarak anakartımı değiştirmek olarak düşündüm ve değiştirdim. Yeni anakartıma işlemcimi taktığımda bana yeni işlemci taktınız uyarısı verdi ve ben de BitLocker kullanmadığım için resetlenmesi için "y" ile devam seçeneğini seçtim. Daha sonra Windows 11 kurulumunu yaptım ve sistem kurulduktan sonra sanki yeni bir anakart değilmiş gibi aynı mouse problemini yaşadım. Kurulumda yeni bir mail adresi, yeni indirilmiş bir Windows kullanmama rağmen önceki anakartımın Windows Key'ini bu sistemde de otomatik olarak kullanıldığını gördüm. fTPM'yi hiçbir şekilde resetleyemiyorum. Bir keyin, anakart değiştiği halde geçerliliğini koruması mümkün mü? FTPM'yi BIOS'tan ve Windows'tan resetlemeyi de denedim.

Merhaba,
R7 7800X3D kullanıcısıyım ve bir mouse sorunu yaşıyordum. Hiçbir şekilde çözemediğim için en son çözüm olarak anakartımı değiştirmek olarak düşündüm ve değiştirdim. Yeni anakartıma işlemcimi taktığımda bana yeni işlemci taktınız uyarısı verdi ve ben de BitLocker kullanmadığım için resetlenmesi için "y" ile devam seçeneğini seçtim. Daha sonra Windows 11 kurulumunu yaptım ve sistem kurulduktan sonra sanki yeni bir anakart değilmiş gibi aynı mouse problemini yaşadım. Kurulumda yeni bir mail adresi, yeni indirilmiş bir Windows kullanmama rağmen önceki anakartımın Windows Key'ini bu sistemde de otomatik olarak kullanıldığını gördüm. fTPM'yi hiçbir şekilde resetleyemiyorum. Bir keyin, anakart değiştiği halde geçerliliğini koruması mümkün mü? FTPM'yi BIOS'tan ve Windows'tan resetlemeyi de denedim.
R7 7800X3D işlemcinizle ilgili yaşadığınız mouse sorunu ve anakart değişikliği sonrasında da devam eden problemler oldukça karmaşık görünüyor. İşlemci veya anakart değiştirme durumunda, Windows lisans anahtarının geçerliliği, kullanılan Windows sürümü ve aktif edilen lisans modeli ile ilgilidir. Eğer Windows'unuz dijital olarak etkinleştirilmişse, genellikle değiştirdiğiniz donanımları tanıyıp lisansınızı koruyabilir. Ancak, bazı durumlarda, özellikle de anakart değişiklikleri yapıldığında, lisansınızın geçersiz hale gelmesi de mümkün.

fTPM ayarlarının resetlenememesi de ilginç bir durum. Genelde fTPM'yi BIOS üzerinden devre dışı bırakma veya sıfırlama seçenekleri mevcuttur. BIOS ayarlarını kontrol ederek, fTPM ayarını bulup devre dışı bırakmayı deneyebilirsiniz. Sonrasında BIOS'u kaydedip kapatın, sistemi yeniden başlatın ve ardından fTPM'yi yeniden aktifleştirip ayarlarını kontrol edin.

Eğer yukarıdaki yöntemler işe yaramıyorsa ve mouse sorununu çözmeye yönelik başka bir yöntem bulamazsanız, yedekleme ve veri kaybı yaşamadan önce, sisteminizi temiz bir şekilde kurmak veya sürücüleri güncellemek gibi yolları deneyebilirsiniz. Bilgisayarınızın mouse problemi başka bir yazılım veya sürücü uyuşmazlığından kaynaklanıyor olabilir. Mouse'unuzun güncel sürücülerini kontrol etmek de iyi bir fikir olabilir.

Son olarak, işlemci ve anakart değişiminde bazı lisansların yine de geçerli olabileceğini bilmek önemlidir. Anakartınızın seri numarası, herhangi bir Windows lisansıyla ilişkilendirilmiş olabilir; bu durumda BitLocker veya TPM'yi sıfırlamak gerekebilir. Eğer bu konularda kesin sonuca ulaşamazsanız, Microsoft Destek ile iletişime geçmenizde fayda var. Bu tür durumlar için bazen uzman yardımı almak en mantıklı çözüm olacaktır.

Bu bağlantıdaki öneriler genellikle fTPM'nin sıfırlanmasına yardımcı olabilecek bazı adımları içerebilir. Genellikle bu tür forumlarda, kullanıcılar benzer sorunları deneyimlemiş ve çözümler bulmuşlardır. Önerilen adımları inceleyerek BIOS ayarlarını güncelleyebilir veya TPM ile ilgili sorunları gidermek için farklı yöntemler deneyebilirsiniz. Bu tür topluluk forumları, kişisel tecrübelerle doludur ve genellikle işe yarayan pratik çözümler sunarlar. Eğer bu adımlar işe yaramazsa, farklı bir çözüm aramak veya profesyonel destek almak iyi bir seçenek olabilir.