@Eagles hoca 9700x hakkında daha detaylı bilgi verecektir, kendisi vaktiyle 7800x3D yerine 9700x tercihinde bulunmuştu, bu tarz sorunlar nedeniyle.

@LH44 Bu yapılan testler de kısmen geçersiz aslında incelemelerdeki, niye dersen 7800x3D, 9800x3D'nin yanına yaklaşamaz, zaten locked bir işlemci. Undervolt+PBO yapılmayıp stokta bırakıldığı taktirde sadece 3D avantajı var, o yuzden öne geçiyor, 4.8-4.9 GHz max ulaşabiliyor, 5.05 ulaştığı görülmemiştir yani stok halinde. Ama 9800x3D direkt stok olarak 5.2 GHz sabit tüm oyunlarda, o yüzden fazla watt çekmesi, throttle etmemesi normal.

İnsanlarla tartışırken bu kadar cüretkar konuşmayın, üzülürsünüz. Özellikle daha fazla watt çekerken daha az ısınamaz termodinamiğe aykırı gibi bir replik kullanırken. Gün sonunda neyse ki iki taraf da orta noktada anlaşabilmiş. Sevgiler.

Bu işlemciyi bir hava soğutucu ile kullanacaksanız tercihiniz Phantom spirit gibi 7 bakır borulu, veya hava çözümü iyi optimize edilmiş 6 bakır borulu soğutucular olsun.

Önceki mesajları okursan agresif tepkimin sebebini göreceksin. Sadece yeterince cüretkâr olduğumu düşünüyorum. İyi sosyaller.

Ben çok yorum yapma taraftarı değilim, konu tartışmaya dönmesin çünkü. Konu odağından kaymış biraz gördüğüm kadarıyla. Ama yine de kullanıcısı olarak ufak bir yorum yapayım. @Ayhan Dönmez

9700X işlemcisinin en büyük eleştirilecek kısmı fan eğrileri olabilir. Ani zıplamalar yaşıyor bu işlemci fan kısmında. Onu da ideal fan eğrileri ile birlikte güzel bir seviyeye getiriyorsunuz, çok basit işlem. Sıcaklık, performans, fiyat bakımından gayet iyi bir işlemcidir. İdeal gecikme değerlerine sahip RAM kullanımı ile birlikte daha da memnun kalırsınız. Verimli değil sözlerine katılamam, bu işlemci gayet verimli bir işlemci. Soğutması da zor değil aynı zamanda.

7800X3D rekabetçi oyunlar, yüksek FPS, düşük çözünürlük için hala en iyi seçeneklerden bir tanesi. Onun da hakkını yememek lazım.

İnsanlarla tartışırken bu kadar cüretkar konuşmayın, üzülürsünüz. Özellikle daha fazla watt çekerken daha az ısınamaz termodinamiğe aykırı gibi bir replik kullanırken. Gün sonunda neyse ki iki taraf da orta noktada anlaşabilmiş. Sevgiler.

Bu işlemciyi bir hava soğutucu ile kullanacaksanız Tercihiniz Phantom Spirit gibi 7 bakır borulu, veya hava çözümü iyi optimize edilmiş 6 bakır borulu soğutucular olsun.
Cooler Master de 6 bakır borulu, çift kule; kullananlar olumlu yorumlar yapmışlardı. Yani fark etse etse 3-4 derece fark eder ki o kadar bile yoktur bence. 9700X soğutması nispeten kolay bir işlemci diye de düşündüm. O yüzden bu sıcaklık değerleri bana garip gelmişti biraz. Fan sesi rahatsız ediyordu ama onu hâllettim, ani sıcaklık artışlarında fanlar artık agresif şekilde devreye girmiyor. Şu PBO denilen ayarlar filan bahsediliyor, onları öğrenmeye çalışıyorum vakit buldukça. Uğraşa uğraşa öğreneceğim artık :) Fakat şunu söyleyeyim. 12100F önceki işlemcim. Cidden çok iyiymiş fan sesi ve sıcaklık anlamında. 92 mm'lik Noctua U9S ile kullanırdım. Darboğaz yaparken bile 40-45 watt'ın üzerinde tüketemezdi oyunlarda. Sıcaklık ise Prime 95 ile dahi 70 dereceyi görmezdi. 58 watt fullerdi yine ısınmazdı. Şimdi bazen 9700X boşta dahi 50 wattlar'ı buluyor aniden. En boş hâlinde 25-30 watt arasına düşüyor.

100 watt harcayan iki farkli işlemci aynı miktarda ısı üretir, nokta. Islemcilerde harcanan enerjinin tamamina yakını ısıya dönüşür, nokta. Bu iki farklı işlemci aynı sıcaklığa çıkmak zorunda değil, yakın bi sicaklikta oladabilir olmayadabilir. Verimliliğin de sıcaklıkla direkt ilişkisi yok, dolaylı yoldan ilişki kurulabilir.