ATX olarak anakart önerebilir misin peki arkadaşım B650 Tomahawk önermişti B850 ile aralarında 400 TL falan olduğu için B850 de karar kılmıştım.
7800X3D'yi B650M Gaming Plus Wi-Fi ile kullanıyorum. Abartı bir anakart almana gerek yok. İkisi de fazla güç çekmiyor. Hele ki 7800X3D güç tüketimi inanılmaz iyi. Oyunlarda 65W güç çekiyor. Bu temelde 65W ile sınırlı 5600 gibi işlemcilerle aynı demek. Performans olarak da aşırı iyi zaten.

ATX olarak anakart önerebilir misin peki arkadaşım B650 Tomahawk önermişti B850 ile aralarında 400 TL falan olduğu için B850 de karar kılmıştım.

ATX anakartlar zaten 7200 TL'den başlıyor ve giriş seviyesi anakart hepsi. Stok sorunundan dolayı aradaki fiyat farkı da oldukça az. Mecbur B850 almanız gerekecek gibi.
Mesela bunun B650 olanı taş gibiydi. B850 Tomahawk'tan ucuz. VRM sayısı ve amper dayanıklılığı bakımından aynı. Bunu alabilirsin.

B850 serisinde fiyatlar o kadar yakın ki 400 TL daha koysan ASRock live Mixer alabiliyorsun. Onun da üstüne 900 TL koysan MSI MPG alabiliyorsun. Bari çıktım o kadar 100 TL daha koyayım dersen ASRock riptide alabiliyorsun. Şaka gibi fiyatlar.

ATX anakartlar zaten 7200 TL'den başlıyor ve giriş seviyesi anakart hepsi. Stok sorunundan dolayı aradaki fiyat farkı da oldukça az. Mecbur B850 almanız gerekecek gibi.
Mesela bunun B650 olanı taş gibiydi. B850 Tomahawk'tan ucuz. VRM sayısı ve amper dayanıklılığı bakımından aynı. Bunu alabilirsin.
Asrock'a arkadaşım ile biraz uzağız. Linkini attığınız anakartta 10800 TL görünüyor hocam. B850 Tomahawk vatanda 10999 TL şuan.

ASRock'a arkadaşım ile biraz uzağız. Linkini attığınız anakartta 10800 TL görünüyor hocam. B850 Tomahawk vatan da 10999 TL şu an.

O zaman ateşkesi bozup 400 TL daha ekliyorsun bir üst versiyonu alıyorsun. 🙂

ASRock'a uzak olmana gerek yok. Dünyanın en büyük anakart üreticilerinden birisi. 2020 de 4.sıradaydı diye hatırlıyorum. Markayı ASUS kurdu. Sonradan ASUS bunları atsa da ASUS'un alt markalarından biri olan Pegatron tarafından satın alındı. Pegatron'un en büyük hissedarı ASUS şu an. Yani ar-ge açısından hiçbir sorunları yok. Marka da son derece güvenilir.

Hatta yerinde olsam 1000-1200 TL farklar hiç önemli değil bu bütçede. Madem stok sorunundan dolayı fiyatlar uçmuş. Bununda üstüne 1₺ koyarım. Gider riptide alırım.

Görünümü bile efsane. 11K'den 12.300 TL'ye çıkacaksın ve top tier anakart alacaksın. En F/P olanı bu maalesef. 😁

Son düzenleme:
O zaman ateşkesi bozup 400 TL daha ekliyorsun bir üst versiyonu alıyorsun. 🙂

ASRock'a uzak olmana gerek yok. Dünyanın en büyük anakart üreticilerinden birisi. 2020 de 4.sıradaydı diye hatırlıyorum. Markayı ASUS kurdu. Sonradan ASUS bunları atsa da ASUS'un alt markalarından biri olan Pegatron tarafından satın alındı. Pegatron'un en büyük hissedarı ASUS şu an. Yani ar-ge açısından hiçbir sorunları yok. Marka da son derece güvenilir.

Hatta yerinde olsam 1000-1200 TL farklar hiç önemli değil bu bütçede. Madem stok sorunundan dolayı fiyatlar uçmuş. Bununda üstüne 1₺ koyarım. Gider riptide alırım.

