R7 9700X ve G.Skill Ripjaws S5 16 GB için BIOS ayarları önerisi

Şu an tek tek mi kontrol edeyim yoksa çift takayım mı?
Hocam 6400'de dondu, 6200'e çektim tekrar dondu, şu anki hali bu anca girebildim.

Şu an tek tek mi kontrol edeyim yoksa çift takayım mı?
Hocam 6400'de dondu, 6200'e çektim tekrar dondu, şu anki hali bu anca girebildim.

Ben eski işlemciyi takıp deneyip, RAM'de mi sorun yoksa işlemcide mi diye deneyeyim diyorum.
Mantıklı mı sizce. @Ayhan Dönmez.

Bu halde RAM test Pro başlatınca resetliyor PC.

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2026-08-16 005651.webp
    90,7 KB · Görüntüleme: 17
Son düzenleme:

Mantıklı, elinde parça varsa dene. İlk RAM'lerden emin ol, RAM'lerden emin olmanın yolu 1x16 6000 MT/s'de UCLK=MCLK test edeceksin düz EXPO her iki modülü de.

Sök tak yaparken dikkatli ol, soketteki pinler bükülmesin, nazik çalış. AM5 pinleri narin...

Bu halde RAM test Pro başlatınca resetliyor PC.

RAM'de sıkıntı olabilir. Düz EXPO aç bir de, 1-2-0 Nitro falan var burada. Clear CMOS yaptın mı?

Nitro'dan 2-3-1 ayarla elle. B650M-K 1-2-0 açıyor olabilir.

Bank Refresh Mode Normal al... VSOC 1.3, VDDP 1.1 ayarla, öyle dursun 1x16 testinde. @welkin 2 ayrı modülü de A1 slotta bak, B1'de kalmış şu an ama sorun olmaz yine de.

Evet kendi açıyor hocam her şey sıfırlanmıştı deneyeyim mi 2-3-1
Tamam işlemci değişmeden önce bu dediklerinizi deneyeyim.

evet kendi açıyor hocam her şey sıfırlanmıştı deneyeyim mi 2-3-1

2-3-1 Nitro, VSOC 1.3, VDDP 1.05 dursun, bu kısımları elle gir. Dahili grafik kapalı kalsın, 1x16 deneyeceksin. Sorun olursa 6000'de RAM'de problem vardır bence. A1 slotunda dene bir de ya da diğer modülü tek başına dene. Deneme yanılma ile anlarsın ancak. Bank Refresh modunu Normal çek bir de.

Böyle yaptım.

Dosya Ekleri

• image.webp
    2,7 MB · Görüntüleme: 7

Hata verirse bence 6000 1:1 ve bu ayarlar ile, RAM'de problem var. 2 ayrı modül var elinde, aynı mantıkta denemen lazım. B1'de değil de A1'de denersin bir de ekstra emin olmak için. Biraz uğraşarak çözersin gibi bu sorunu... 2. elden RAM işi riskli, ne çıkacağı belli olmaz.

Sokette bent pin vardır, o da sebep olabilir memory hatalarına ama basit düşünürsek RAM işaret ediyor sorun.

Bir teste bakayım geliyorum.
Hocam ilk defa 5. saniye çökmedi devam ediyor 1 dk dır duygulandım.

Bir teste bakayım geliyorum.
Hocam ilk defa 5. saniye çökmedi devam ediyor 1 dk dır duygulandım.

Yemek yemeyi unuttum tüm gündür bunları yapacağım diye.
RAM ya da işlemci sorunlu o kesin bakalım hayırlısı.
Hocam kaç dakika bakayım bu testte diğer RAM'i de aynı ayarlarla test edeyim.

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2026-08-16 011827.webp
    239,8 KB · Görüntüleme: 7

Dakikası önemsiz, bir müddet bak işte. RAM'ler mi sorunlu anlarsın...

Hemen hata veriyor diyordun.

@welkin Buna 30 dakika bak mesela, sonra bunu söküp diğerini de 1x16 aynı bu şekilde bak. Yapmanı istediğim ayarları birebir gir. Memory controller çok tırt ise 2x16 6000 MT/s veremiyor olabilir RAM'den bağımsız olarak.

Önce 1x16 deneyip RAM'leri dışlamak lazım, 2x16 sorunlu olduğu kesin zaten...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…