Dark Chef

Gelişen
Selam. Yaklaşık bir sene önce parçaların fiyatlarını tek tek kovaladım ve bir bilgisayar topladım.

İki ay önce Apex oynarken bir takılma fark ettim. Ama düşük FPS'den kaynaklı değildi. Bir süre hiç işlemci kullanımını vs. test etmedim. İşlemci darboğaz yapıyordur dedim ve grafikleri yükselterek bu durumun önüne geçmeye çalıştım ancak hiçbir türlü aşamadım. Bir hafta önce ise Valorant oynarken aynı durumu yaşadım. İşin tuhaf kısmı Apex'te yaşadığım durumu bu haftaya kadar Valorant'ta yaşamıyor olmam.

Sonra kontrol için MSI Afterburner'ı yükledim ve değerlere baktım. Baktığımda ne darboğaz ne de herhangi bir parçada ısı vardı. Tek bir değer gözüme çarptı. O drop anlarında D3D11 0-2 Ms'lerden 200 Ms'lere fırlıyordu. Sebeplerini araştırdım ve birçok yol denedim.
  • İlk önce BIOS'u güncelledim olmadı
  • Sonra işlemcinin ekran kartını kapadım olmadı
  • Ekran kartı sürücüsünü DDU ile kaldırdım yeniden kurdum olmadı
  • Dedim bu sürümde sıkıntı vardır eski bir versiyon kurdum yine olmadı.
  • Çözümlerim tükeniyorken, bütün sürücüleri kontrol ettim ve güncel olmayan sürücüleri güncelledim yine olmadı.
  • SSD'ler bozuktur diye düşündüm onları hem teste soktum hem önürlerini inceledim onlarda da sıkıntı yoktu.
Bu da olmayınca en son bir iki araştırma daha yaptım ve chkdsk C: /f /r, chkdsk D: /f /r ve DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth yazarak SSD'yi hatalıysa kontrol edebileceğimi okudum ve denemek istedim. Keşke denemeseydim, bilgisayar açıkken yapamayacağını restart atması gerektiğini söyledi Windows ve attı ama bilgisayar EXPO açıkken çalışmaz oldu. EXPO'yu kaptınca açılıyor ancak EXPO açıkken aşağıda ekteki Windows'un hata ekranına düşüp duruyor ve sürekli yeniden başlatıp aynı yere geliyor.

Bellek bozuk o zaman dedim, Recep Abi'nin zamanında önerdiği Memtest86'yı başlattım ve yaklaşık 4-5 saat sonra aşağıdaki sonuçları aldım. Windows'u yeniden kurdum yine açılmıyordu. Hem de Windows'un eski kurulu olduğu SSD'ye değil de diğer SSD'ye kurduğum halde. Artık çözümüm kalmamıştı ve bir bilgisayarcıya götürdüm. Orada da aynı sıkıntıyı yaşadık ve ilk aklımıza RAM geldi. Bir yerde de işe yaradı. Çift kanal çalışırken birini söktük ve düzgünce çalıştı. O zaman öteki bozuk dedim ama ötekini takıp takılı olanı çıkartınca yine düzgün çalıştı. Hem EXPO ile hem de exposuz. Ayrıca oyundaki takılma da yoktu. Sonra eski yerlerinin tam tersi şekilde taktık. A2'dekini B2'ye, B2'dekini A2'ye. Bu sefer de hem EXPO açıkken açıldı hem de oyunda problem yaratmadı. Ta ki eve gelene kadar. Eve gelince güce taktım ve yine aynı. Çözümüm de kalmadı. Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Sistemim:
  • Ryzen 7 7800X3D
  • Galax RTX 4070 Super
  • ASUS TUF B650M-E Wi-Fi
  • Corsair Vengeance 6000MHz DDR5 16*2
  • Corsair MP600 Pro NH 1TB
  • Samsung 970 EVO 512 GB

