sefiremre

Gelişen
Merhaba herkese,

Bugün bilgisayarı açtığımda açılış sırasında "ACPI_BIOS_ERROR" hatasıyla karşılaştım. BIOS'u güncelledim ve tüm donanım bağlantılarını tek tek kontrol ettim maalesef hiçbir şey işe yaramadı. Sistem açılmıyor; ya BIOS ekranında takılı kalıyor ya da mavi ekranda çöküyor.

Sinirden CPU'yu söküp fiziksel bir sorun olup olmadığını kontrol ettim ve size iki fotoğraf paylaşacağım.

Anakart soketinde gözle görülür bir hasar veya eğilmiş pin yok. Ancak CPU'nun bazı temas noktalarında yanık izleri veya aşınmalar gibi görünen izler net bir şekilde var.

Sistemim:
  • Anakart: ASUS B850-A STRIX
  • İşlemci: Ryzen 7 9800X3D
  • Güç Kaynağı: NZXT C1200 ATX 3.1 (Aralık 2024 çıkışlı)

9800X3D işlemcilerinin yandığına dair bazı raporları daha önce okumuştum ve şimdi aynı sorunu ben de yaşamış olabilirim diye endişeliyim.

İşlemci BIOS'ta algılanıyor; model, sıcaklık gibi bilgiler görünüyor. Ancak sistem Windows'a bir türlü boot etmiyor ve her defasında "ACPI_BIOS_ERROR" mavi ekran hatası veriyor.

Yedek anakart veya işlemcim olmadığı için donanımı değiştirme şansım da yok. Donanım hakkında bilgiliyim ama bu durum beni gerçekten çaresiz bıraktı.

Corsair Titan 360 RX kullanıyorum. Montajı oldukça dikkatli yaptım. Vidaları bile çapraz şekilde sırayla sıkarak monte ettim. İlk kurulumdan sonra 3 hafta sorunsuz çalıştı. BIOS güncellemesini biraz geç yaptım, ilk çıkan sürümü kurmuştum.

Sistem hiç 60–65°C'nin üstüne çıkmadı. Overclock veya undervolt gibi hiçbir işlem de yapmadım, performansı zaten yeterliydi.

Anakartta köşedeki bir pin hem kendini hem işlemciyi kızartmış gibi duruyor ama sebebini anlayamıyorum. İlk geldiğinde sokette bir üretim hatası mı vardı, bilemiyorum. İşlemciyi ve soğutucuyu monte ederken özellikle çok dikkatli davrandım. Yanma ihtimali olduğunu bildiğim için ekstra hassas davrandım. Benzer bir durum yaşayan var mı? Reddit'te yardımcı olanlar oldu ama garanti süreci dışında pek seçeneğim kalmadı.

1.webp

2.webp

4.webp

3.webp
Tüm kurulum ve kullanım aşamalarını görebilirsiniz.
ASUS, ürünü incelemeden ilk günden beni suçladı. Sorunumu anlatırken "yanlış kurulum" ya da "elektrik dengesizliği" gibi nedenler öne sürdüler. Ancak tüm kurulum adımlarım burada mevcut. Sistemi itinayla ve özenle kurdum. Elektrik için de APC Schneider kesintisiz güç kaynağı (UPS) kullanıyorum. Bu sistemi normal şekilde kullanırken nasıl olur da aradan bir pini özellikle kızartmış olabilirim? Gerçekten firmalar çok acımasız.
Üstten görünümde sağ tarafta UPS'i de görebilirsiniz.

5.webp

6.webp

7.webp

8.webp

9.webp

10.webp

11.webp

12.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Öncelikle geçmiş olsun. Gamernexus'a mail atmanı öneririm. Onlar anakart ve işlemciyi incelemek için satın alıyorlar. Özellikle 9800X3D'nin yandığı şu dönemde.

AMD'de aynı şekilde yanmış işlemcileri değiştiriyor. ASUS global ve AMD'ye ye de mail atmanı tavsiye ederim.
Tekrardan geçmiş olsun. Benim de ROG X870 ve 9800X3D ikilisi var. En çok korktuğum şeylerden birisi sizin başınıza gelmiş.

İsterseniz anakartı ve işlemciyi servislerine gönderin. Daha önce bu tarz şeyler okumuştum ama bu şekilde karşıma çıkmasını beklemiyordum. Geçmiş olsun.

Çok geçmiş olsun. Bence de servise gönderin rapor tutun. Bende daha 2 gün önce 9950x3d dizdim ve bu durumdan çok korkuyorum açıkçası.

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba herkese,

Bugün bilgisayarı açtığımda açılış sırasında "ACPI_BIOS_ERROR" hatasıyla karşılaştım. BIOS'u güncelledim ve tüm donanım bağlantılarını tek tek kontrol ettim maalesef hiçbir şey işe yaramadı. Sistem açılmıyor; ya BIOS ekranında takılı kalıyor ya da mavi ekranda çöküyor.

Sinirden CPU'yu söküp fiziksel bir sorun olup olmadığını kontrol ettim ve size iki fotoğraf paylaşacağım.

Anakart soketinde gözle görülür bir hasar veya eğilmiş pin yok. Ancak CPU'nun bazı temas noktalarında yanık izleri veya aşınmalar gibi görünen izler net bir şekilde var.

Sistemim:
  • Anakart: ASUS B850-A STRIX
  • İşlemci: Ryzen 7 9800X3D
  • Güç Kaynağı: NZXT C1200 ATX 3.1 (Aralık 2024 çıkışlı)

9800X3D işlemcilerinin yandığına dair bazı raporları daha önce okumuştum ve şimdi aynı sorunu ben de yaşamış olabilirim diye endişeliyim.

İşlemci BIOS'ta algılanıyor; model, sıcaklık gibi bilgiler görünüyor. Ancak sistem Windows'a bir türlü boot etmiyor ve her defasında "ACPI_BIOS_ERROR" mavi ekran hatası veriyor.

Yedek anakart veya işlemcim olmadığı için donanımı değiştirme şansım da yok. Donanım hakkında bilgiliyim ama bu durum beni gerçekten çaresiz bıraktı.

Corsair Titan 360 RX kullanıyorum. Montajı oldukça dikkatli yaptım. Vidaları bile çapraz şekilde sırayla sıkarak monte ettim. İlk kurulumdan sonra 3 hafta sorunsuz çalıştı. BIOS güncellemesini biraz geç yaptım, ilk çıkan sürümü kurmuştum.

Sistem hiç 60–65°C'nin üstüne çıkmadı. Overclock veya undervolt gibi hiçbir işlem de yapmadım, performansı zaten yeterliydi.

Anakartta köşedeki bir pin hem kendini hem işlemciyi kızartmış gibi duruyor ama sebebini anlayamıyorum. İlk geldiğinde sokette bir üretim hatası mı vardı, bilemiyorum. İşlemciyi ve soğutucuyu monte ederken özellikle çok dikkatli davrandım. Yanma ihtimali olduğunu bildiğim için ekstra hassas davrandım. Benzer bir durum yaşayan var mı? Reddit'te yardımcı olanlar oldu ama garanti süreci dışında pek seçeneğim kalmadı.
Tüm kurulum ve kullanım aşamalarını görebilirsiniz.
ASUS, ürünü incelemeden ilk günden beni suçladı. Sorunumu anlatırken "yanlış kurulum" ya da "elektrik dengesizliği" gibi nedenler öne sürdüler. Ancak tüm kurulum adımlarım burada mevcut. Sistemi itinayla ve özenle kurdum. Elektrik için de APC Schneider kesintisiz güç kaynağı (UPS) kullanıyorum. Bu sistemi normal şekilde kullanırken nasıl olur da aradan bir pini özellikle kızartmış olabilirim? Gerçekten firmalar çok acımasız.
Üstten görünümde sağ tarafta UPS'i de görebilirsiniz.
ASUS sana tabiri caiz saplamaya çalışmış anladığım kadarıyla. Geçmiş olsun kardeş, hem işlemci gitmiş, hem de anakart.

Ya anakartı değiştirirler ya da PGA soketini. İşlemci direkt değişir zaten. Sana da yıkabilirler suçu. Ne desem bilemedim, garanti sürecini daha iyi bilenler yardımcı olur muhtemelen. Üstteki yorumlar da değerli.

Intel'in mikrokod güncellemeleri öncesi, i9-14900K ve ASUS Z790 ikilisi de yanmıştı, 2500₺ PGA soket değişimi fiyatı çıkarmışlardı bir müşterime. İşlemciyi naptılar bilmiyorum.

Malesef. Ben daha ilk kez iletişim kurdum ASUS ile zaten direk Servispoint isimli servise yönlendiriyor.Asus kendi ekibi değil servispoint üzerinden destek veriyorlar, ama ASUS'u arayıp teknik bölüm ve anakart seçtiğinizde bu şekilde farklı ürünlerde ne olur bilmiyorum.Durumu izah ederken birde bana fiyattan bahsetmeye 1500TL soket +1000 TL servis ücretimiz var dedi.Ürünü incelemeden nasıl böyle bir kanıya vardınız dedim detaylı incelenmesini talep ediyorum öncelikle dedim.Onun üzerine tabi efendim detaylıca incelenecek dedi . ( Pek inanasım gelmedi ama neyse)

Global siteler üzerinden de bilet oluşturdum tabi ki , ama korkum şu sadece soket ile ilgili olmayabilir VRM Voltaj ayarlamaları vs de bu durumda önemli gibi geldi bana Anakartta dikkat ederseniz bunu değiştirseler dahi aynı sorunu yaşamayacağım bir garantisi yok. Bilmiyorum şuanda sistem yenilediğim için o kadar pişmanım ki , bu kadar donanımların sorunlu olduğu bir dönem daha hatırlamıyorum. Şimdiden İntel'i özledim .

Öncelikle geçmiş olsun. Gamernexus'a mail atmanı öneririm. Onlar anakart ve işlemciyi incelemek için satın alıyorlar. Özellikle 9800X3D'nin yandığı şu dönemde.

AMD'de aynı şekilde yanmış işlemcileri değiştiriyor. ASUS global ve AMD'ye ye de mail atmanı tavsiye ederim.
Tekrardan geçmiş olsun. Benim de ROG X870 ve 9800X3D ikilisi var. En çok korktuğum şeylerden birisi sizin başınıza gelmiş.
Gamers Nexus , [email protected] isimli bir adrese gönderdim lakin gönderilemiyor sanırım mail alımlarını kapatmışlar.

Maalesef. Ben daha ilk kez iletişim kurdum ASUS ile zaten direk ServisPoint isimli servise yönlendiriyor. ASUS kendi ekibi değil ServisPoint üzerinden destek veriyorlar ama ASUS'u arayıp teknik bölüm ve anakart seçtiğinizde bu şekilde farklı ürünlerde ne olur bilmiyorum. Durumu izah ederken bir de bana fiyattan bahsetmeye 1500TL soket +1000 TL servis ücretimiz var dedi. Ürünü incelemeden nasıl böyle bir kanıya vardınız dedim detaylı incelenmesini talep ediyorum öncelikle dedim. Onun üzerine tabii efendim detaylıca incelenecek dedi. ( pek inanasım gelmedi ama neyse)

Global siteler üzerinden de bilet oluşturdum tabii ki ama korkum şu sadece soket ile ilgili olmayabilir VRM voltaj ayarlamaları vs de bu durumda önemli gibi geldi bana anakartta dikkat ederseniz bunu değiştirseler dahi aynı sorunu yaşamayacağım bir garantisi yok. Bilmiyorum şu anda sistem yenilediğim için o kadar pişmanım ki, bu kadar donanımların sorunlu olduğu bir dönem daha hatırlamıyorum. Şimdiden Intel'i özledim.

Gamers nexus, [email protected] isimli bir adrese gönderdim lakin gönderilemiyor sanırım mail alımlarını kapatmışlar.

Zorlu bir süreç sizi bekliyor. Bırakın paralı tamiri ücretsiz servisi bile kabul etmeyin. Direkt değişim talep edin. Muhtemelen kabul etmeyecekler, tüketici hakem heyetine başvurun. Aylar sürecek bir süreç sizi bekliyor ama pes etmeyin hocam. Kesinlikle tamir vs kabul etmeyin. Sadece değişim veya para iadesi. Yeni toplamışsınız sistemi böyle bir saçmalık olamaz.

İşlemcin TR garantili ise endeks bilişim bakıyor direkt onlara mail atıp işlemcini gönderebilirsin kesinlikle direkt yardımcı oluyorlar.
Kendileriyle 2 kere garanti süreci yaptım 2sindede direkt değişim çıkardılar hiç uğraştırmadılar

İşlemcin TR garantili ise endeks bilişim bakıyor direkt onlara mail atıp işlemcini gönderebilirsin kesinlikle direkt yardımcı oluyorlar.
Kendileriyle 2 kere garanti süreci yaptım 2sindede direkt değişim çıkardılar hiç uğraştırmadılar
Hem İncehesaba oluşturdum sizin tavisyeniz üzerine [email protected] üzerinden de bir bilet oluşturdum detaylı resimli aşamaları ve sorunların tamamını aksederek anlattım.