Oyunların gereksinimleri öyle hızlı artıyor ki artık kas güç yetmiyor, önce ışın izlemeyi oyuncunun bilgisayarına yıkmayı icat ettiler şimdi de aynı ışın izlemeyi kaldıramayan kartlara makine öğrenmesi şu bu diye destekler ekleyerek yaşam desteğinde çalıştırıyorlar. Yeni bir yaşam destek ünitesi çıkardıklarında da eski nesillere vermiyorlar, düpedüz planlı eskitme.

Yeni ne çıkmış umursamayıp ayar kısarak devam edersek ancak uzun yıllar kullanabiliyoruz bir ton para verdiğimiz kartlarımızı.
Hayret birşey ya, gerçekten planlı eskitme bu işte. Bir teknoloji koyuyorlar dediğiniz gibi, bu koydukları teknolojileri de sattıkları kartlar kaldıramıyor. Sanki teknolojiyi koyan farklı, kartı satanlar farklı firma yada farklı insanlar da uyuşma olmuyor gibi, birbirini tutmuyor gibi.

5080 alırsanız ileride kesin upgrade edeceksiniz demiyorum, tam tersine, bütçeniz yetiyorken bugün daha güçlü kartı alıp upgrade ihtiyacını mümkün olduğunca ileri atmak daha mantıklı diyorum.

6000 serisi çıktığında gerçekten çok daha yüksek VRAM'li ve ciddi anlamda daha iyi bir kart gelirse, o zaman upgrade etmek isterseniz edersiniz. Ama o gün geldiğinde fiyatlar uçmuş olabilir, veya yeni kart beklediğiniz kadar iyi olmayabilir. Bu ihtimallerin hiçbirini bugün kesin olarak bilemeyiz.

9070 XT alıp nasıl olsa 2-3 yıl sonra 6080'e geçerim demek ise gelecekteki fiyat ve ürün politikasına bugünden güvenmek anlamına geliyor. 6080 beklenenden pahalı çıkarsa, VRAM yine 16 GB olursa veya ekonomik şartlar değişirse elinizdeki kartı daha erken değiştirmek istemeseniz bile 9070 XT ile devam etmek zorunda kalabilirsiniz.
Doğru, bende böyle düşündüğüm için 5080'de karar kıldım.

Doğru, bende böyle düşündüğüm için 5080'de karar kıldım.
Zamanında RX 6900 XT ile RTX 3090 da doğrudan rakipti. O dönem fiyatlar da birbirine yakındı, hatta 3090 bir ara 12 bin TL civarlarına kadar düşmüştü. Ben yine sürekli 3090 öneriyordum.

Bugün geldiğimiz noktada 6 yıllık RTX 3090 hâlâ birçok oyunda 4K çözünürlükte gayet iyi iş çıkarıyor ve güncel teknolojilerin büyük bölümünü destekliyor. Üstelik ikinci elde bugün 30-40 bin TL bandında peynir ekmek gibi alıcı bulabiliyor.

RX 6900 XT ise aynı dönemin üst seviye rakibi olmasına rağmen bugün yaklaşık 13-15 bin TL bandında kalıyor. Aradaki ikinci el değer farkı gerçekten ciddi.

Bence bu örnek, ekran kartının yalnızca çıkıştaki raster performansına veya VRAM kapasitesine bakılarak değerlendirilmemesi gerektiğini çok net gösteriyor. Uzun vadede sürücü desteği, yeni teknolojilere erişim, RT AI yetenekleri, ekosistem ve ikinci el talebi de kartın değerini ciddi şekilde etkiliyor.

Ben de önceden 3090 vardı, ateş gibi ısındığı için RAM'leri de ısıtıyordu. Bellekler, OC'li B-Die olanlar 45°C'den sonra hataya düşüyor. Bu yüzden alışkanlık oldu, UV'yi bastıkça basıyorum ama 5070 Ti beklediğimden çok daha iyiydi, RAM'ları hiç ısıtmıyor. :D

850 altına Direct mode ile ayarlasam da reset attırıyor Firmware, BIOS mod lazım buna keşke deneme imkanım olaydı da neyse artık.

850 altına Direct mode ile ayarlasam da reset attırıyor Firmware, BIOS mod lazım buna keşke deneme imkanım olaydı da neyse artık.
Bu kadar olabildi :

1786198423806.webp

Bu kadar olabildi he? Gözün doysun:rofl:

Sınırları zorlayalım dedik de işte FW limitiylen bu bile mucize. Hani hep şunu demek istedim insanlara; bu işleri yapabilmek için çok evvelden sağlam bir bilgi birikimi lazımdı, şimdi her şey tek tıkla oldu o yüzden hani böyle üstüne çok kafa yoracak, uğraştıracak bir olayı yok.