Aynı soğutucuyla daha düşük watt çekip daha sıcak çalışması termodinamik yasalarına aykırı. Tabii dediğim gibi 9000 serisinde termal iletim iyileştirilmediyse. Anlamamakta ısrarcı olan sizsiniz. Lütfen basit termodinamik öğrenin.

Hocam X3D işlemciler bu teknoloji dolayısıyla ısı iletimi zayif bunu unutmayın.

@SHERLOCKED, 7800X3D, watt/performance bakimindan en iyi islemci AMD kanadindaki. En guclu de demiyorum, en dusuk guc tuketen de demiyorum, ikisini birlikte saglayan en iyi islemci. Bu da o islemcinin mukemmel verimlilikte oldugu anlamina gelir.

Screenshot_20251127_105123_YouTube.webp

Isinma sorunu ise tamamen sogutma cozumu vasatligindan. 100W ceken iki islemcinin sicakligi ayni olmaz. Istedigin kaynaga bakabilirsin. IHS tasarimi, IHS kalinligi ve IHS tasariminin flatness orani direkt olarak sicakliga etmekle birlikte islemci dizayni da bunu etkiler.

Isı oluyor zaten buna bir şey demiyorum.

İntel - AMD'nin yapı farkından anlatayım, İntel'in yapısından kaynaklı doğrudan orta bölge ısınıyor, AMD'de ise 7000 serisinde doğrudan orta kısım değil, biraz yan taraf.
9000 serisinde bunu biraz daha optimize ettiler.

Siz şurayı kaçırıyorsunuz: Arada yapı farkı olduğu için termal iletkenlik farklı.

Bakın işte ben de bunu diyorum. 7800X3D daha düşük W değerine sahip olmasına rağmen daha yüksek W değerindeki 9700X ile aynı termal değerlere sahip.

Daha basit olması adına katlı olarak örnek vericeğim;
9700X: 100W - 50°C
7800X3D: 50W - 50°C

7800X3D'yi 100W olarak ayarlarsak doğal olarak sıcaklığı artıcak.
Termal olarak 9000 serisi çok daha iyi 7000 serisine kıyasla.

Siz anladığım kadarıyla yapılan işi de katıyorsunuz, yani oyun için konuşursak birinin 100W ile yaptığını diğeri 50-60W ile yapıyor.
Bahsettiğim buydu işte. Termal olarak iyileştirilmiş.

@SHERLOCKED, 7800X3D, watt/performance bakimindan en iyi islemci AMD kanadindaki. En guclu de demiyorum, en dusuk guc tuketen de demiyorum, ikisini birlikte saglayan en iyi islemci. Bu da o islemcinin mukemmel verimlilikte oldugu anlamina gelir.

Eki Görüntüle 205706

Isinma sorunu ise tamamen sogutma cozumu vasatligindan. 100W ceken iki islemcinin sicakligi ayni olmaz. Istedigin kaynaga bakabilirsin. IHS tasarimi, IHS kalinligi ve IHS tasariminin flatness orani direkt olarak sicakliga etmekle birlikte islemci dizayni da bunu etkiler.
Yani sabahtan beri bu sıcaklık farkının sadece verimlilikten kaynaklanmayacağını bas bas bağırıyorum ama anlamıyorsunuz. Aynısını siz de yazmışsınız ama anlamamışsınız beni.

Aynı soğutucuyla daha düşük watt çekip daha sıcak çalışması termodinamik yasalarına aykırı. Tabii dediğim gibi 9000 serisinde termal iletim iyileştirilmediyse. Anlamamakta ısrarcı olan sizsiniz. Lütfen basit termodinamik öğrenin.
Daha önce de belirttiğim gibi 9700X Zen 5 mimarisi sayesinde daha verimli transistör yapısı ve daha iyi ısı yayma özelliğine sahip. Dolayısı ile 7800X3D'den daha fazla watt çekmesine rağmen daha serin çalışabiliyor. 3D V-Cache katmanı ısıyı hapsederek sıcaklığı yükselttiğinden dolayı watt tüketimi daha düşük olmasına karşın daha sıcak çalışıyor. Lise fizik bilginizle bu yorumu yaptığınızı varsayıyorum. Zira üniversite fiziği alıp, mühendislik bitirdiğim halde sizin kadar cüretkar olamıyorum.

İyi günler dilerim.

Daha önce de belirttiğim gibi 9700X zen 5 mimarisi sayesinde daha verimli transistör yapısı ve daha iyi ısı yayma özelliğine sahip. Dolayısı ile 7800X3D'den daha fazla watt çekmesine rağmen daha serin çalışabiliyor. 3D v-cache katmanı ısıyı hapsederek sıcaklığı yükselttiğinden dolayı watt tüketimi daha düşük olmasına karşın daha sıcak çalışıyor. Lise fizik bilginizle bu yorumu yaptığınızı varsayıyorum. Zira üniversite fiziği alıp, mühendislik bitirdiğim halde sizin kadar cüretkar olamıyorum.

İyi günler dilerim.

Senden daha cüretkar isem okuduğum üniversite toz yutturur sana bu yüzden cüretkarım. Termal iletim olarak iyileştirildiğimi siz de yazmışsınız ama hala beni haklı görmek istemiyorsunuz. 9000 serisinin verimliliği Boost saat hızına daha düşük watt değeri ile çıkması. Eğer aynı watt değerinde saha serinse bunun sebebi senin yazdığın ve benim de dünden beri bahsettiğim termal iletimin daha iyi olmasıdır.

Verimlilik Çektiği güç ve sağladığı işlemin oranıdır. ikisi de 100W çekerse verimlilik fark etmeksizin aynı ısınırlar.

Bu değerlerin verimlilik ile ilgisi yok.
Benim sizleri anlamakta zorlandığım kısım bu cümleden sonra başladı. Baktığında ısı sadece watt'a bağlı değil bu konuda hemfikiriz. Voltaj, Zen4/Zen5 mimari farkı gibi faktörler burada devreye giriyor, bakıldığında verimlilikle doğrudan bir ilgisi olmuyor sadece bunu savunsanız bu kadar cevap tabii ki yazmazdım.

Fakat diyorsunuz ki ''ikisi de 100W çekerse verimlilik fark etmeksizin aynı ısınırlar'' işte buraya katılamıyorum. Sebebi de verdiğimiz değerler:

Son bir örnek:

7800X3D - 60 W - 60/65 derece çalışırken,

9700X - 100 W - 60 derece çalışıyor.

Günün sonunda ise işlemciye yüklenen oyunlar harici benzer FPS sunuyorlar.

Hal böyle olunca hali hazırda daha az watt çektiği halde aynı/biraz daha fazla ısınan bir işlemci olan 7800X3D'nin, 100W çekerken 9700X ile aynı ısınacaklarını dile getirmenizi anlamlandıramıyorum.

Umarım şu an her şey daha net olmuştur. Zaten siz haksızsınız, biz haklıyız demiyoruz. Sadece vermiş olduğunuz 100W örneğinin mantıklı bir varsayım olmadığını dile getirmeye çalışıyorum saatlerdir. Kalp kırmaya gerek yok, burada bilgi paylaşımı yapıyoruz. Yanlış bilgi aktardıysak affola. iyi günler dilerim.

Son düzenleme:
İlk kısımda yanlış söylenişim kabul ediyorum. Ama daha sonra termallerij değişme faktörünü hesaba katarak yazdım.

Verimlilik açısından bakarsan haklısın, 7800x3d daha verimli çalışıyor. (Benim o an için kastettiğim 9700X'in daha yüksek watt çekip, daha serin çalışabilmeseydi. Bu konuda verimli olduğunu kastetmiştim. Yoksa baktığında oyun açısından 7800x3d daha düşük watt ile benzer/daha iyi performans verebildiği için tabii ki daha verimli oluyor. Bu konuda bakış açısı farkı kaynaklı anlaşamadık o an. Yoksa sorun yok.)

Sıcaklık konusunda ise dediğim gibi ikisinin de 100W çekerken aynı ısınmalarını beklemek yanlış olurdu. Sadece bu dediğinize katılamadım ve bu noktada sizi düzeltmeye çalıştım. Ki zaten şu an yanlış söylediğinizi belirtiyorsunuz, o noktada da bir sorunumuz kalmadı.

Olur böyle şeyler, yanlış anlaşılmaları giderebildiğimize sevindim. :)

Senden daha cüretkar isem okuduğum üniversite toz yutturur sana bu yüzden cüretkarım. Termal iletim olarak iyileştirildiğimi siz de yazmışsınız ama hala beni haklı görmek istemiyorsunuz. 9000 serisinin verimliliği Boost saat hızına daha düşük watt değeri ile çıkması. Eğer aynı watt değerinde saha serinse bunun sebebi senin yazdığın ve benim de dünden beri bahsettiğim termal iletimin daha iyi olmasıdır.
Arkadaşlar, hepiniz değerlisiniz, kimsenin kimseye üstünlük kurmasına hiç gerek yok. 9000 serisinde termal iletim iyileştirildi, 7000 serisindeki bazı hatalar düzeldi, verimlilik arttı, Watt başına sıcaklık değerleri bu yüzden daha optimal şu anda.

7800x3D başlı başına sorunlu, termal problemli bir çipti, 3D-Cache konumu yanlıştı, 9800x3D'de bu sorun çözüldü, hem 7800x3D hem de genel anlamda Ryzen 7000 serisindeki ani sıcaklık zıplamaları, Ryzen 9000 serisinde çok çok azaltıldı, adamlar bunun üzerine ciddi çalıştılar. Her iki seriyi de kullandığım için oradan biliyorum. Bir de çiplet yapısı gereği daha sıcak çalışıyor AM5 şu anda, İntel'e kıyasla. O sebepten boştakı sıcaklıklar hep daha yüksek, insanlar konu açıyor İntel 25-30 derece iken Ryzen 7000-9000 neden 45-50-55 derece boşta masaüstünde diye, sebebi bu, çiplet yapısından dolayı IO Die daha sıcak çalışıyor, IMC-Memory Controller bölgesi daha sıcak çalışıyor, Ryzen 9000'de dahi yine ısı iletimi IHS katmanı yüzünden İntel kadar iyi değil. Tamamen mimari farkı ve mühendislik ile alakalı bu mevzular, hotspot bile İntel gibi tam orta noktada değil, ortanın bir tık altında, bazı üreticiler hatta buna yönelik ısı iletimi iyileştirmek adına mounting aşamasında merkezi kaydırdılar, AM5'e özel braket veya contact frame ürettiler, montaj kiti içeriğinde mevcut bu.

@SHERLOCKED @LH44 @SunseTTime Özellikle 7800x3D Chrome açtığında bile 45-50 dereceden 65-70 dereceye zıplıyordu, 3D Cache konumu çok yanlıştı, bunu düzeltince 9800x3D'de devrim yaşadılar, yoksa insanlar o şekilde kullanmaya devam etmek istemezdi.

İnsanlarla tartışırken bu kadar cüretkar konuşmayın, üzülürsünüz. Özellikle daha fazla watt çekerken daha az ısınamaz termodinamiğe aykırı gibi bir replik kullanırken. Gün sonunda neyse ki iki taraf da orta noktada anlaşabilmiş. Sevgiler.

https://www.epey.com/islemci-sogutucu/cooler-master-hyper-622-halo.html Bu modeli kullanıyorum ama pek beklediğim kadar iyi soğutamıyor veya ben hata yaptım bir yerde bilemiyorum.
Bu işlemciyi bir hava soğutucu ile kullanacaksanız Tercihiniz Phantom Spirit gibi 7 bakır borulu, veya hava çözümü iyi optimize edilmiş 6 bakır borulu soğutucular olsun.

Son düzenleme: