Merhaba herkese,
Bugün bilgisayarı açtığımda açılış sırasında "ACPI_BIOS_ERROR" hatasıyla karşılaştım. BIOS'u güncelledim ve tüm donanım bağlantılarını tek tek kontrol ettim maalesef hiçbir şey işe yaramadı. Sistem açılmıyor; ya BIOS ekranında takılı kalıyor ya da mavi ekranda çöküyor.
Sinirden CPU'yu söküp fiziksel bir sorun olup olmadığını kontrol ettim ve size iki fotoğraf paylaşacağım.
Anakart soketinde gözle görülür bir hasar veya eğilmiş pin yok. Ancak CPU'nun bazı temas noktalarında yanık izleri veya aşınmalar gibi görünen izler net bir şekilde var.
Sistemim:
- Anakart: ASUS B850-A STRIX
- İşlemci: Ryzen 7 9800X3D
- Güç Kaynağı: NZXT C1200 ATX 3.1 (Aralık 2024 çıkışlı)
9800X3D işlemcilerinin yandığına dair bazı raporları daha önce okumuştum ve şimdi aynı sorunu ben de yaşamış olabilirim diye endişeliyim.
İşlemci BIOS'ta algılanıyor; model, sıcaklık gibi bilgiler görünüyor. Ancak sistem Windows'a bir türlü boot etmiyor ve her defasında "ACPI_BIOS_ERROR" mavi ekran hatası veriyor.
Yedek anakart veya işlemcim olmadığı için donanımı değiştirme şansım da yok. Donanım hakkında bilgiliyim ama bu durum beni gerçekten çaresiz bıraktı.
Corsair Titan 360 RX kullanıyorum. Montajı oldukça dikkatli yaptım. Vidaları bile çapraz şekilde sırayla sıkarak monte ettim. İlk kurulumdan sonra 3 hafta sorunsuz çalıştı. BIOS güncellemesini biraz geç yaptım, ilk çıkan sürümü kurmuştum.
Sistem hiç 60–65°C'nin üstüne çıkmadı. Overclock veya undervolt gibi hiçbir işlem de yapmadım, performansı zaten yeterliydi.
Anakartta köşedeki bir pin hem kendini hem işlemciyi kızartmış gibi duruyor ama sebebini anlayamıyorum. İlk geldiğinde sokette bir üretim hatası mı vardı, bilemiyorum. İşlemciyi ve soğutucuyu monte ederken özellikle çok dikkatli davrandım. Yanma ihtimali olduğunu bildiğim için ekstra hassas davrandım. Benzer bir durum yaşayan var mı? Reddit'te yardımcı olanlar oldu ama garanti süreci dışında pek seçeneğim kalmadı.
Tüm kurulum ve kullanım aşamalarını görebilirsiniz.
ASUS, ürünü incelemeden ilk günden beni suçladı. Sorunumu anlatırken "yanlış kurulum" ya da "elektrik dengesizliği" gibi nedenler öne sürdüler. Ancak tüm kurulum adımlarım burada mevcut. Sistemi itinayla ve özenle kurdum. Elektrik için de APC Schneider kesintisiz güç kaynağı (UPS) kullanıyorum. Bu sistemi normal şekilde kullanırken nasıl olur da aradan bir pini özellikle kızartmış olabilirim? Gerçekten firmalar çok acımasız.
Üstten görünümde sağ tarafta UPS'i de görebilirsiniz.