Senden daha cüretkar isem okuduğum üniversite toz yutturur sana bu yüzden cüretkarım. Termal iletim olarak iyileştirildiğimi siz de yazmışsınız ama hala beni haklı görmek istemiyorsunuz. 9000 serisinin verimliliği Boost saat hızına daha düşük watt değeri ile çıkması. Eğer aynı watt değerinde saha serinse bunun sebebi senin yazdığın ve benim de dünden beri bahsettiğim termal iletimin daha iyi olmasıdır.
Arkadaşlar, hepiniz değerlisiniz, kimsenin kimseye üstünlük kurmasına hiç gerek yok. 9000 serisinde termal iletim iyileştirildi, 7000 serisindeki bazı hatalar düzeldi, verimlilik arttı, Watt başına sıcaklık değerleri bu yüzden daha optimal şu anda.
7800x3D başlı başına sorunlu, termal problemli bir çipti, 3D-Cache konumu yanlıştı, 9800x3D'de bu sorun çözüldü, hem 7800x3D hem de genel anlamda Ryzen 7000 serisindeki ani sıcaklık zıplamaları, Ryzen 9000 serisinde çok çok azaltıldı, adamlar bunun üzerine ciddi çalıştılar. Her iki seriyi de kullandığım için oradan biliyorum. Bir de çiplet yapısı gereği daha sıcak çalışıyor AM5 şu anda, İntel'e kıyasla. O sebepten boştakı sıcaklıklar hep daha yüksek, insanlar konu açıyor İntel 25-30 derece iken Ryzen 7000-9000 neden 45-50-55 derece boşta masaüstünde diye, sebebi bu, çiplet yapısından dolayı IO Die daha sıcak çalışıyor, IMC-Memory Controller bölgesi daha sıcak çalışıyor, Ryzen 9000'de dahi yine ısı iletimi IHS katmanı yüzünden İntel kadar iyi değil. Tamamen mimari farkı ve mühendislik ile alakalı bu mevzular, hotspot bile İntel gibi tam orta noktada değil, ortanın bir tık altında, bazı üreticiler hatta buna yönelik ısı iletimi iyileştirmek adına mounting aşamasında merkezi kaydırdılar, AM5'e özel braket veya contact frame ürettiler, montaj kiti içeriğinde mevcut bu.
@SHERLOCKED @LH44 @SunseTTime Özellikle 7800x3D Chrome açtığında bile 45-50 dereceden 65-70 dereceye zıplıyordu, 3D Cache konumu çok yanlıştı, bunu düzeltince 9800x3D'de devrim yaşadılar, yoksa insanlar o şekilde kullanmaya devam etmek istemezdi.