Verimlilik Çektiği güç ve sağladığı işlemin oranıdır. ikisi de 100W çekerse verimlilik fark etmeksizin aynı ısınırlar.
İkisi de 100W çekerken aynı isinacaklarini nasıl düşünüyorsunuz anlamıyorum. Attığım görseli incelersen durumun özeti şu şekilde;

9700X 98 Watt güç çekerken -> 56 derece -> 168 FPS
7800X3D 57 Watt güç çekerken -> 64 derece -> 173 FPS

9700X zaten neredeyse 100 watt çekerken 56 derece ısınıyor, 7800X3D tarafı ise daha 57 Watt çekerken çoktan 64 dereceyi goruyor. 100 derecelik senaryoda nasıl aynı isinmalarini bekliyorsun?

Bu değerlerin verimlilik ile ilgisi yok.
9700X tarafı; daha fazla watt çekip, daha az ısınıyor ve günün sonunda benzer FPS değerleri sunabiliyor. Verimli deme sebebim buydu. Sıcaklık konusunda size katilmiyorum. 100W çekerken aynı isinirlar demek yanlış.

Son düzenleyen: Moderatör:
@Topcu, aynı işlemciyi sipariş verdim. Nasıl memnun musun? BIOS'tan 105W seçip yaptığın oyun testlerinde sıcaklık değerlerin nasıldı? Araştırdığımda 7800X3D ve önceki kullandığım 7600X'e nazaran daha serin çalışan bir işlemci olduğunu gözlemledim. Kaldı ki bunu daha yüksek watt çektiği halde yapabiliyor. Sende durumlar nasıl?

Güzel işlemci güle güle kullanın. Halihazırda RAM kitiniz iyiyse 7800x3DNin eksikliğini hissetmezsiniz.

Evet Prime 95 devam ediyordu ekran fotoğrafı aldığımda.

Oyunlarda bu kadar limitlerde olmaz diye tahmin ediyorum.

Soğutma olarak ne kullanıyorsunuz?

Son düzenleyen: Moderatör:
İkisi de 100W çekerken aynı isinacaklarini nasıl düşünüyorsunuz anlamıyorum. Attığım görseli incelersen durumun özeti şu şekilde;

9700X 98 watt güç çekerken -> 56 derece -> 168 FPS.
7800X3D 57 watt güç çekerken -> 64 derece -> 173 FPS.

9700X zaten neredeyse 100 watt çekerken 56 derece ısınıyor, 7800X3D tarafı ise daha 57 watt çekerken çoktan 64 dereceyi goruyor. 100 derecelik senaryoda nasıl aynı isinmalarini bekliyorsun?

9700X tarafı; daha fazla watt çekip, daha az ısınıyor ve günün sonunda benzer FPS değerleri sunabiliyor. Verimli deme sebebim buydu. Sıcaklık konusunda size katilmiyorum. 100W çekerken aynı isinirlar demek yanlış.

Anlamıyorsunuz. İstediği kadar verimli olsun. 100W çekiyorsa saniyede çevreye aşağı yukarı 100 joule ısı yayıyor demektir.

Attığınız örnekte ya farklı soğutucular kullanılmış ya da 9700X'in verimliliğin yanı sıra termal iletimi iyileştirilmiş.

Son düzenleme:
Anlamıyorsunuz. İstediği kadar verimli olsun. 100W çekiyorsa saniyede çevreye aşağı yukarı 100 joule ısı yayıyor demektir.

Attığınız örnekte ya farklı soğutucular kullanılmış ya da 9700X'in verimliliğin yanı sıra termal iletimi iyileştirilmiş.
Soğutucu ve diğer tüm sistem bileşenleri aynı iken yapılan bir test sonucu. Sizinle anlaşamadık. Link paylaşıyorum videoyu incelersiniz.

''Testleri ASUS ROG X870E-E Gaming WiFi anakart, ROG Ryujin III 360 ARGB Extreme sıvı soğutma, 32GB DDR5 6000 MHz CL36 RAM ve MSI RTX 4080 SUPRIM X Ekran kartıyla yaptık. İki işlemci de testlerde tamamen stok ayarlardaydı. R7 9700X'i doğal olarak 105W TDP ile test ettik.''
güzel işlemci güle güle kullanın. halihazırda ram kitiniz iyiyse 7800x3dnin eksikliğini hissetmezsiniz.
Teşekkürler hocam. Hynix çipli 2x16 6000 Mhz CL30 RAM var, zaten @Ayhan Dönmez @LH44 hocalarımın önerileri ile aldığım bir işlemci ve RAM oldu. RAM tuning ile fark kapanabiliyor dendi, araştırdım gerçekten de öyle. Enteresan bir şekilde fazla watt çektiği halde serin çalışabiliyor. Benim için önemli bir özellik. Malum sıvı soğutucu kullanmıyorum.

Son düzenleme:
@SHERLOCKED, 9000 serisi, 7000 serisinin daha optimize hali.
9700X, 7800X3D'ye kıyasla daha serin çalışan bir işlemci, yapısından kaynaklı.
Şematik bulursam iletirim.

Örnek olması/Fikir oluşturması adına bu videoyu bırakabilirim, 9700X (yapısından kaynaklı) daha fazla güç çekmesine rağmen 7800X3D ile aynı sıcaklık değerine sahip.

Ek olarak hem daha ucuz hem de potansiyel olarak daha iyi bir işlemci.

@LH44 Sizden hiç beklemezdim bu bilmezliği. 2 işlemci aynı gücü tüketiyorsa aynı ısınır. 9000 serisinin verimliliği güç değil işlem üzerinedir. Yine %99.9999'u ısı oluyor elektriğin.

@SHERLOCKED, 9000 serisi, 7000 serisinin daha optimize hali.
9700X, 7800X3D'ye kıyasla daha serin çalışan bir işlemci, yapısından kaynaklı.
Şematik bulursam iletirim.

Örnek olması/Fikir oluşturması adına bu videoyu bırakabilirim, 9700X (yapısından kaynaklı) daha fazla güç çekmesine rağmen 7800X3D ile aynı sıcaklık değerine sahip.

Ek olarak hem daha ucuz hem de potansiyel olarak daha iyi bir işlemci.

Bakarsanız bu testte de daha az güç çekmiş.

@LH44 Sizden hiç beklemezdim bu bilmezliği. 2 işlemci aynı gücü tüketiyorsa aynı ısınır. 9000 serisinin verimliliği güç değil işlem üzerinedir. Yine %99.9999'u ısı oluyor elektriğin.

Anlamamakta ısrarcısınız.

Benzer performansı verirken 9700X 100W çekiyorken, 7800X3D 60W çekiyor buna ek olarak daha düşük Watt çektiği halde daha sıcak çalışıyor. Gidip aynı güç çektiği senaryoyu düşünüp benzer sıcaklıklarda çalışabileceklerini varsaymak hiçbir şekilde mantıklı değil. Aksine 7800X3D o senaryoda daha sıcak çalışacak.

Anlamamakta ısrarcısınız.

Benzer performansı verirken 9700X 100W çekiyorken, 7800X3D 60W çekiyor buna ek olarak daha düşük watt çektiği halde daha sıcak çalışıyor. Gidip aynı güç çektiği senaryoyu düşünüp benzer sıcaklıklarda çalışabileceklerini varsaymak hiçbir şekilde mantıklı değil. Aksine 7800X3D o senaryoda daha sıcak çalışacak.

Aynı soğutucuyla daha düşük watt çekip daha sıcak çalışması termodinamik yasalarına aykırı. Tabii dediğim gibi 9000 serisinde termal iletim iyileştirilmediyse. Anlamamakta ısrarcı olan sizsiniz. Lütfen basit termodinamik öğrenin.

Isı oluyor zaten buna bir şey demiyorum.

İntel - AMD'nin yapı farkından anlatayım, İntel'in yapısından kaynaklı doğrudan orta bölge ısınıyor, AMD'de ise 7000 serisinde doğrudan orta kısım değil, biraz yan taraf.
9000 serisinde bunu biraz daha optimize ettiler.

Siz şurayı kaçırıyorsunuz: Arada yapı farkı olduğu için termal iletkenlik farklı.

Bakın işte ben de bunu diyorum. 7800X3D daha düşük W değerine sahip olmasına rağmen daha yüksek W değerindeki 9700X ile aynı termal değerlere sahip.

Daha basit olması adına katlı olarak örnek vericeğim;
9700X: 100W - 50°C
7800X3D: 50W - 50°C

7800X3D'yi 100W olarak ayarlarsak doğal olarak sıcaklığı artıcak.
Termal olarak 9000 serisi çok daha iyi 7000 serisine kıyasla.

Siz anladığım kadarıyla yapılan işi de katıyorsunuz, yani oyun için konuşursak birinin 100W ile yaptığını diğeri 50-60W ile yapıyor.