Görünümü bile efsane. 11K'den 12.300 TL'ye çıkacaksın ve top tier anakart alacaksın. En F/P olanı bu maalesef. 😁
Hocam çok güzel konuştunuz ama aslında bütçem şuan kısıtlı taksitlerle böyle bir yola gireceğim. Asrocku araştırdım benim kafama çok yatmıştı ama satılan yerlerdeki taksit imkanları çok kötü vade farkı koyuyor. İşlemciyi peşin fiyatına 6 taksit ile anakartı da vatandan peşin fiyatına 3 taksit ile almayı düşünüyorum. Arkadaşım elindeki ikinci el kasa güç kaynağı ve psuyu cuzi bir miktara verecek o yüzden böyle bir yola giriyorum aslında şuan bütçem çok elverişli değil o yüzden kısabildiğim kadar kısacağım ki daha ram de alacağım 🥹

Merhaba,

Uzun zamandır sistem toplamak aklımda ve 9700X'de karar kılmıştım ama iki işlemci arasındaki fark çok diye 9700X düşünüyordum ama bugün baktığımda aralarındaki fark 3 bin TL civarlarına inmiş durumda sizce hangisi daha mantıklı olur teşekkür ederim.

Hocam aynı konuyu bende açtım ve sonunda 7800X3D'de karar kıldım. Dediğiniz gibi bende 2 k oyun oynuyorum rekabetçi oyunlarda da üst düzey bir oyun şeklim yok. Yaklaşık 2 gün araştırdım. Neredeyse tüm forumları araştırdım hatta birçok kişiyle iletişime geçtim. Kararımdaki etkenler bende şu yönde oldu. 7800X3D ve 9700X arasında 3K'lık bir fiyat farkı var. 1080p de performans olarak devasa bir fark varken 2K'da bu fark %1-2'lere kadar düşüyor. 7800X3D daha fazla ısınırken daha az güç tüketimi yapıyor ve 1080P'de olsa 2K'da olsa daha iyi bir performans veriyor ( 3 v-cache ağırlıklı oyunlarda 9700X'in şansı kalmıyor ). 9700X ise daha az ısınırken daha fazla bir güç tüketimi yapıyor ve 1080P'de olsa 2K'da olsa daha düşük bir performans veriyor. Burada şunları kendinize sormanız gerekiyor. 3K gibi bir ücret farkını verebilir misiniz? İşlemciniz biraz daha ısınsa sizin için problem olur mu? 7800X3D'yi soğutabilir misiniz? Bunların cevabı evet ise kesinlikle 7800X3D'yi almalısınız. Hayır ise 9700X alıp yolunuza devam etmelisiniz.

Hocam çok güzel konuştunuz ama aslında bütçem şu an kısıtlı taksitlerle böyle bir yola gireceğim. ASRock'u araştırdım benim kafama çok yatmıştı ama satılan yerlerdeki taksit imkanları çok kötü vade farkı koyuyor. İşlemciyi peşin fiyatına 6 taksit ile anakartı da vatandan peşin fiyatına 3 taksit ile almayı düşünüyorum. Arkadaşım elindeki ikinci el kasa güç kaynağı ve PSU'yu cuzi bir miktara verecek o yüzden böyle bir yola giriyorum aslında şu an bütçem çok elverişli değil o yüzden kısabildiğim kadar kısacağım ki daha RAM de alacağım 🥹

Ben taksitli düşünmemiştim. O zaman Tomahawk mantıklı. Kasa ve güç kaynağını da 2.el alacaksınız madem 7800X3D değil de 9700X alın. Diğer parçaların kalitesini yükseltin. B850 Tomahawk yanına giriş seviye kasa ve PSU iyi gitmez. Muhtemelen alacağınız ekran kartı da yüksek güç tüketiyor zaten.

Ayrıca ASRock anakart konusunda da bende B850 riptide alacaktım. Ancak birçok forumda 9xxx nesil için en azından çok olumsuz yorumlar okudum ve B850 Tomahawk aldım.

9800X3D için ASRock anakartlarda yanma mevzusu döndü en son ASRock anakartı tamir edip yanmanın olmadığını kullanıcı hatası olduğunu gösterdi. Muhtemelen olumsuz yorumlar bu olay yüzündendir.

9800X3D için ASRock anakartlarda yanma mevzusu döndü en son ASRock anakartı tamir edip yanmanın olmadığını kullanıcı hatası olduğunu gösterdi. Muhtemelen olumsuz yorumlar bu olay yüzündendir.

Doğrudur hocam olabilir. Konuyu bulamadım bu konu hakkında bir arkadaş 5 6 adet link paylaşmıştı ve başka bir konuda da 9xxx serisi işlemcilerde en çok sorunla karşılaşan ASRock'du 60 küsur şikayetle 2. sırada 7 idi sanırım ASUS 3. sırada 6 ile MSI son sırada ise 1 şikayet ile Gigabyte yer alıyordu. Benim de aklımda riptede da kaldı :D