Dosya Ekleri

• IMG_0532.webp
    IMG_0532.webp
    3,2 MB · Görüntüleme: 92
  • AAFCABFC-A9C9-4303-9EA7-065F4C81F0BE.webp
    AAFCABFC-A9C9-4303-9EA7-065F4C81F0BE.webp
    2 MB · Görüntüleme: 62
  • FC39B0AD-289D-4DCD-8164-098BBA16FB1B.webp
    FC39B0AD-289D-4DCD-8164-098BBA16FB1B.webp
    2,8 MB · Görüntüleme: 57
  • D95D05FB-B7C7-4ED0-9BCC-8D9BD2A300DE.webp
    D95D05FB-B7C7-4ED0-9BCC-8D9BD2A300DE.webp
    2 MB · Görüntüleme: 54
  • IMG_0544.webp
    IMG_0544.webp
    4,9 MB · Görüntüleme: 48
  • IMG_0545.webp
    IMG_0545.webp
    2,8 MB · Görüntüleme: 44
  • IMG_0546.webp
    IMG_0546.webp
    3,4 MB · Görüntüleme: 52
  • IMG_0597.webp
    IMG_0597.webp
    3,6 MB · Görüntüleme: 59
Son düzenleyen: Moderatör:
Siz sonda bilgiyi vermişsiniz evdeki topraklama hattı kötüyse ve prize gelen enerji dalgalıysa stabil değilse bu PSU'yu sonra da anakart RAM stabilitesini etkileyebilir. Bilgisayarcıda bir sorun olmamış hiç sonuçta, akım korumalı topraklı bir priz kullanıyor musunuz?

Siz sonda bilgiyi vermişsiniz evdeki topraklama hattı kötüyse ve prize gelen enerji dalgalıysa stabil değilse bu PSU'yu sonra da anakart RAM stabilitesini etkileyebilir. Bilgisayarcıda bir sorun olmamış hiç sonuçta, akım korumalı topraklı bir priz kullanıyor musunuz?

Philips'in akım korumalı çoklu prizini kullanıyorum. Bilgisayarcıda yaşadım durumu ilk açtığımda sorun vardı, tek tek çalıştırdığımızda sorun ortadan kalktı. Sonrasında ikisini geri taktık sadece yerlerini değiştirerek sorun kalmamıştı. Ama eve geldim yine aynı sorun. Ama ilk açtığımızda orada da vardı sıkıntı.

Anakart'dan CMOS sıfırladın mı?
RAM voltajını oto yap.
Bir de prize priz takma dalgalanır, tek 4'lü ya da ihtiyacına göre fazla dişli prize geç.

Bir şey sıfırlamadım, EXPO sanit voltaj mı veriyor? Öyleyse de anlamadığım niye şu ana kadar yoktu. Ya da söküp takınca RAM'leri orada neden düzeldi?

Philips'in akım korumalı çoklu prizini kullanıyorum. Bilgisayarcıda yaşadım durumu ilk açtığımda sorun vardı, tek tek çalıştırdığımızda sorun ortadan kalktı. Sonrasında ikisini geri taktık sadece yerlerini değiştirerek sorun kalmamıştı. Ama eve geldim yine aynı sorun. Ama ilk açtığımızda orada da vardı sıkıntı.

Ev eskiyse ve topraklama hattı kötüyse de yapabilir, ev sigortası ve elektrik hattı kötü olduğu için mutfakta kombi çalışınca ekranında görüntüsü gideni gördüm ben :) OCCT ile RAM PSU ve CPU testlerini teker teker yapıp sorunu bulmayı deneyin bir de.

Ev eskiyse ve topraklama hattı kötüyse de yapabilir, ev sigortası ve elektrik hattı kötü olduğu için mutfakta kombi çalışınca ekranında görüntüsü gideni gördüm ben :) OCCT ile RAM PSU ve CPU testlerini teker teker yapıp sorunu bulmayı deneyin bir de.

Ben işlemci de dahil olmak üzere hepsinin testini yaptım. Ama dediğim gibi aynı sıkıntıyı bilgisayarcıda da yaşadım zaten ilk gittiğimde. Bilgisayardaki RAM'leri söküp takınca düzeldi.

Soğutucu nedir ve aşırı sıkmış olabilir misin?
Recep Abi, sıvı soğutmayı bir kere o hatayı alınca söktüm, terma macunu yeniledim acaba sıkıntı yaratır mı diye. Ama olmadı. Şuan Windows’un bellek test aracı ile de gelişmiş testte test ediyorum. 1.5 gün oldu hala devam ediyor test.

Soğutucu nedir ve aşırı sıkmış olabilir misin?

1.5 gün sürmemesi lazım. Bununla da test eder misin?

Test edeyim abi ama bazı sıkıntıların ortaya çıkmaması gibi bir durum ortaya çıkabilir mi? Sonuçta EXPO açık değilken test edebiliyorum ve EXPO'da bilgisayar hata veriyor.

Recep Abi, sıvı soğutmayı bir kere o hatayı alınca söktüm, terma macunu yeniledim acaba sıkıntı yaratır mı diye. Ama olmadı. Şuan Windows’un bellek test aracı ile de gelişmiş testte test ediyorum. 1.5 gün oldu hala devam ediyor test.

1.5 gün sürmemesi lazım. Bununla da test eder misin?

Anta 777 ve universal 2 de bir sorun çıkmadı. Anakartta problem olabilir mi? Ama expo kaplıyken çalışıyor.

Son düzenleme: