IO Die denilen memory controller bölgesi özellikle sıcak çalışır, integrated graphics kapatın, ve 6000 c30 civarında kullanıyorsanız SoC voltaj 1.15-1.2 aralığını deneyin. Düşüş sağlayacaktır hafiften. Undervolt çok düşüş sağlamaz boştaki sıcaklık için, birkaç derece oynatır oynatmaz, bunun sebebi çekirdeler 25-35 arasıyken, io die 45-55 arasıdır. Sıcak havada 50-55 arası normal. Dediğim işlemler ile bir tık daha düşer. Stabilite testi yapın 1.15-1.2 SoC için, OCCT CPU+RAM extreme+large mod.

SoC voltaj ana olarak belirler boştaki sıcaklığı, IO Die'yi besleyen voltaj bu esasen. Burada I/O giriş çıkışlar, iGPU , imc-memory controller vs. birimler bulunur. iGPU dediğim gibi kapatın, SoC 1.15 test edin. Stabil ise hafif düşüş sağlar. Yük altına etkisizdir bunlar, yük altındaki sıcaklığı çekirdekler CCD kısmı belirlediği için undervolt ile düşüş sağlarsın o kısımda. @cinobibo
bunların sisteme bi zararı olur mu?

@cinobibo Olmaz, sıcak havada boşta 60, yükte 75-80 gaming esnasındaki sıcaklıklar normal, oda çok sıcaktır, termal macun kurumuştur, en iyi soğutucuyu taksan bile şu an boşta 50 derece benim mesela. Bundan ötesi custom loop'a giriyor, delid'e giriyor, kışın boşta 38-40'tı, yazın 50 olması normal benim açımdan. Bazı çipler fabrikasyon +5 +10 derece yüksek çalışıyor boşta, bir problem teşkil etmez.

-15 -20 undervolt yaparak yükteki sıcaklığı 60-70 arası çekebilirsiniz yazın, problem yaşatmaz. 95 derecede de çalışır bu işlemci ama gerek yok.

AMD ile İntel karşılaştırılmamalı, İntel monolitik yapıdaydı, şu anki 9800x3d gibi çipler chiplet yapıda, o yüzden fazla ısınıyor. İntel core ultra serisi de chiplet diye biliyorum, onun sıcaklıkları konusunda net bilgi sahibi değilim, 14700k ve 9800x3d, 7800x3d yaz aylarında kullandım. İntel gibi değil bu işlemciler. Çok kafaya takmaya gerek yok, sıcaklıktan dolayı çip bozulmaz, boşta 60 yükte 80 bile yıllarca kullanırsın. Biraz undervolt yaparak yükteki dereceyi düşür stabilite bozmayacak şekilde, o kadar.

Son düzenleme: